EDR crna kutija kao dokaz za sudar automobila?

Prema poslednjim istraživanjima ali i vestima iz sveta automobila i zakonske regulative o saobraćaju širom sveta čini se da bi i automobili uskoro mogli da dobiju EDR crne kutije EDR koje će služiti kao dokazni materijal nakon saobraćajnih nesreća ili sudara. Ili barem kao svedok o tome šta se dešavalo u autu pre sudara automobila. Ali šta je zapravo EDR crna kutija i na koji način pomaže?

Sudar automobila sivi auto dokaz

Avionske crne kutije preteča

Jako dugo, praktično od velikog razvoja civilnog vazduhoplovstva polovinom XX veka, razvile su se i prve crne kutije koje su avioni koristili kao dokaz i svedočenje o svemu što bi prethodilo nekoj avionskoj nesreći. Sam koncept crne kutije znači da je u pitanju određeni električni uređaj kompjuterskog karaktera koji beleži različite preprogramirane impulse kojima je moguće pristupiti i nakon prestanka rada samog samog računara na koji je prikačen. Kako bi izdržao velike nesreće pravljen je posebnim dizajnom i specijalnim materijalima.

Čemu služi i kada je nastao EDR sistem kod automobila? (Event Data Recorder)

EDR - Event data recorder sudar automobila dokaz podaci

E pa, pre dvadesetak godina osmišljen je sličan sistem sa namerom da se slična tehnologija koja beleži funkcionisanje određene “mašine” tj. računara primeni i na polje automobila. Ovaj EDR sistem u automobilima je započeo svoju primenu još davne 1993. godine. EDR (Event data Recorder), što u grubom prevodu na srpski znači “Beležnica događaja”, je najpre korišćen kao sistem u svetu automobilskih i moto trka, za utvrđivanje rada motora ovih vozila kao i potom za analiziranje toga kako se ponaša automobil i njegov kočioni sistem vozila prilikom sudara. Ovo je bio i još uvek je koristan metod da se još više usavrši bezbednost automobila a samim tim i bezbednost putnika i saobraćaja. Havarisani automobili su česta posledica sudara auta, pa je utvrđivanje načina kako se to dogodilo često korisno radi unapređenja brojnih vozila.

Nažalost stari polovni automobili svih vrsta, dizel ili benzin, ovaj sistem nemaju, iako su najčešće ova vozila najteže prolazila, da se nekada čak stari vlasnici odlučuju da automobil prodaju na kilo. No to nije tema, vratimo se njoj.

EDR sistem uskoro u velikom broju novih automobila

Naravno sistem EDR je napredovao a i cena njegove ugradnje se usavršavanjem proizvodnje automobila smanjivala, te se kod novih automobila, koje mi takođe otkupljujemo jer vršimo otkup svih vrsta polovnih automobila, može naći kao deo opreme. Za sada se EDR najčešće nalazi u modernim automobilima, a već neko vreme je bio vrlo koristan kada su u pitanju dizel kamioni čiji delovi umeju da otkažu i da se pokvare, poput volana ili samog motora u vožnji.

EDR sistem crna kutija dokaz pri sudaru automobila

Moderni EDR sistemi u automobilima beleže: 

  • GPS lokacija
  • Brzina kretanja automobila
  • Upotreba pedala
  • Stanje i ponašanje Airbag sistema u autu.

Koliko je EDR koristan svedoče i suđenja u Holandiji

Samo u poslednjih godinu dana EDR sistem u novim automobilima koji ga poseduju je iskorišten 21 put u Holandiji kao najbolji dokaz na sudu prilikom pravne rasprave o uzroku saobraćajne nesreće ili lakšeg sudara automobila.

Ovakav tok događaja je podstakao uvođenje i sudskih presedana kao i prakse da će čak 7 od 10 holandskih policijskih uprava nabaviti potrebnu tehnologiju za očitavanje rezultata dobijenih iz automobilske crne kutije, koju nazivamo EDR.

Šta mislite koliko će vremena biti potrebno da i naši automobili poseduju EDR? Jedno je sigurno, verujemo da će cena za otkup automobila biti znatno viša za sve automobile sa EDR sistemom.

Radimo otkup:

Otkup automobila
Otkup polovnih automobila
Otkup havarisanih automobila i vozila
Otkup starih automobila
Otkup automobila na kilo
Otkup vozila
Otkup automobila od stranaca
Otkup automobila Beograd
Otkup automobila mlađih od 5 godina
Otkup automobila starijih od 10 godina
Otkup automobila starijih od 20 godina
Otkup automobila starijih od 30 godina
Otkup neregistrovanih automobila
Otkup registrovanih automobila
Otkup pokvarenih automobila
Otkup automobila sa većim kvarom
Otkup automobila sa manjim oštećenjem