Otkup Volvo automobila

Predstavljamo vam jednog od najjačih evropskih proizvođača automobila koji je čuven po svojim bezbednosnim rešenjima. Reč je o najvećem švedskom proizvođaču automobila – kompaniji Volvo. Karakteristike Volvo automobila su ga učinile popularnim kako na svetskom, tako i na našem tržištu, a mi rado vršimo otkup Volvo automobila. Pročitajte korisne informacije i zanimljivosti o kompaniji Volvo. Kada je nastala, kako i kakva je prodaja Volvo automobila.

Pozovite 065 98 98 368

volvo logotip

Kako je nastala kompanija Volvo i kada

Volvo je osnovan 1927. u Gotenburgu, kao ćerka-firma proizvođača ležajeva. Kompanijom su upravljali Gustav Larson i Asar Gabrijelson. Prvi automobil koji je izašao sa proizvodnih traka bio je Volvo OV 4. Nakon ovog modela, proizvodnja je bila usmerena na izradu automobila koji će izdržati čvrste vremenske uslove i teren u Švedskoj.

Prvi veći uspeh ostvaren je sa prvim modelom kamiona – „Serija 1” iz 1928. godine. Do 1930. Volvo je prodao više od 600 automobila. Ubrzo je pokrenut izvoz, a Volvo automobili su postali poznati van Švedske tek nakon Drugog svetskog rata.

Pri kraju rata, predstavljen je putnički automobil PV444, ali se nije proizvodio sve do 1947. Prvi Volvo stigao je na tržište Amerike 1955. godine, što se pokazalo kao veoma dobar potez. Sledeće godine, Volvo je značajno poroadio na izvozu na tržište severne Amerike. Od tada se ovo tržište pokazalo kao glavni izvor prihoda.

Kako bi povećao prodor na tržište severno-američkog kontinenta, Volvo je otvorio prvu fabriku izvan Švedske na teritoriji Nove Škotske u Kanadi 1963. godine. Dve godine kasnije je otvorena prva fabrika u Belgiji i to će biti jedina fabrika na sadašnjem prostoru Evropske unije.

Tokom 70ih čelnici kompanije uvideli su da je za budući rast bio neophodan jak strateški partner. Bilo je nekoliko neuspešnih pokušaja stvaranja strategijske alijanse, sve do kraja 20. veka – kada je Volvo Grupacija prodala Volvo automobile američkoj kompaniji Ford za 6,45 milijardi dolara.

Volvo u Ford eri

Ford je Volvo stavio u koš sa ostalim premijum brendovima u svom vlasništvu: Jaguar, Aston Martin i Land Rover. Kompanija je u ovoj eri ostvarila značajan rast. U ovom periodu su nastali prestižni modeli Volvo S80 i premijum krosover Volvo XC60 (trenutno najprodavanjiji automobil na tržištu Evrope 2017)

Kada je recesija pogodila američke proizvođače automobila, bilo je jasno da Volvo mora pronaći novog vlasnika. Nakon neizvesnog perioda i raznih planova, konačno rešenje bila je rastuća kineska kompanija Geely.

Volvo u Geely eri

Pod novim vlasništvom, Volvo je preuredio svoj asortiman. Razvijeni su novi dizel i benzinski motori, a iz upotrebe su izbačeni veći motori. Razvijena je i nova platforma vozila, a ubačeni su i produženi modeli sa oznakom 90 – S90 limuzina, V90 karavan i redizajnirani XC90 SUV.

U julu 2017 godine, Volvo je najavio da će svi modeli do početka 2019. godine u svojim pogonskim rešenjima imati električne motore. Time će Volvo postati prvi proizvođač koji će potpuno ukinuti proizvodnju vozila sa samo SUS motorima. Između 2019. i 2021. godine, Volvo će lansirati 3 električna automobila pod Volvo brendom i još 2 koja će nositi oznaku pod-brenda Polestar.

Zanimljivost o kompaniji Volvo

 1. Volvo Grupacija i Volvo automobili su dve različite kompanije – Grupacija se bavi proizvodnjom komercijalnih vozila i finansijskim uslugama, dok Volvo automobili proizvodi putničke automobile;
 2. Volvo je latinska reč i znači kotrljati se, naziv je bio namenjen tipu ležaja;
 3. Volvo je dizajnirao prvo okrenuto dečije sedište;
 4. Volvo je prvi ubacio bočne vazdušne jastuke 1994. godine;
 5. Volvo će biti prvi proizvođač koji će imati elektrifikaciju u svim modelima.

Modeli Volvo automobila koje otkupljujemo

Ovo su modeli Volvo automobila trenutno u proizvodnji, a najvažnije od svega je što mi vršimo otkup Volvo automobila svih vrsta.

 • Volvo XC60
 • Volvo XC40
 • Volvo V40
 • Volvo S90
 • Volvo V90
 • Volvo S60
 • Volvo V60
 • Volvo XC90
 • Volvo S80
 • Volvo XC70
 • Volvo V70
 • Volvo C30
 • Volvo V50
 • Volvo S40

Pored modela trenutno u proizvodnji, vršimo otkup starih Volvo automobila, kao što su Volvo 850, Volvo 960, Volvo 940, Volvo 460, Volvo 440, Volvo 480, Volvo 740, Volvo 760, Volvo 260 i ostalih.

Ukupan broj prodatih Volvo automobila u 2016. godini

Prema najažurnijim podacima o svetskoj prodaji, Volvo je u 2016. godini ostvario rekord u prodaji. Ukupna prodaja je iznosila 289.747, povećanje za više od 5.000 vozila u odnosu na 2015. godinu. Od početka 2017. godine je već ostvarena veća prodaja u odnosu na prošlu godinu, a na kraju godine će Kinezi i Šveđani moći zadovoljno da trljaju ruke.