Otkup Ford automobila

Kompanija Ford je američki multinacionalni proizvođač automobila sa sedištem u Detroitu. Ford prodaje automobile i komercijalna vozila pod imenom Ford, a luksuzna vozila pod brendom Lincoln. Ford je najveći američki proizvođač, a 5. po veličini proizvođač na svetu. Veliku popularnost u Evropi je stekao modelima iz 70ih i 80ih godina. Upravo zato vršimo otkup Ford automobila. Pročitajte korisne informacije i zanimljivosti o kompaniji Ford. Kada je nastala, kako i nešto više o finansijama kompanije.

Pozovite 065 98 98 368

ford logotip

Kako je nastala kompanija Ford  i kada

Kompaniju je osnovao Henri Ford 1903. godine. Prethodno je radio na motorima za Tomasa Edisona. Ford je napravio ,,kvadricikl’’ 1896., a to je zapravo bio bicikl sa četiri točka pokretan motorom.

Prvi automobil koji je izašao iz Fordove fabrike bio je model A. Nedugo zatim su izašli modeli B i C. Čuveni model T izašao je 1908. godine i postao je veliki hit. Njegova pristupačna cena je omogućila popularizaciju automobila generalno. Zbog svoje niske cene ovaj model je bio najprodavaniji automobil svog vremena. Ford je uspeo da snizi troškove proizvodnje korišćenjem inovativnih rešenja i prvi je uveo pokretnu traku.

Henri Ford se penzionisao 1919. i pustio je svog sina Edsela na svoje mesto. Edselova vizija se unekoliko razlikovala od vizije osnivača. Edsel je želeo da ukombinuje dizajn i funkcionalnost. Iz tog razloga Ford je kupio luksuznog proizvođača Linkoln, koji je bankrotirao. Narednih godina izvršio je promene u dizajnu modela T koje su još više doprinele njegovoj popularnosti, a takođe je po prvi put prodavao automobile u ostalim bojama osim crne.

Tokom Drugog svetskog rata Edsel je preminuo od raka 1943., a na mesto direktora vratio se Henri Ford koji je nakon 2 godine prepustio kontrolu svom drugom sinu. Legendarni osnivač i simbol industrijske revolucije Henri Ford, preminuo je 1947. godine.

Nakon II svetskog rata Ford nije imao mnogo uspeha, sve do 1964. kada je predstavljen sada legendarni Ford Mustang. Prodato je 400.000 modela samo u prvoj godini. To je bio ultimativni sportski automobil sa svojim V6 i V8 motorima. Do sredine 70ih prodato je preko 3 miliona Mustanga.

U Evropi, Ford je stekao popularnost sa automobilima Ford Fiesta i Ford Escort kojeg je nasledio Ford Focus. Ford je kupio kompanije evropske proizvođače Volvo, Jaguar i Land Rover, da bi ih prodao 2008. indijskoj kompaniji Tata motors.

Na početku milenijuma Ford je bio u krizi zbog promena u regulativi i promene fokusa na gorivno efikasnija vozila. Ta kriza je dodatno pojačana velikom finansijskom krizom 2008. kada je Ford ostvario ogromne gubitke. Ford se povratio 2009. kada je ostvaren pozitivan rezultat.

Zanimljivost o kompaniji Ford

 1. Ford je druga najveća kompanija sa vlasništvom porodice na svetu. Henrijev praunuk Vilijam je trenutno predsedavajući.
 2. Trenutno predsedavajući Vilijam Ford u svom vlasništvu ima prvi prodat Ford automobil iz 1903.
 3. Henri Ford i Tomas Edison su bili dobri prijatelji. Na Fordov zahtev Edisonov sin je ,,uhvatio’’ poslednji izdah Edisona u test bocu. Ford je tu bocu čuvao kao uspomenu.
 4. Henri Ford je 1914. znatno povećao platu svojim radnicima što je značajno uticalo na rađanje jake srednje klase u Americi.
 5. Kada je 1964. predstavljen Mustang, iste godine je za Božić prodato 94.000 dečjih replika mustanga na pedale.
 6. Ford F serije je najprodavaniji Ford model, sa više od 34.000.000 prodatih vozila.
 7. Ford GT40 je jedini američki automobil koji je osvojio celokupnu pobedu na trci 24 sata Le Man.

Modeli Ford automobila koje otkupljujemo

Ovo su modeli Ford automobila trenutno u proizvodnji i novih generacija dobro poznatih modela, a najvažnije od svega je što mi vršimo otkup Ford automobila svih vrsta.

 • Ford Ka
 • Ford Fiesta
 • Ford Focus
 • Ford Mondeo
 • Ford Taurus
 • Ford Mustang
 • Ford B-Max
 • Ford C-Max
 • Ford S-Max
 • Ford Galaxy
 • Ford Ecosport
 • Ford Kuga
 • Ford Flex
 • Ford Edge
 • Ford Transit

Ukupan broj prodatih Ford automobila u 2016. Godini

Prodaja kompanije Ford je bila najveća pri kraju milenijuma. Od tada je u konstantnom padu, da bi 2008. zabeležila oštar pad. Oporavak je zabeležen 2010. godine, a od tada prodaja uglavnom raste. Prošle godine je zabeležena prodaja od 6.651.000 jedinica vozila.

Ovo su automobili marke Ford koje smo otkupili do sad

Svakog dana se bavimo otkupom automobila. Pa smo tako Otkupili i veliki broj Ford automobila do sada, a ovo su neki od modela.

polovni automobil ford ka 2001