Otkup Tata automobila

Tata motors je najveći indijski multinacionalni proizvođač automobila sa sedištem u Mumbaju i deo je Tata grupacije. Ova kompanija, pored putničkih automobila, proizvodi još i autobuse, kamione, komercijalna vozila, sportske automobile, ali i građevinske mašine i vojna vozila. Tata automobili svakako nisu među popularnijim, a nisu ni baš tako česti, na našim ulicama. Ipak, ovi modeli su među 20 najprodavanijih na svetu već godina. Mi se bavimo otkupom svih automobila, pa tako i Tata kompanije, bez obzira na to da li je u pitanju havarisano vozilo ili u voznom stanju.

Pozovite 065 98 98 368

Kada i kako je nastala Tata kompanija automobila

Kompanija je osnovana 1945. godine kao proizvođač lokomotiva, a svoje prvo komercijalno vozilo ova indijska fabrika izbacila je 1954. godine u saradnji sa Dajmler-Bencom, sa kojim se saradnja završila 1969. godine. Na tržište putničkih automobila ulazi 1991. godine lansirajući model Tata Sierra i tako postaje prvi indijski proizvođač koji je stekao sposobnost da samostalno razvija automobile.

Nakon toga je lansiran Tata Estate 1992. godine (karavan baziran na postojećem Tata Mobile lakom komercijalnom vozilu) i Tata Safari 1998. godine, koji je postao prvi indijski sportski terenac.

Tata je lansirao Indicu 1998. godine, prvi potpuno autohtoni indijski putnički automobil. Iako je u početku kritikovan od strane auto-analitičara, njegova odlična ekonomičnost u potrošnji goriva, snažan motor i agresivna marketinška strategija učinili su ga jednim od najprodavanijih automobila u istoriji indijske automobilske industrije.

Novija verzija automobila, nazvana Indica V2, bila je veliko poboljšanje u odnosu na prethodnu verziju i brzo je postala masovni favorit. Tata Motors je takođe uspešno izvezao velike količine automobila u Južnu Afriku. Uspeh Tata Indica automobila odigrao je ključnu ulogu u rastu Tata Motorsa.

U januaru 2008. godine, Tata Motors je lansirao Tata Nano, najjeftiniji novoproizvedeni automobil na svetu, koji je tada koštao 120.000 indijskih rupija (oko 3.000 dolara). Ovaj gradski automobil je predstavljen tokom izložbe Auto Expo 2008. godine u Nju Delhiju.

Tata kompanija danas

Tata Nano Evropa je automobil koje je namenjen za prodaju u razvijenim ekonomijama, a na tržište je stigao 2010. godine, dok je normalni Nano već krajem 2009. godine stigao na tržišta u Južnoj Africi, Keniji i zemljama Azije i Afrike.

Tata Motors Cars je u međuvremenu pokrenuo dalju ekspanziju u jugoistočnu Aziju, sa planovima za prodaju automobila u Vijetnamu i na Filipinima. Na 12. Auto Expo salonu u februaru 2014. godine, Tata Motors je predstavio The Bolt, hečbek i The Zest, kompaktni sedan. Ovi automobili na tržištu su se pojavili u avgustu 2014. godine

Aktuelni Tata modeli koji se proizvode

Kompanija Tata je tokom svoje relativno duge istorije proizvela veliki broj putničkih automobila, ali i kamiona, autobusa, komercijalnih i sportskih vozila. Trenutno indijska kompanija proizvodi sledeće modele:

  • Tata Indica – supermini automobil, proizvodi se od 1998. godine
  • Tata Indigo – sedan sa četvoro vrata, proizvodi se od 2004. godine
  • Tata Sumo – SUV, srednje veličine, proizvodi se od 1994. godine
  • Tata Sumo Grande (Tata Movus) – terenac, proizvodi se od 2008. godine
  • Tata Aria – terenac, proizvodi se od 2010. godine
  • Tata Safari – SUV srednje veličine, proizvodi se od 1998. godine
  • Tata Safari Storme – SUV srednje veličine, proizvodi se od 1998. godine
  • Tata Winger – lako komerijalno vozilo, proizvodi se od 2007. godine
  • Tata Nano – kompaktni, gradski automobil, proizvodi se od 2008. godine
  • Tata Xenon – pikap, kamionet, proizvodi se od 1988. godine
  • Tata Zest – kompaktni sedan, proizvodi se od 2014. godine
  • Tata Bolt – hečbek, koji se proizvodi od 2014. godine
  • Tata Tiago mali gradski automobil, proizvodi se od 2016. godine
  • Tata Tigor – subkompaktni sedan, proizvodi se od 2017. godine
  • Tata Hexa – SUV srednje veličine, proizvodi se od 2017. godine
  • Tata Nexon – krosover, proizvodi se od 2017. godine
  • Tata Harrier SUV, proizvodi se od 2018. godine

Kontroverze sa kojima se suočila Tata kompanija

Tata kompanija suočila se sa određenim problemima prilikom proizvodnje Nano modela. Naime, Centar za nauku i životnu sredinu u Nju Delhiju smatrao je da bi proizvodnja tako jeftinog automobila mogla dovesti do masovne motorizacije u Indiji, sa negativnim efektima na zagađenje i globalno zagrevanje.

Tata automobili koje otkupljujemo

Iako Tata automobila nema previše na našem tržištu, mi smo firma koja vrši otkup Tata automobila svih vrsta i modela. Nije nam važno da li je u pitanju polovno ili havarisano vozilo, stižemo na vašu adresu bilo gde da se nalazite u Srbiji. U dogovoru sa vama i procenjenim realnim stanjem vozila, formiraćemo i cenu na obostrano zadovoljstvo, a isplata se vrši na licu mesta.