Karakteristike automobila

Pri odabiru najboljeg automobila potrebno je u obzir uzeti brojne karakteristike automobila. Naravno, nemoguće je da svaki automobil poseduje te karakteristike, ali većina proizvođača danas teži da dostigne što više, kako bi privukla što veći broj kupaca. Moguće je reći da danas gotovo i nema loših automobila, što ne znači da se pri kupovini ne može napraviti loš izbor. Navodimo neke od karakteristike automobila koje treba imati na na umu pri kupovini novog automobila ili za otkup polovnih automobila koje kupujete od stranaca. Pogledajte sve bitne karakteristike automobila koje mogu biti ključne!

Pozovite 065 98 98 368

Karakteristike automobila kako gledati i šta gledati za otkup automobila

Performanse automobila

Kada se sagledavaju performanse moguće je dati veoma preciznu ocenu. Pri tome se računaju prosečne performanse za određenu klasu sa prosečnim motorom za tu klasu. Ocena 6 je za prosečne performanse, dok se ocena 7 daje kao jako dobra. U performanse automobila ubrajaju se : ubrzanje, međuubrzanje, maksimalna brzina.

Motor i menjač vozila

U karakteristike motora i menjača ubrajaju se snaga, obrtni moment, ravnomerno razvijanje snage, uglađenost, elastičnost, preciznost menjača, usklađenost prenosnih odnosa sa mogućnostima agregata.

Ponašanje automobila na putu

Ponašanje na putu je izuzetno značajna osobina automobila. Kada se u obzir uzima ponašanje automobila na putevima u Srbiji, ovde je potrebno biti naročito oprezan. Putevi u Srbiji su većinom loši, sa tendencijom daljeg propadanja i oštećena vozila koja odlaze na otkup. Testiranja u inostranstvu se mahom rade na poligonima, na kojima se izvodi simulacija nepredviđenih i opasnih situacija. Takvi poligoni su Srbiji su nepotrebni, jer nas naši putevi neretko stavljaju u takve situacije. Kako bi se automobil adekvatno testirao, potrebno je preći nekoliko različitih deonica. Pri tome određujemo kako se automobil ponaša na lošem putu, na gradskom asfaltu, a kako na autoputu. Osim toga, pri ponašanju automobila na putu neophodno je proveriti njegovu stabilnost prilikom nagle promene pravca.

Potrošnja goriva

Potrošnja je jedna od glavnih karakteristika koja nas zanima prilikom kupovine automobila, a najčešće otkupa polovnih automobila jer težimo uštedi goriva i novca. Danas se automobili prave da budu što ekonomičniji, čime se izbor vašeg novog vozila povećava. Ipak, prilikom biranja vozila treba biti oprezan, jer realna potrošnja može da odudara od željene, što zavisi od namene i ambijenta.

Bezbednost automobila u saobraćaju

Bezbednost automobila je sigurno najznačajnija karakteristika na koju treba obratiti pažnju pri kupovini automobila. Putevi u Srbiji su nažalost poznati po velikom broju saobraćajnih nezgoda, neretko sa smrtnim ishodom i uz konačni otkup havarisanih vozila. Proizvođači automobila ulažu mnogo napora u povećanje bezbednosti u saobraćaju, sa ciljem da drumski saobraćaj konačno bude siguran i bezopasan. Bezbednost se može testirati na razne načine, a najbolje je da taj deo prepustite profesionalcima.

Cena i garancija automobila za otkup

Prilikom kupovine automobila veliku pažnju posvećujemo ceni. Neretko su skuplji automobili značajno lošiji od jeftinijih. U pogledu cene, najbolje je upoznati se sa ostalim karakteristikama automobila, pa tek onda doneti odluku o kupovini. Ne sme se zanemariti ni dužina garancije, koja takođe može biti presudna pri izboru vozila.

Udobrnost automobila

Prilikom ocene udobnosti u obzir se uzima sve što se podrazumeva pod komforom automobila. Ovaj segment neretko zavisi od individue, odnosno od svakog vozača ponaosob. Takođe, u obzir se uzima i nivo buke, koji se meri u decibelima prilikom različitih brzina.

Prostranost i oprema automobila po paketima

Prostranost: Ovo je vrlo važna stavka, koja opet zavisi od svakog vozača ponaosob. Prilikom procene prostranosti uizmaju se u obzir prostor napred i pozadi, prostor za glavu i kolena putnika, kao i veličina i varijabilnost prtljažnika.

Oprema: Opremljenost automobila za otkup najbolje se sagledava upoređivanjem sa drugim proizvođačima. Pri tome je potrebno imati dovoljan broj informacija, kako o osnovnoj, tako i o dodatnoj opremi. Detaljno informisanje je ključno pri biranju automobila na osnovu njegove opremljenosti.