Otkup Saab automobila

Predstavljamo vam proizvođača automobila koji dolazi sa vrha Evrope. Reč je švedskoj kompaniji Saab. Upravo zato rado vršimo otkup Saab automobila, a ovo su korisne informacije i zanimljivosti o kompaniji Saab. Kada je nastala, kako i kakva je prodaja Saab automobili u proteklim godinama.

Pozovite 065 98 98 368

saab logotip

Kako je nastala kompanija Saab i kada

Kompanija Saab se prvobitno bavila vojnom delatnošću. Radili su isključivo proizvodnju vojnih letelica za Švedsku vazduhoplovnu jedinicu. Međutim, kada se završio Drugi svetski rat, tražili su nove mogućnosti i načine da se diversifikuju.

Ova potreba je dovela do prvog automobilskog projekta 1945. godine. Projekat je nazvan X9248, a kasnije je preimenovan kao Saab 91, na osnovu veoma uspešne letelice. Fabrika u Švedskoj je konvertovana za proizvodnju automobila.

Saab 92 predstavljen je 1949. bio je veoma popularan, a prodato je 20.000 automobila gotovo odmah. Zbog velike popularnosti model je redizajniran i restrukturiran tako da bolje zadovoljava potrebe.

Tokom 60-ih, uveden je Saab 96, koji se pokazao kao veliki napredak u odnosu na prethodnike. Ne samo da je bio važan model, već je prvi koji je kompanija masovno izvozila. Prodato je skoro 540.000 vozila za vreme proizvodnje.

Saab je ugrabio premiju i nastavljao da grabi. Sledeća iteracija – Saab 99, je takođe bila veoma uspešna, ali je predstavljena gotovo 19 godina nakon originalnog 96. Novi model je presekao sve veze sa svojim prethodnicima i došao je opremljen sa novim i inovativnim karakteristikama o kojima se nije čulo ranije.

Period od 1970. do 1980.

Tokom ranih 70ih, Saab se uspešno spojio sa drugim proizvođačem automobila Scania-Vabis, što je dovelo do proizvodnje najboljih vozila do tada. Saab 99 je redizajniran i opremljen novim karakteristikama, a predstavljen je i kupe model. Novi kupe je postao sinonim za Saab i za sve što on predstavlja.

Krajem 70-ih, Saab je ostvario saradnju sa Fiatom kako bi prodavao rebrendiranu Lancia Delta, uz svoj Saab 600. Takođe su dogovorili razvoj nove platforme, što je dovelo do proizvodnje modela Saab 9000 1985. godine.

1990 – 2000

Do kraja 80-ih, Saab-Scania divizija je restrukturirana tako da predstavlja nezavisan entitet. Iako je sedište bilo u Švedskoj, diviziju su kontrolisali Investor AB i General Motors. Ova saradnja je dovela do nove genracije modela 900 1994. godine.

Međutim, nije uspeo da ostvari isti status kao svoj prethodnik.

2000+

Početkom novog milenijuma, GMC je kupio ostatak Saab akcija i pretvorio kompaniju u svoju podružnicu. Novi Saab je predstavio svoj „prvi” automobil 2003, poboljšani 9-3. Kasnije su predstavljeni Saab 9-2X, kao i Saab 9-7X.  

Saab danas

Saab je bankrotirao 2011, a kupila ja ga je Kinesko-Švedska grupa investitora. Novi modeli neće nositi Saab oznaku, ali će biti bazirani na Saab 9-3 platformi.

Zanimljivost o brendu Saab

 1. Grejanje sedišta je prvi put razvijeno u Saab modelu, jer je jedan od direktora imao bolove u leđima koje je toplota sedišta olakšavala.
 2. Prvi Saab prototip je imao koeficijent vazdušnog otpora od 0.32, što je bolje od modela Bugatti Chiron (čak i u sportskom modulu)
 3. Prvi Saab je bio dostupan samo u tamnoj zelenoj sve do 1952, jer je ostalo viška boje nakon rata.
 4. Najprodavaniji Saab model je klasični Saab 900, a prodato je 908.817 vozila.
 5. Saab je postavio mnoge standarde u dizajnu vozila, kao što je nisko postavljen rezervoar, prostor za odlaganje stvari u kabini.

Modeli Saab automobila koje otkupljujemo

Saab ima dugu tradiciju proizvođača automobila izrazite lepote. Tokom svoje bogate istorije, proizvedeno je mnogo ikona auto-industrije. Mi vršimo otkup Saab automobila svih godišta, pa i oldtajmera.

Vršimo i otkup čuvenih modela:

 • Saab 99
 • Saab 9000
 • Saab 900
 • Saab 9-5
 • Saab 9-3
 • Saab 9-4X
 • Saab 9-5
 • Saab 9-3X

Ukupan broj prodatih Saab automobila u 2017.

Prema najažurnijim podacima o svetskoj prodaji, Saab se ne prodaje još od 2012. godine.