Teslin automobil u autopilot režimu udario u parkiran policijski automobil

Na Floridi je Tesla Model 3 priključen na režim Autopilota udario u parkiran policijski automobil. Incident se dogodio na autoputu i prema policijskom izveštaju, nije bilo povređenih. 

Logo automobila Tesla

Prema Nacionalnom savetu za bezbednost saobraćaja SAD-a, od 2018. godine do danas ovo je 11. sudar u kome je Teslin automobil jedan od učesnika.

Udareni su i policijski i civilni automobil marke Mercedes

Na međudržavnom autoputu u blizini Orlanda, policajac je stao da pomogne vozaču Mercedes Benz-a GLK350 koji se zaustavio pored puta jer se dogodio kvar na njegovom vozilu.

Ubrzo posle toga, dvadesetsedmogodišnji mladić za volanom Teslinog automobila sa uključenim Autopilotom je udario u policijski automobil parkiran pored autoputa. 

Tesla jezatim udarila u Mercedes Benz koji je bio parkiran odmah pored policijskog vozila, pri čemu zamalo da udari u policajca. Srećom nije bilo teže povređenih.

‘’Teslin napredni sistem za pomoć vozaču, Autopilot, bio je uključen kada je udario u patrolu’’ – izjavili su policijski zvaničnici. 

Sudari usled nepravilnog korišćenja autopilota su sve češći

Ovog meseca započeta je istraga o Teslinom režimu autopilota. Vozila u režimu autopilota su sve češći učesnici sudara, a neretko se događaju sudari i sa vozilima hitne pomoći.

Većina dosadašnjih nesreća se dogodila u toku noći, kada je smanjena vidljivost, a zabeleženo je ukupno 17 povređenih lica i 1 smrtni slučaj.

prikat belog Tesla automobila

Često su i sami vozači autopilotskih vozila krivi za saobraćajne nesreće

Autopilot je često pogrešno korišćen od strane vozača Teslinih automobila, koji su zaticani u pijanom stanju ili čak na zadnjem sedištu, dok automobil ide autoputem.

Proizvođači električnih automobila sa ‘’Autopilotom’’ koriste sistem zasnovan na kamerama, jakim računarskim procesorima i radaru, koji će uočiti prepreke na putu, razumeti o kakvoj prepreci je reč i odlučiti šta vozilo treba da uradi. Međutim, istraživači navode da još uvek imaju problema sa vozilima za hitne slučajeve, kao i sa kamionima.

Kritičari takođe kažu da sam naziv ‘’Autopilot’’ nije adekvatan za ovaj režim rada elektromobila, jer pogrešno predstavlja mogućnosti sistema za pomoć vozaču. 

Tesla testira nove sisteme za pomoć vozaču

Pored autopilota, pokrenuta su pitanja o Teslinoj novoj funkciji nazvanoj ‘’Full Self Driving’’ (Potpuno Samostalna Vožnja), koja je u procesu testiranja.

Oba sistema zahtevaju ‘’punu pažnju vozača, koji obe ruke drži na volanu i spreman je da preuzme komande nad vozilom u svakom trenutku’’ – kako je navedeno na Teslinom web sajtu.

Ni jedan proizvođač automobila trenutno ne prodaje vozilo sa potpuno autonomnim sistemom upravljanja. Nacionalni savet za bezbednost saobraćaja u SAD-u, koji prati nesreće u kojima su učestvovali Teslini automobili, preporučio je kompaniji da poboljša svoj sistem za pomoć vozaču i da naglasi pravila korišćenja, kako bi vozači obraćali više pažnje.

Navedeni problemi su većinom prisutni na američkom i evropskom tržištu, dok kod nas još uvek nisu. Međutim, nadamo se da će i u našoj zemlji ubrzo doći vreme kada ćemo početi da menjamo automobile sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem električnim automobilima pogodnijim za očuvanje životne sredine. 

Da li prodajete polovno vozilo?

Ukoliko vam je potreban brz i siguran otkup automobila, možete nas kontaktirati i mi ćemo vam izaći u susret u najkraćem mogućem roku.

Vršimo besplatnu procenu vrednosti vozila i otkupljujemo polovne automobile, bez obzira na njihovo stanje. 

Budite slobodni da nas kontaktirate i informišete se o otkupu vozila koji vršimo već dugi niz godina.

Radimo otkup:

Otkup automobila
Otkup polovnih automobila
Otkup havarisanih automobila i vozila
Otkup starih automobila
Otkup automobila na kilo
Otkup vozila
Otkup automobila od stranaca
Otkup automobila Beograd
Otkup automobila mlađih od 5 godina
Otkup automobila starijih od 10 godina
Otkup automobila starijih od 20 godina
Otkup automobila starijih od 30 godina
Otkup neregistrovanih automobila
Otkup registrovanih automobila
Otkup pokvarenih automobila
Otkup automobila sa većim kvarom
Otkup automobila sa manjim oštećenjem