Otkup Jaguar automobila

Ovom prilikom predstavljamo vam kompaniju Jaguar. Jaguar je britanski multinacionalni proizvođač luksuznih i sportskih automobila sa sedištem u Koventriju, u Engleskoj. Modele Jaguar brenda ne možemo baš tako često videti na našim ulicama, ali mi vrlo rado vršimo otkup svih Jaguar automobila, nevezano za godište, model ili pređenu kilometražu. Pročitajte u nastavku neke korisne i zanimljive informacije o kompaniji Jaguar, kada i kako je nastala i kakav je bio njen razvojni put.

Pozovite 065 98 98 368

jaguar

Kako i kada je nastala fabrika automobila Jaguar

Kompaniju Jaguar osnovali su Vilijam Lajons i Vilijam Volmsli 1922. godine, pod imenom Swallow Sidecar Company. Današnji naziv ova firma dobila je posle Drugog svetskog rata. Prvobitno su se bavili proizvodnjom prikolica za motocikle, da bi 1932. godine kompanija proizvela svoj prvi model automobila pod naziv SS 1. Tri godine kasnije predstavljeni su modeli poput SS 90 i SS 100.

Početkom 40-ih godina 20. veka, Jaguar je započeo proizvodnju luksuznih automobila, visokih performansi. Međutim, usled Drugog svetskog rata kompanija je morala da obustavi taj program i vrati se na proizvodnju prikolica, ali ovaj put za potrebe vojske.

Sudbina Jaguara posle rata

Nakon rata, Jaguar je počeo da se suočava sa finansijskim poteškoćama, a posao nije dobro išao. U nastojanju da se revitalizuje kompanija, Jaguar je prodao svoj proizvodni pogon – Motor Panels. Taj novac je pomogao kompaniji da dovrši model XK120, koji je imao šestocilindrični motor. Iako je Jaguar nameravao da proizvede samo 200 primeraka ovog modela, brzo se prebacio na masovnu proizvodnju s obzirom na veliku potražnju.

Sredinom šeste decenije prošlog veka Jaguar je počeo sa proizvodnjom i drugih modela poput XK140 i XK150. Tih godina kompanija je uložila više od milion funti u proizvodnju novih modela, kao što su  2.4 Mark 1 i Mark 2, koji su se proizvodili u više od 100.000 primeraka.

Velika kriza kompanije

Kompanija je 1961. godine predstavila model E-Type, jedan od najpoznatijih sportskih automobila tog doba. Ipak, Vilijam Lajons je 1966. godine, zabrinut za budućnost kompanije, doneo odluku o spajanju Jaguara sa British Motor Corporation i tako je nastala kompanija British Motor Holdings (BMH). Britanska vlada je 1968. godine primorala BMH da se integriše sa kompanijom Leyland Motor.

Međutim, ovo spajanje se nije pokazalo uspešno, pa je 1975. godine razdvojeno, a Jaguar je postala javna kompanija. Nedugo zatim firma se suočila sa novim finansijskim problemima, delom i zbog povlačenja suosnivača Vilijama Lajonsa. Krajem 80-ih godina prošlog veka otpušteno je 10.000 radnika.

Jaguar kompanija danas

Jaguar je početkom 90-ih godina kupio Ford, a potom je postao deo nove automobilske grupe zajedno sa Land Roverom, Volvom i Aston Martinom. Međutim, ispostavilo se da je to bila pogrešna poslovna odluka jer Jaguar pod Fordovim vlasništvom nije ostvario nikakav profit. Ford je 2008. godine odlučio da proda Jaguar i to za 2,3 milijarde dolara. Od tada je Jaguar na putu oporavka, a 2010. godine je ostvario dobio od milijardu funti, pre svega zahvaljujući uspehu na tržištima Kine, Severne Amerike i Rusije.

Aktuelni Jaguar modeli koji se proizvode

Kompanija Jaguar trenutno proizvodi 7 modela:

  • Jaguar E-Pace – sportski terenac iz 2017. godine
  • Jaguar F-Pace – luksuzni terenac iz 2015. godine (prvi terenac ove kompanije)
  • Jaguar F-Type – naslednik legendarnog E-Type modela, lansiran 2012. godine
  • Jaguar I-Pace – prvi električni automobil Jaguara iz 2018. godine
  • Jaguar XE – prvi model izrađen s novom Jaguarovom modularnom aluminijumskom arhitekturom, a na tržištu se pojavio 2015. godine
  • Jaguar XF – putnički automobil iz 2015. godine
  • Jaguar XJ – luksuzna limuzina koja se proizvodi od 2009. godine

Zanimljivosti o Jaguar kompaniji

  • Kao što smo već naveli, prvobitni naziv kompanije bio je Swallow Sidecar Company – ali je nakon Drugog svetskog rata promenjen u Jaguar, s obzirom na to da je skraćenica SS postala nepopularna tokom rata
  • Jaguar od 2010. godine isporučuje specijalne verzije automobila za britanskog premijera, ali i za kraljicu Elizabetu II i princa Čarlsa.
  • Kompanija je 2011. godine, u saradnji sa umetnikom Stefan Sčesnijem, predstavila izložbu pod nazivom “Shadows” (“Senke”).

Jaguar automobili koje otkupljujemo

Mi smo firma koja vrši otkup Jaguar automobila svih vrsta i modela. Nije nam važno da li je u pitanju polovni automobil u voznom stanju ili havarisano vozilo, stižemo na vašu adresu bilo gde da se nalazite u Srbiji. U dogovoru sa vama i procenjenim realnim stanjem vozila, formiraćemo i cenu na obostrano zadovoljstvo, a isplata se vrši na licu mesta.