Otkup Land Rover automobila

Land Rover je britanska fabrika terenskih vozila sa sedištem u Solihalu, u Engleskoj. Bilo da vam je prva asocijacija kada neko pomene terenac, udoban i komforan SUV automobil idealan za gradsku vožnju ili moćan džip sposoban za prelazak preko nepristupačnog terena, Land Rover nudi i jedno i drugo. Na našim ulicama se sada možda ne vozi mnogo Land Rover automobila, ali oni koji ih voze ili koji su imali prilike za to, znaju koliko moćno i dominantno deluju ova vozila i predstavljaju ultimativni izbor u toj klasi.

Pozovite 065 98 98 368

land rover automobila

Ranih 60-ih godina prošlog veka u bivšu SFRJ stigao je veliki broj ovih vozila koji su služili kao osnovni prevoz svih terenskih službi. Korišćeni su od strane putara, građevinara, policije, a i dan danas se neka od tih vozila nalazi u upotrebi, što dovoljno svedoči o kvalitetu ovih automobila. Pročitajte u nastavku teksta neke osnovne podatke o ovoj kompaniji.

Kada i kako je osnovana Land Rover fabrika automobila

Kompanija Land Rover osnovana je 30. aprila 1948. godine, a prvi automobil je predstavljen na amsterdamskoj izložbi automobila iste godine. Inspiracija za razvoj prvog Land Rover vozila bilo je američko vojno vozilo Jeep. On je prvobitno i bio napravljen na šasiji Jeep-a, a glavne prednosti ovog modela su bile njegova snaga, mala težina i sposobnost lakog prilagođavanja neravnim podlogama i lošim putevima. Nazvan je Land Rover Defender.

Prve tri serije ovog automobila bile su pogonjene četvorocilindarskim dizel motorom, koji je osim nafte mogao da koristi i palmino ulje. Zbog svoje robusnosti, velikog kvaliteta i neprikosnovenih terenskih sposobnosti Land Rover Defender je postao osnovno vozilo spasilačkih službi, vojske, policije, ali i istraživača i poljoprivrednika. Zapravo, svih onih kojima je bilo potrebno pouzdano i nezaustavljivo vozilo sa niskim troškovima održavanja.

Krajem sedme decenije 20. veka izrađen je prvi prototip Range Rover vozila, sa klasičnim Land Rover oblikom, ali sa rugačijom konfiguracijom prednje rešetke i prednjih svetala. Zvanično je predstavljen 1970. godine, ali je ostao u produkciji skoro 20 godina. Kompanija Land Rover je tek 16. marta 1987. godine zvanično započela prodaju Range Rover-a širom sveta.

Stalne promene vlasničke strukture

Sredinom devedesetih godina Land Rover je kupila kompanija BMW, ali je 2000. godine to partnerstvo raskinuto, a Land Rover je prodat Ford-u. Ford je kupio Land Rover za 6 miliona funti. Sredinom 2007. godine Ford je najavio da planira prodaju Land Rover i Jaguara, a izbor je pao na kompaniju Tata Motors.

Indijska kompanija je ustanovila novu Jaguar Land Rover Limited kompaniju, a vrednost kompanije je procenjena na 1,7 milijardi funti. Land Rover kompanija zvanično je ugašena, pod tim nazivom, 31. decembra 2012. godine, a od 1. januara 2013. godine zvanični naziv kompanije je Jaguar Land Rover.

Aktuelni modeli Land Rover-a

Trenutno se proizvodi šest Land Rover modela.

  • Land Rover Discovery Sport – luksuzni, prostrani SUV, proizvodi se od 2014. godine
  • Land Rover Discovery – luksuzni SUV srednje veličine, proizvodi se od 1989. godine
  • Range Rover Evoque – luksuzni SUV, proizvodi se od 2011. godine
  • Range Rover Velar – luksuzni SUV, proizvodi se od 2017. godine
  • Range Rover Sport – luksuzni SUV, srednje veličine, proizvodi se od 2014. godine
  • Range Rover – prostrani, luksuzni SUV, proizvodi se 2012. godine

Zanimljivosti o Land Rover kompaniji

  • Proizvedeno je skoro 2 miliona Land Rover Defender vozila, a neverovatan podatak je taj da je oko 70% njih još funkcionalno.
  • Land Rover Defender je korišćen u mnogim spasilačkim misijama širom sveta, pa je zato ovo prvi automobil koje je videlo preko 60% stanovništva zemalja u razvoju
  • Muzej Luvr je u Parizu 1971. godine predstavio Range Rover kao primeran rad industrijskog dizajna

Modeli Land Rover automobila koje otkupljujemo

Land Rover ima dugu tradiciju kada je proizvodnja moćnih terenaca u pitanju. Tokom svoje bogate istorije, proizvedeno je mnogo ikona auto-industrije. Mi vršimo otkup Land Rover automobila svih godišta i modela, pa ako imate neki od njih, slobodno nas kontaktirajte.