Otkup Mazda automobila

Predstavljamo vam jednog od najvećih proizvođača sa azijskog kontinenta. Reč je o japanskom proizvođaču automobila – kompaniji Mazda. Vozne osobine Mazda automobila su brend učinile popularnim kako na svetskom, tako i na našem tržištu, a mi rado vršimo otkup Mazda automobila. Pročitajte korisne informacije i zanimljivosti o kompaniji Mazda. Kada je nastala, kako i kakva je prodaja Mazda automobila.

Pozovite 065 98 98 368

mazda logotip

Kako je nastala kompanija Mazda i kada

Mazda je započela svoje postojanje kao Toyo Cork Kogyo u 1920. godini, a u početku se bavila proizvodnjom alata. Zbog loših finansijskih rezultata, kompanija je preusmerila resurse sa proizvodnje alata na proizvodnju motornih vozila. Prvo vozilo koje je izašlo iz Mazdine fabrike bila je auto-rikša Mazda-Go, koji se uveliko proizvodio nakon Drugog svetskog rata.

Prvo vozilo sa četiri točka je bio lagani kamion Romper iz 1958. Prvi automobil nastao je 1960. godine, pod imenom R360. Iste godine je započet razvoj na Vankelovom rotacionom motoru.

Kompanija je videla veliki potencijal u ovakvom pogonskom rešenju i ideja je bila da se na osnovu njega diferencira od ostalih japanskih kompanija.

Čuvena B-serija pikapova je proizvedena 1961. a popularna je širom sveta i dan danas. Za dve godine, proizvodnja je dostigla milion jedinica, a kompanije je pokrenula proizvodnju u Južnoj Africi. Do kraja šezdesetih lansirani su brojni uspešni modeli na japanskom tržištu, Familia, E2000, Proceed, Bongo i Luce. Godine 1959. Mazda je potpisala ugovor o saradnji sa proizvođačima Ford i Nissan.

Strategija sa Vankelovim motorima se pokazala kao uspešna, a Mazda je ubrzo izvozila svoje modele širom sveta.

Mazda u 70im

Naftna kriza tokomo 70ih je veoma pogodila japanskog proizvođača. Budući da su bili veoma zavisni od američkog tržišta, a pritom su se američki potrošači okrenuli efikasnijim varijantama, Mazda je pretrpela velike gubitke u ovom periodu.

Od bankrota je spašena zavhaljući specifičnom japanskom modelu poslovanja, nakon čega je rotacioni motor korišćen samo u sportskim modelima, dok je povećan razvoj cilindričnih motora.

Krajem 70ih su predstavljeni čuveni sportski model, lagani RX-7.

Mazda u 80im

Tokom 80ih nastavljen je razvoj i rast proizvodnje modela sa rotacionim motorima, a predstavljena je nova generacija modela Luce. Predstavljen je i novi Familia model. U ovom periodu se Mazda širila na raznim tržištima u svetu. Ime Mazda je i zvanično preuzeto 1984. godine. Polovinom decenije je predstavljen čuveni RX-8, koji je do danas jedan od najprodavanijih Mazda automobila. Možda i najpoznatiji Mazda model predstavljen je 1989. – čuveni MX-5 iliti Miata.

Mazda od 90ih kroz 2000te

Mazda je deceniju počela veoma uspešno, osvojivši trku 24 sata Le Mana, sa svojim modelom Mazda 787, što je jedina pobeda japanskih proizvođača do sada. Predstavljena je i nova generacija modela RX-7, koja je naišla na pozitivne ocene kritičara.

Kada je kriza pogodila azijske korporacije 1997. Ford je povećao svoje učešće u kompaniji, koje je držao na visokom nivou sve do 2008.

Tokom 2000ih Mazda je predstavila brojne nove motore i tehnologije, od kojih su neke dobile značajne nagrade.

Mazda danas

Mazda nastavlja da radi na inovacionim rešenjima, a sa modelima CX-5, Mazda 6, Mazda 3 ostvaruje stabilan rast prodaje. Zanimljivo je da Mazda ne juri trend elektrifikacije, već radi na povećanju efikasnosti potrošnje svojih motora i njihove izdržljivosti.

Zanimljivost o kompaniji Mazda

 1. Naziv Mazda potiče od azijskog boga Ahura Mazda.
 2. Mazda logo je menjan više puta, a trenutni logo se koristi od 1997.
 3. Mazda je jedini proizvođač kamiona i autobusa sa rotacionim motorom.
 4. Mazda je jedini japanski proizvođač koji je osvojio trku 24 Sata Le Mana.
 5. Mazda je retki proizvođač koji ne juri trend elektrifikacije.

Modeli Mazda automobila koje otkupljujemo

Ovo su modeli Mazda automobila trenutno u proizvodnji, a najvažnije od svega je što mi vršimo otkup Mazda automobila svih vrsta.

 • Mazda CX-4
 • Mazda CX-5
 • Mazda MX-5
 • Mazda 6
 • Mazda CX-3
 • Mazda CX-9
 • Mazda 2
 • Mazda 3
 • Mazda 5

Pored modela trenutno u proizvodnji, vršimo otkup starih Mazda automobila, kao što su Mazda 323, Mazda 626, Mazda RX-7, Mazda MX-3, Mazda 121, Mazda MX-6, Mazda Demio, Mazda RX-8, i ostalih.

Ukupan broj prodatih Mazda automobila u 2016. godini

Prema najažurnijim podacima o evropskoj prodaji, Mazda je u 2016. godini ostvarila rekord u prodaji. Ukupna prodaja iznosila je 233.354, što je povećanje za više od 25.000 vozila u odnosu na 2015.