Lampice na instrument tabli – šta označavaju?

Lampice na instrument tabli signaliziraju i obaveštavaju vozače o određenom stanju ili greškama vozila i pojavljuju se već pri samom davanju kontakta. Okrenemo ključ, a u tom momentu sve živo zašljašti. Crvena, žuta, zelena, plava, bela boja. Šta to obično znači i zašto se na starim automobilima pojavljuju samo pojedine, one najosnovnije lampice instrument tabli.

Novije generacije automobila su osetljive na ovakve stvari, i signaliziraju na čak i najmanje greškice i probleme na vozilu, ali često umeju da se upale lampice na autu bez razloga, što je najčešće greška u računaru automobila.

Kao što rekosmo, na starim automobilima se skoro i ne obraća pažnja na neke bezazlenije signale, a i uglavnom su prikazane samo najosnovnije. U nastavku ćemo proći kroz neke od najčešćih lampica koje se pojavljuju na instrument tabli, pa čak i one kada je najpametnije da čim se upale, istog momenta ugasite auto i sačekate šlep službu da vas odšlepa do majstora kako ne bi ste doveli do većih i znatno skupljih kvarova.

Nakon što saznate šta svaka od ovih lampica znači, više nećete imati razloga za preteranu brigu, ali ćete i znati kako da sačuvate svoje vozilo od kvarova koji neće biti blagonakloni prema vašem novčaniku.

Ukoliko je ipak došlo do kvara koji se ne isplati popravljati, jer cena popravke prevazilazi određene granice cene vašeg automobila, naša agencija za otkup polovnih automobila otkupljuje sve vrste vozila, u bilo kakvom stanju, izuzetno brzo, efikasno, i po najboljim mogućim cenama!

Značenje lampica na instrument tabli – da li su lampice na autu veliki razlog za brigu

U današnjim modernim automobilima, instrument tabla signalizira i najmanje greške na autu. Različite lampice na instrument tabli obaveštavaju vozača o različitim stanjima i kvarovima automobila, a kako biste shvatili značenje lampica, krenimo od glavnih boja u kojima se javljaju ovi signalizatori.

Crvene lampice na instrument tabli – hitnost i važnost

Crvene lampice na instrument tabli obično ukazuju na ozbiljnije greške na autu i to da bi se auto trebao podhitno zaustaviti kako bi se rešio novonastali problem. Na primer, crvena lampica za ulje može ukazivati na nizak nivo ulja, što može prouzrokovati ozbiljne probleme motoru.

Drugi primer je problem sa kočionim sistemom. One zahtevaju trenutnu reakciju vozača i upućuju na potrebu za momentalnim zaustavljanjem automobila i rešavanjem problema.

Žute lampice na instrument tabli – upozorenja i potreba za pregledom

Žute lampice ne moraju da znače da je došlo do kvara, ali signaliziraju da je potrebno obratiti pažnju na delove automobila na koje bi signal mogao biti upućen. Na primer, lampica za proveru motora može ukazivati na različite probleme, od onih najmanjih do ozbiljnijih.

Ponekad ovi problemi nisu hitni, ali ih treba proveriti kako bi se izbegle buduće komplikacije. Lampica za gume je još jedan primer žute lampice na instrument tabli koja zahteva proveravanje pritiska u pneumaticima, ali obično nije hitna situacija.

Zelene lampice na autu – osnovne informacije

Zelene lampice instrument tabli obično pružaju osnovne informacije o radu automobila. Na primer, lampica instrumet table za pokazivač pravca signalizira aktiviranje ovog sistema. One nisu razlog za veliku brigu, ali su važne za održavanje sigurnosti u saobraćaju.

Razumevanje svake greške na autu i značenja lampica instrument tabli je neophodno za održavanje sigurnosti pri vožnji i pravilan rad automobila. Vozači bi trebali redovno proveravati svoj auto, vršiti redovan veliki i mali servis i reagovati na crvene signale čim se pojave.

Redovnim održavanjem automobilai brzim reakcijama na upozorenje svake lampice na instrument tabli, sigurno ćete produžiti životni vek vozila, ali i smanjiti rizik od ozbiljnih i skupih kvarova.

Lampice na autu – koliko treba da vas brinu upozorenja na instrument tabli?

Sada kada smo razmotrili važnost boja lampica instrument tabli, hajde da zajedno istražimo najvažnije lampice koje zahtevaju posebnu pažnju. Upozorenja u crvenoj i žutoj boji često su najvažnija za održavanje sigurnosti i optimalnog rada vašeg vozila. Razumevanjem ovih lampica, bićete bezbedni i sigurni jer ćete znati kako da reagujete bez obzira na lampicu koja zasvetli.

Lampica za ulje – hitna prevencija protiv kvara motora

Crvena lampica za ulje ima ulogu u praćenju zdravlja motora. Njena signalizacija obično ukazuje na niz situacija koje zahtevaju pažnju vozača.

Lampica za ulje može ukazivati na nizak nivo ulja, smanjen pritisak ulja, ili čak na tehničke probleme sa samim senzorom. Nizak nivo ulja ili smanjen pritisak ulja može dovesti do ozbiljnih oštećenja motora, a ignorisanje ovog upozorenja može rezultirati skupim popravkama.

Ako primetite da je crvena lampica za ulje upaljena, zaustavite auto na sigurnom mestu. Proverite nivo ulja pomoću šipke za merenje ulja. Ako je nivo nizak, dodajte odgovarajuću količinu ulja do nivoa maximuma koji je naznačen na šipci.

Check engine lampica na autu – najveća briga vozača

Check Engine lampica na instrument tabli vozila signalizira moguće probleme u motoru. Aktivira se kada senzori registruju nepravilnosti, a uzroci mogu varirati od manjih problema do ozbiljnijih kvarova. Kada se ova lampica na autu upali, obavezno istog momenta obavite hitno dijagnostikovanje mogućeg problema kod mehaničara.

Ignorisanje ovog upozorenja može dovesti do većih kvarova i povećati troškove popravki. Ova lampica može označavati velike kvarova, ali i često može biti manji problem kao što je nepravilno vraćanje creva ili konektora na svoje mesto. Vozači bi svakako trebali konsultovati mehaničara kako bi identifikovali i rešili problem na vreme.

Lampica za kočnice – lampice na kontrolnoj tabli za sigurnost i bezbednost

Lampica za kočnice koja nam prva pada na pamet svakako jeste da nam je podignuta ručna kočnica. Verovatno i najčešća pojava na koju svako barem jednom u vozačkoj karijeri nije obratio pažnju.

Ako lampica za kočnice svetli i nakon spuštanja ručne, onda može značiti da nedostaje ulje za kočnice.

Ali ovo nije jedina moguća lampica za kočnice. Zeleni krug sa cipelom označava da treba pritisnuti pedalu kočnice prilikom prebacivanja automatik menjača na D poziciju kada se pokreće auto.

Takođe postoji i start-stop lampica koja signalizira isključenje automobila putem sistema start-stop. Motor se automatski pokreće pritiskom kvačila ili otpuštanjem kočnice kod automatskog menjača. Isključivanje start-stop sistema je preporučljivo kod čestih zaustavljanja u saobraćaju, radi očuvanja veka trajanja baterije.

ABS lampica sistema za kočenje

ABS lampica sistema vozila treba da se proverava pri paljenju automobila, a upaljena ABS lampica je obično standardna provera koja ne zahteva brigu. Međutim, ako se ABS lampica upali tokom vožnje, to ukazuje na potencijalni kvar sistema, povećavajući rizik proklizavanja.

U takvim situacijama, preporučljivo je održavati bezbedno rastojanje od drugih vozila. Ako ABS lampica i kočioni sistem upale zajedno ili ne ugase nakon paljenja automobila, to je znak potencijalnog kvara. U tom slučaju, preporučuje se zaustavljanje i pozivanje šlep službe.

DPF filter lampica

Lampica za DPF filter (Diesel Particulate Filter) signalizira problem s filterom za čestice dizel motora. Ona obaveštava vozača o potrebi čišćenja ili regeneracije DPF filtera, koji uklanja čestice iz izduvnih gasova. Nemojte ignorisati ova upozorenja, jer njihova odlaganja mogu dovesti do smanjenja performansi motora i povećane emisije štetnih čestica.

Kada se upale ove greške na autu, preporučuje se da brzo reagujete, pre svega tako što ćete voziti duže relacije kako bi se omogućila regeneracija DPF filtera, ali je svakako najbolje otići kod mehaničara radi sigurnog rešavanja problema.

ESP lampica – sistem kontrole stabilnosti

ESP lampica označava aktivaciju sistema kontrole stabilnosti vozila. Ovaj sistem pruža dodatnu kontrolu nad vozilom tokom vožnje, posebno u situacijama poput proklizavanja ili gubitka trakcije. Kada se upali ESP lampica, to može ukazivati na trenutnu intervenciju ESP-a radi očuvanja stabilnosti vozila.

Vozači trebaju obratiti posebnu pažnju na ovu lampicu, jer signalizira trenutke kada sistem aktivno reaguje kako bi održao kontrolu vozila. Brza i adekvatna reakcija na upozorenja, sprečiće neželjene sudare prilikom proklizavanja i svakako ćete se osećati sigurnije i bezbednije tokom vožnje.

Lampica za gorivo – nizak nivo goriva u rezervoaru​​ – rezerva

Showing Gas Station Fuel Sign

Opšte poznata lampica za gorivo signalizira da je nivo goriva u rezervoaru nizak, a samim tim i rezerva aktivirana. Ovo upozorenje vozača podseća da je potrebno što pre dopuniti rezervoar kako bi se izbeglo zaustavljanje na putu. Redovno pratite ovo upozorenje, kako ne biste došli u ovu neželjenu situaciju.

Lampica za akumulator

Lampica za akumulator upozorava na probleme u električnom sistemu, ukazujući na moguće prazan akumulator i teškoće u punjenju akumulatora. Ova situacija može izazvati probleme sa svetlima, servo uređajem, pa čak i motorom.

Preporučuje se momentalna reakcija, provera stanja akumulatora, sistema punjenja i električnih komponenti. Nemojte da ignorišete ovaj signal jer možete ostati na putu sa ispražnjenim akumulatorom, a samim time i nećete moći da upalite auto. Redovno održavanje i provera će vam obezbediti savršen akumulator, a obavezno pri kupovini obratite pažnju na garanciju, koja uglavnom traje 3-4 godine.

Lampica za otvorena vrata

Lampica za otvorena vrata obaveštava vozača o tome da neka vrata nisu dobro zatvorena. Na novijim vozilima je čak i prikazana konkretna slika automobila i vrata koja su tačno otvorena. Vozači trebaju obratiti pažnju na ovu lampicu kako bi održali sigurnost i bezbednost u vožnji.

Lampica za katalizator – važnost održavanja emisione efikasnosti

Lampica za katalizator ukazuje na potencijalne probleme u radu sistema za kontrolu emisija. Njena aktivacija može ukazivati na neefikasnost katalizatora, što može rezultirati povećanim emisijama štetnih gasova.

Vozači bi trebali posetiti servis kako bi dijagnostikovali i rešili problem. Održavajte katalizator ispravnim, ne samo radi zaštite životne sredine već i radi ispravnog rada vozila. Ignorisanje upozorenja instrument tabli, može dovesti do ozbiljnijih problema i povećanih emisija zagađivača.

Airbag lampica – vazdušni jastuci

Airbag lampica ukazuje na stanje sistema vazdušnih jastuka. Kada se upali, može ukazivati na moguće probleme u tom sistemu. Vozači bi trebalo posetiti servis kako bi identifikovali i rešili problem.

Ispravan rad vazdušnih jastuka važan je za obezbeđivanje zaštite i ublažavanja udarca prilikom sudara. Ukoliko se airbag lampica ignoriše, možete smanjiti efikasnost vazdušnih jastuka i ugroziti sigurnost vozača i ostalih putnika u vozilu. Bezbednost je prioritet, pa je važno brzo reagovati na ovo upozorenje.

Lampica za servo – sistem upravljača vozila

Lampica za servo sistem može se aktivirati kada postoji problem s pritiskom ulja u sistemu. Ako primetite ovu lampicu, preporučuje se da ugasite vozilo, izvučete ključ na par minuta i onda ponovo upalite vozilo. Ako je i dalje upaljena, a možete upravljati vozilom, vozite oprezno do servisa kako biste rešili problem. Ignorisanje ovog upozorenja instrument tabli može dovesti do ozbiljnijih problema prilikom vožnje zbog okretnosti volana.

Lampica za pregrevanje motora

Ako primetite miris paljevine i “kuckanje” usled pregrejanog ulja, dodatno upozorenje da je temperatura previsoka može biti crvena lampica za pregrevanje motora. Zaustavite vozilo, proverite nivo tečnosti za hlađenje, i dopunite je ako je potrebno. Ignorisanje ovog upozorenja može dovesti do ozbiljnih oštećenja motora.

Lampica za pregrevanje motora nagoveštava da je potrebno momentalno zaustavljanje vozila, provera nivoa tečnosti za hlađenje, ventilatora i protočnosti usisnika za vazduh, jer dalja vožnja može prouzrokovati totalni kvar motora, pa čak i rizik od požara na vozilu.

Lampica za pojas – vozač ili suvozač

Lampica za pojas, bilo da je namenjena vozaču ili suvozaču, signalizira uglavnom da vozač ili suvozač nisu vezani. Na nekim od automobila prostoje signali i za zadnja sedišta, ali se svakako mogu isključiti.

Sigurnosni pojas, osim što vredi vezati radi bezbednosti i sigurnosti tokom vožnje, takođe je pametno izbeći bespotrebno plaćanje skupih kazni zbog njegovog nekorišćenja.

Upozorenje otvorene haube

Upozorenje otvorene haube na signalizira da je hauba vozila ili otvorena ili nije pravilno do kraja zatvorena. Čim se upali, potrebno je proveriti da li se nešto zaglavilo prilikom zatvaranja haube i rešiti problem.

Otvorenom haubom možete ugroziti bezbednost putnika tokom vožnje, ali i upropastiti motor.

Upozorenje otvorenog gepeka

Upozorenje otvorenog gepeka obaveštava vozača da je gepek ostao otvoren. Vozači bi trebali odmah reagovati na ovo upozorenje kako ne bi ugrozili bezbednost vozila iza sebe.

Lampica za nivo rashladne tečnosti

Nedostatak rashladne tečnosti može narušiti efikasnost sistema za hlađenje. Kada primetite aktiviranje signala za nivo rashladne tečnosti, hitno dopunite posudu do adekvatnog nivoa.

Signal za tečnost za brisače

Lampica za tečnost za brisače upozorava na nizak nivo tečnosti za pranje stakla. Ovaj signal podseća vozača da dopuni posudu kako ne bi došao u situaciju da zbog uprljane šoferke ne vidi valjano put ispred sebe. Dopuna tečnosti za brisače trebala bi biti obavljena odmah čim se pojavi signalizacija.

Kako izbrisati greške na autu

Brisanje grešaka na automobilu, poznato kao DTC OFF, može predstavljati rešenje u određenim situacijama, ali zahteva pažnju i oprez. Iako ovaj metod može privremeno ukloniti lampice na instrument tabli, znajte da to ne rešava osnovni problem u radu automobila. Greške na instrument tabli i zvučna upozorenja su tu s razlogom – da vas obaveste o potencijalnim problemima koji bi mogli prouzrokovati ozbiljne posledice.

Pravilno rešavanje kvara je prioritet, a DTC OFF može biti smislen u specifičnim situacijama, kao što su zamene delova, kada je očuvanje funkcionalnosti softverski opravdano. Ipak, ova metoda zahteva pažljivu evaluaciju, jer gašenje grešaka može dovesti do nepredvidivih problema ako se ne sagledaju svi relevantni faktori. Važno je doneti informisane odluke koje uzimaju u obzir dugoročnu bezbednost vozila.

Ovo su neke od najčešćih lampica na instrument tabli koje signaliziraju greške na autu. Postoje i brojne druge, ali svakako u zavisnosti od oinstrument table i generacija vozila. Uglavnom samo najnovija vozila imaju opciju prikazivanja svih mogućih signala, ali i bez obzira na to potrebno je da redovno održavate i servisirate svoje vozilo, jer samo na taj način možete izbeći iznenadne i skupe kvarove.

Budite slobodni da nas kontaktirate ukoliko planirate da se rešite vašeg starog vozila i mislite da su troškovi popravke suvišni.

Ako imate čak i potpuno slupano i neupotrebljivo vozilo, tu smo za vas. Vršimo otkup havarisanih vozila i otkup po kilogramu, nudeći najbolje i najrealnije cene.

Dolazimo do vas, obavljamo šlepanje i isplaćujemo novac odmah. Bez obzira da li se radi o automobilima, teretnjacima ili dvotočkašima, takođe obavljamo otkup motora i teretnjaka.

Radujemo se budućoj saradnji!

Radimo otkup:

Otkup automobila
Otkup polovnih automobila
Otkup havarisanih automobila i vozila
Otkup starih automobila
Otkup automobila na kilo
Otkup vozila
Otkup automobila od stranaca
Otkup automobila Beograd
Otkup automobila mlađih od 5 godina
Otkup automobila starijih od 10 godina
Otkup automobila starijih od 20 godina
Otkup automobila starijih od 30 godina
Otkup neregistrovanih automobila
Otkup registrovanih automobila
Otkup pokvarenih automobila
Otkup automobila sa većim kvarom
Otkup automobila sa manjim oštećenjem