Evo koliko nepravilna vožnja povećava troškove za gorivo

Trudimo se da štedimo svakog dana, da li je to vreme ili novac u pitanju, želimo da bolje upravljamo svojim resursima. Pa ponekad na uštrb novca gledamo da uštedimo vreme. Međutim, koliko nas nepravilna vožnja zarad uštede u vremenu zaista košta novca, kada je potrošnja goriva u pitanju?

nepravilna vožnja potrošnja goriva

Nova studija otkriva da vozači sa agresivnim stilom vožnje proizvode znatno veću potrošnju goriva tj. posećuju benzinske stanice skoro duplo više nego oni koji voze razumno. Logično ovo dovodi do velikog povećanja u potrošnji goriva i samom trošenju novca. O istrošenosti automobila koji često potom bivaju prodati kroz otkup polovnih automobila, nema potrebe ni govoriti.

Koliko stil vožnje utiče na potrošnju goriva?

Loše navike u vožnji poput agresivnog kočenja ili ubrzanja će koštati vozače dodatnih 562 £ godišnje u računima za gorivo, otkriva novo istraživanje.

U novoj studiji koja nam stiže iz Velike Britanije, osiguravajuća kuća Direct line analizirala je 319,000 putovanja za više od 2.000 vozača i utvrdili su da vozači sa najefikasnijim stilom vožnje potroše u proseku 837 £ godišnje na gorivo, u poređenju sa 1.399 £ za one sa najgorim navikama u vožnji. To je razlika od 67% i dodaje do skoro 50 £ mesečno u iznosima računa.

Analiza je utvrdila vozači sa brzim i agresivnim stilom vožnje voze u proseku 665 kilometara pre ponovnog odlaska na dopunjavanje goriva, a oni koji su postigli najbolji rezultat u studiji, pređu 115 kilometara pre nego što moraju ponovo da dopune rezervoar.

Za vozače sa lošim navikama koji pređu 13.200 kilometara godišnje, što je godišnja procena kilometraže od strane Odeljenja za saobraćaj, utvrđeno je da posete benzinsku stanicu oko 20 puta u toku godine, kako bi u potpunosti napunili svoj automobil. To je skoro dva puta češće u odnosu na one sa razumnim stilovima vožnje, za koje je utvrđeno da posećuju stanice samo 12 puta godišnje.

Loše navike u vožnji stvaraju dodatne troškove

Sa cenama goriva u porastu, dodatni troškovi koje izaziva opušteno stopalo na papučici gasa će se samo povećavati u budućnosti. I dok je studija bila usmerena samo na troškove goriva, osiguravajuća kuća ističe da će agresivna vožnja brže istrošiti delove kao što su gume, kočnice, kvačila i druge mehaničke komponente što će dodati još više troškova na već povećan iznos potrošnje goriva.

Kako bismo ispratili tempo sa stalnim povećanjima cena, zatim cene novih registarskih tablica i drugih dažbina koje država nameće, moraćemo više pažnje da posvetimo našem načinu vožnje. Možda ćemo izgubiti koji minut kojekude, ali će nam novčanik na kraju biti zahvalan. Pravilnijim stilom vožnje produžićemo životni vek našeg automobila. Da li vi znate koliko godišnje potrošite goriva?

Radimo otkup:

Otkup automobila
Otkup polovnih automobila
Otkup havarisanih automobila i vozila
Otkup starih automobila
Otkup automobila na kilo
Otkup vozila
Otkup automobila od stranaca
Otkup automobila Beograd
Otkup automobila mlađih od 5 godina
Otkup automobila starijih od 10 godina
Otkup automobila starijih od 20 godina
Otkup automobila starijih od 30 godina
Otkup neregistrovanih automobila
Otkup registrovanih automobila
Otkup pokvarenih automobila
Otkup automobila sa većim kvarom
Otkup automobila sa manjim oštećenjem