Tesla premašila vrednost Forda

Proizvođač automobila Tesla primio je dobre vesti ove nedelje: njegova tržišna vrednost od 53 milijardi $ sada premašuje vrednost konkurenata – kompanija Ford i GM. Najmanji nacionalni proizvođač stigao je do ove zavidne pozicije nakon što su njegove akcije doživele skok od 7% u vrednosti ranije tokom nedelje. Što je omogućilo da Tesla premaši vrednost Forda.

vrednost kompanije Tesla - Tesla vrednija od forda

Veća prodaja Forda

Nova tržišna vrednost kompanije Tesla je pomalo zbunjujuća. Prihodi Forda u periodu od prethodnih pet godine su iznosili $26 milijardi, dok je Tesla u istom periodu zabeležio gubitak od $2.3. 

Štaviše, ukupna prodaja kompanije Tesla u 2016. godini iznosi 40.697 vozila, istu količinu prodaje Ford ostvari za tri nedelje, i to samo od prodaje svojih kamioneta serije F. Na rang listi najprodavanijih brendova, Tesla zauzima 30. mest u 2016. godini. Modele Forda redovno otkupljujemo, a nadamo se da će doći dan kada će nas neko nazvati da otkupimo polovni Teslin model.

Uzrok optimizma investitora i skoku akcija možemo potražiti u bolje nego očekivanim isporukama vozila u prvom kvartalu ove godine. Tesla je isporučio 25.418 vozila tokom prva tri meseca 2017. Što predstavlja povećanje od 69% u odnosu na isti period u 2016.

Šala na kladioničarski račun

Predsednik kompanije Tesla, Elon Mask iskoristio je priliku da se našali na račun kladioničara. On je na društvenoj mreži Twitter postavio objavu u kojoj ,,vraća” svima koji su prodali akcije i kladili se na nesupeh ove kompanije i tako pokušali da zarade novac.

Ipak, analitičari su iskazali određene sumnje o ciljevima Tesle da napravi prelaz od relativno malog proizvođača skupih električnih automobila na proizvođača konvecionalnijih automobila. Moraće da razvije servisnu mrežu i infrastrukturu dok ga istovremeno očekuje borba sa konkurencijom do kraja decenije, a očekuje se da će konkurenti imati modele sa boljom cenom i većim dometom od Teslinog Modela 3.

Finansije za naredne izazove

Veliki izazov čeka Teslu u 2017. dok se kompanija priprema da započne proizvodnju limuzine Modela 3, prvog masovnog proizvoda Tesle. Ranije ove godine, objavili su da su uspešno prikupili neophodna sredstva u iznosu od $1.2 milijarde prodajom konvertibilnih zapisa i emitovanjem akcija. Očekuje se da će proizvodnja početi ovog leta.

Nakon poslednje runde prikupljanja sredstava, u kojoj je i sam Mask potrošio $25 miliona, kompanija je objavila da joj neće biti potrebni dodatni resursi za pokretanje proizvodnje.

Proizvodnja Modela 3 bi trebalo da dostigne 5.000 modela nedeljno do kraja godine, a da se do 2018. dostigne broj od 10.000 nedeljno. Budući da je Model 3 najbitniji proizvod Tesle do sada, prikupljeno je 373.000 porudžbina. Ova brojka iznenadila je i samu kompaniju kada je započetu sa preuzimanjem depozita prošle godine.

Radimo otkup:

Otkup automobila
Otkup polovnih automobila
Otkup havarisanih automobila i vozila
Otkup starih automobila
Otkup automobila na kilo
Otkup vozila
Otkup automobila od stranaca
Otkup automobila Beograd
Otkup automobila mlađih od 5 godina
Otkup automobila starijih od 10 godina
Otkup automobila starijih od 20 godina
Otkup automobila starijih od 30 godina
Otkup neregistrovanih automobila
Otkup registrovanih automobila
Otkup pokvarenih automobila
Otkup automobila sa većim kvarom
Otkup automobila sa manjim oštećenjem