Otkup Porsche automobila

Predstavljamo proizvođača automobila koji je sinonim za dinamiku u vožnji. U pitanju ikonični nemački proizvođač automobila Porsche. Porsche je proizvođač sa dugom tradicijom, a mi rado vršimo otkup Porsche automobila. Ovo su korisne informacije i zanimljivosti o kompaniji Porsche. Kada je nastala, kako i kakva je prodaja Porsche automobili u proteklim godinama.

Pozovite 065 98 98 368

porsche logotip

Kako je Porsche nastao i kada

Istorija Poršea je počela mnogo pre nego što je Ferdinand Porše odlučio da pokrene svoju automobilsku kompaniju. Dok je bio mladi inženjer, razvio je prvi hibrid na svetu – u 1900. godini. U otku svoje karijere, radio je sa Daimlerom, Mercedesom, VW i mnogim drugim za skoro 50 godina. Njegov dizajn je doveo do kreacije ikonične VW Bube 1931. godine.

Zbog svoje veze sa Nemačkom vladom tokom Drugog svetskog rata, Ferdinand je bio proglašen za ratnog zločinca i osuđen na 20 meseci zatvora. Za to vreme, njegov sin – Ferry Porsche radio je na prvom modelu koji je poneo porodično ime – 356.

Prvi Porsche je imao VW motor od 40 konja na zadnjoj osovini. Mesec dana nakon što je 356 izašao sa fabričke trake osvojio je svoju prvu trku, a ostalo je istorija. Jubilarni 10.000 model proizveden je 1956, a nasledio ga je 356B.

Sledeći revolucionarni model koji je postao sinonim za Porsche je 911. Iako je koncept nosio oznaku 901, model koji je otišao u proizvodnju poneo je oznaku 911. Imao je dvo-litarski agregat sa 6 cilindara koji je isporučivao 130 KS – znatno više od svog prethodnika.

Proizvodnja modela 356 je zvanično obustavljena 1965, ali je njegov motor nastavio život u modelu 912, koji je zamenjen ‘70-te modelom 914, da bi 6 godina kasnije ulazni model poneo oznaku 924 sa agregatom snabdevenim od Audija.

Naredni model predstavljen je 1978 – 928, a u poslednjem pokušaju da se napravi profitabilan ulazni model lansiran je 944. Nijedan se nije proslavio, jer su bili preskupi, nedovoljno snažni i prilično neatraktivno dizajnirani.

U međuvremenu, 911 je rasturao sa prodajom, a 250.000 model je sišao sa proizvodnih traka 1987. godine. Koliko bi bilo jednostavnije da koriste imena umesto proizvodne šifre?

Kompanija je izašla na otvoreno tržište kapitala 1984, a do data su konce držali porodice Porsche i Piech. Porsche je nastavio da izbacuje kvalitetne sportske automobile. Devedesete su bile problematične za kompaniju, ali se fokus na svemogući 911 isplatio i Porsche je uspešno prebrodio krizu.

Porsche danas

Porsche danas u svom asortimanu ima 6 standardnih modela, koje proizvodi u velikim količinama. Modeli 911, Cayman, Boxster, Panamera, Macan i Cayenne.

Zanimljivost o brendu Porsche

 1. Osnivač kompanije – Ferdinand Porše, napravio je prvo hibridno vozilo… 1899.
 2. Porše je takođe dizajnirao legendarne Auto Union GP automobile koji su dominirali stazama.
 3. Prva VW Buba je bila napravljena u privatnoj vili Ferdinanda Poršea.
 4. Mercedes-Benz 80 je trebalo da napravi brzinski rekord 1939, a nastao je kao kreacija Poršea. Međutim, trebalo je 25 godina kasnije da bi se taj cilj ostvario.
 5. Propeti konjić na logotipu je integralni deo grba grada Štutgarta, odakle kompanija potiče.

Modeli Porsche automobila koje otkupljujemo

Porsche ima dugu tradiciju proizvođača robusnih automobila. Mi vršimo otkup Porsche automobila svih godišta, pa i oldtajmera.

Aktuelni Porsche modeli

 • Porsche 911
 • Porsche Boxter
 • Porsche Cayenne
 • Porsche Panamera
 • Porsche Macan
 • Porsche Cayman

Pored trenutno aktuelnih modela, vršimo i otkup čuvenih modela:

 • Otkup Porsche 924
 • Otkup Porsche 928
 • Otkup Porsche 944

Ukupan broj prodatih Porsche automobila u 2017.

Prema najažurnijim podacima o prodaji, Porsche poslednjih nekoliko godina ostvaruje kontinuelan rast. Rekordne prodaje ostvarene su 2017. godine, više nego duplo u odnosu na 2009. Sudeći po dosadašnjoj zabeleženoj prodaji, trend rasta će se nastaviti i u ovoj godini. Na evropskom tržištu je prošle godine prodato 72.834 modela.