Registracija vozila u Srbiji

Mnoge je interesovalo kako izgleda registracija vozila i svih automobila. Kako teče postupak registracije vozila, kolike su cene i kako najlakše završiti ovu jednogodišnju obavezu i dužnost svih vlasnika vozila. OtkupAutomobila.rs Vam predstavlja sve informacije o tome koja je dokumentacija neophodna i kako se odvija registracija vozila. Ne mora biti teško, pogledajte kako!

Pozovite 065 98 98 368

registracija vozila srbija

Registrovanje vozila u Srbiji

Registracija vozila je osnovna obaveza koju svaki vlasnik automobila mora da ispuni. Bez registrovanja nemoguće je legalno voziti čak i sopstveno vozilo. Svake godine da bi se izvršila registracija neophodno je obaviti više pregleda i to nameće država. Mi vam nudimo sve informacije o tome zašto se registracija vozila uopšte vrši, šta ona sve podrazumeva, šta se sve plaća za registrovanje vozila, koliko često se registruju vozila, kako se vrši preregistracija vozila i kako da se sve to izvrši na najbrži i najlakši način. Često se otvara pitanje zbog čega se godišnje plaća namet za posedovanje automobila, a odgovor je samo jedan. Bezbednost na putevima je jedna od najbitnijih stavki da bi funkcionisao saobraćaj u državi i da bi svi vozači mogli da veruju u sigurnost na putevima. Tako da potreba za registrovanje automobila nije upitna, možda je samo visina nameta problematična, kao i učestalost registracija vozila.

U zemljama Evropske unije tehnički pregled obavlja se na svake dve godine, a kod nas je obaveza za to na godišnjem nivou.

regsistrovanje vozila

Šta podrazumeva registracija vozila kod nas i kakva je procedura?

Registrovanje vozila podrazumeva:

  •  obavljen tehnički pregled,
  • plaća se osiguranje,
  • godišnja naknada za korišćenje javnih puteva,
  • nadoknada za zagađivanje životne sredine koje svake godine plaća svaki automobil s obzirom da on ispušta gasove koji štete životnoj sredini u ekološkom smislu.

Tu su i brojne druge takse za registraciju vozila koje su zakonom propisane. Međutim isti zakon je propisao da se za registraciju podnosi više obrazaca, i svake godine registracija nije samo finansijski problem, već je to i prava muka za vozače s obzirom na komplikovanu proceduru i velike redove koji uvek sačekaju na mestima gde se registracija vrši – banke, pošta, i MUP predstavništva.

Zato postoje i brojne agencije koje se bave registrovanjem vozila i olakšavaju svakom vozaču da ispuni ovu zakonsku obavezu svake godine.

Za registrovanje vozila neophodno je podneti i dokaz o vlasniku vozila. To je najčešće lična karta vlasnika sa dokazima koji upućuju da je baš to lice vlasnik automobila. Postoji mogućnost i da se odbije registracija vozila, ali to je slučaj samo kada nisu podneta sva dokumenta i kada zahtev ne sadrži tačne podatke.

Cena registracije vozila i automobila

Cena registracije zavisi od opštine u kojoj se registracija vrši, vrste vozila, godišta automobila, zatim od toga kakva je snaga motora i zapremina motora, ali i od toga da li se vozilo vodi na firmu ili fizičko lice, da li je je vozilo u taxi službi, da li je vlasnik invalid, da li je vozilo u vlasništvu rent a car kompanije. Takođe postoje i značajne razlike u slučaju da je vlasnik automobila stranac ili vozilo pripada nekim od ambasada. Tada je procedura nešto drugačija.

registracija vozila postupak bez odlaska u mup

Registracija vozila uz otkup polovnih automobila

Kada se vrši otkup polovnih automobila, neophodno je izvršiti preregistraciju vozila i to kupo-prodajnim ugovorom kojim se vlasništvo prenosi sa prodavca i kupca. Tada se takođe plaća određeni namet državi u visisni od 2,5 % ukupne vrednosti vozila. Podatak koji je važan za kupovinu polovnih automobila koja su starija od 2005. godine jeste da se ne plaća PDV.

Kada je u pitanju vozilo koje je registrovano na strane tablice neophodno je platiti i carinsku osnovicu koja zavisi od marke i tipa vozila, godine proizvodnje vozila, kubikaža i snage motora automobila, pređene kilometraže, pogonskog goriva vozila i broja vrata na automobilu. U cenu carine spadaju osnovne carinske stope i porez na dodatu vrednost. Registracija svih vozila vrši se u opštinskim kancelarijama Ministarstva unutrašnjih poslova. Međutim pravi izbor za sve koji žele da bez problema prođu ovaj proces najlakše je da se opbrate specijalizovanim uslužnim agencijama koje se time bave.

Sve ove informacije su zaista neophodne i važno je da ih znaju svi oni koji već poseduju automobil i oni koji planiraju da kupe automobil, bilo da žele da registruju vozilo u Beogradu ili negde drugde u Srbiji. Zato smo ih mi ponudili javno svim našim posetiocima i klijentima jer mi brinemo za sve vaše potrebe.