Otkup Pontiac automobila

Predstavljamo vam američkog proizvođača luksuznih automobila – Pontiac (Pontiak). Sedište ove kompanije bilo je u američkom gradu Detroitu, a razlog za to leži u činjenici da je Pontiac bio brend automobila u sklopu američkog automobilskog giganta General Motors-a. Kompanija Pontiac je osnovana 1926. godine u Mičigenu.

Automobili proizvođača Pontiac su sportski putnički automobili, koji nisu toliko čest prizor na našim ulicama, ali ih vole kolekcionari i ljubitelji sportskih kola iz druge polovine 20. veka. Mi se bavimo otkupom svih Pontiac automobila, bez obzira na pređenu kilometražu, stanje vozila ili godinu proizvodnje, stanje vozila i pređenu kilometražu. U nastavku teksta pročitajte kratak istorijat američke fabrike automomobila i saznajte još neke korisne informacije.

Pozovite 065 98 98 368

Kada i kako je nastala kompanija Pontiac

Brend Pontiac je fabrika General Motors javnosti predstavila 1926. godine, kao jedan od komponentnih delova divizije Oakland. Nakon što je fabriku automobila Oakland kupio GM daleke 1909. godine, automobili pod ovim imenom su se proizvodili sve do 1931. godine. Te godine, brend dobija novo ime i postaje Pontiac.

Nakon prvih meseci predstavljanja, Pontiac je počeo da prodaje mnogo više modela od Oakland-a, a modeli su dolazili u sedan varinati sa dvoje i ćetvoro vrata. Sportski kabriolet model su postali zaštitni znak Pontiac-a, pa je, uz veću prodaju i smanjeni obim proizvodnje Oakland-a, Pontiac “nadživeo” svoju matičnu kompaniju i postao deo General Motors grupe.

U Americi, modeli Pontiaca su targetirani kao sportske i dostupne verzije unutar GM-a, pa su modeli ovog proizvođača dobijali sve veću popularnost. Pontiac je nudio modele sa 40 konjskih snaga i motorom sa šest cilindara. Model The Chief (Poglavica), je, nakon svoje pojave na njujorškom salonu automobila, prodat u 39.000 modela nakon samo šest meseci.

Popularnost Pontiac modela je bila najveća tokom sredine prošlog veka, a moćni modeli poput Tempest-a, GTO-a, Firebird-a i Trans Ama-a su 60ih i 70ih čvrsto držali svoje mesto na tržištu. Osamdesete godine su bile teške za čitav GM, a Pontiac je 1984. godine lansirao model Fiero.

Pontiac kompanija danas

Usled finansijskih problema i restrukturiranja, General Motors je 2008. najavio da će zavoriti Pontiac ogranak usled nemogućnosti dalje proizvodnje. Poslednji automobili sa znakom Pontiac-a su iz fabrike izašli u decembru 2009. godine, dok je samo jedno vozilo proizvedeno i u januaru 2010. godine.

Nakon što je poslednji franšizni ugovor za Pontiac vozila istekao 31. decemba 2010. godine, GM se fokusirao na ostala četiri severnoamerička brenda čija je proizvodnja nastavljena – Ševrolet, Bjuik, Kadilak i GMC.

Poznati Pontiac modeli koji su se proizvodili

Kompanija Pontiac je u svojoj dugogodišnjoj tradiciji proizvela veliki broj automobila, a mi vam predstavljamo nekoliko najpoznatijih, od kojih je neke moguće videti i na našim putevima.

 

  • Pontiac Bonneville – sedan sa četvoro vrata koji se proizvodio od 1957 – 2005;
  • Pontiac Firebird – sportski automobil koji se  u četiri generacije proizvodio od 1967 – 2002;
  • Pontiac Grand Prix – luksuzni model koji se proizvodio od 1962 – 2002 godine;
  • Pontiac Trans Sport – mini-van serija vozila koja se proizvodila od 1989 – 1998 godine.

 

Zanimljivosti o kompaniji Pontiac

Zanimljivo je da kompanija Pontiac možda nikad ne bi postojala da nije bio fabrike Cadillac. Nakon što su iz ove fabrike odbili nacrte inženjerskog konsultanta Alansona Braša o dvocilindričnom automobilu, on je svoje crteže pokazao Edvardu Marfiju. 

Marfi je ranije osnovao kompaniju Oakland, koja se bavila prevozom uz pomoć konja i tako je nastala saradnja iz koje će se roditi Pontiac. U nastavku teksta evo još nekoliko zanimljivosti: 

  • Brend Pontiac je nazvan po poglavici indijanskog plemena Otava, po kojem je nazvan i grad Pontiac u Mičigenu, gde je fabrika osnovana. 
  • Pontiac se u hijerarhiji modela fabrike General Motors nalazi iznad automobila marke Chevrolet, ali se nalazi ispod automobila Buick, Oldsmobile i Cadillac.
  • Model Bonneville je najduže vremena bio deo fabrike Pontiac, čak 68 godina se proizvodio pod tim imenom.

Pontiac automobili koje otkupljujemo

Kao što smo već rekli, mi smo firma koja vrši otkup Pontiac automobila svih vrsta i modela. Bez obzira na stanje vozila i pređenu kilometražu, izlazimo na teren u roku od 48h, bez obzira na to gde se nalazite u Srbiji. Nakon inspekcije i dogovora, postižemo fer i korektnu cenu na obostrano zadovoljstvo, a keš dobijate na ruke.