Svako drugo vozilo na Sajmu u Beogradu kupljeno za keš

Kupci u Srbiji iskeširali su oko 10 miliona evra na Saj­mu automobila u Beogradu, pokazuje istraživanje Informera. Pritom, svako drugo vozilo na toj manifestaciji kupljeno je gotovinski tj. u kešu.

fiat nacionale - fica 500 L prodaja automobila na sajmu

Svako drugo vozilo na Sajmu kupljeno u kešu

Prodato 2.000 kola na sajmu

Zvanični podaci o prodaji i zaradi dilera biće objavljeni desetak dana po završetku Sajma, ali prema prvim procenama, gradani su na automobile potrošili oko 20 miliona evra. Prema rečima vlasnika portala „Vrele gume” Miodraga Piroškog, dileri će za­radi ti oko dva miliona evra. Po svoj prilici, na Sajmu će biti prodato oko 2.000 automobila. Ako se uzme da je prosečna cena 10.000 evra po vozilu, to znači da su gradani potrošili oko 20 miliona evra. Pola od toga plaćeno je u gotovim. A to je praksa koja se na Zapadu ne može često sresti – kaže Piroški.

Kako saznajemo, „Тојоta” je na sajmu prodala oko 50 automobila, od čega bar 30 vredi oko 12.500 evra. Na sajmu je prodato i više od 350 „ škoda”, dok su „MicubiSi” i „Subaru”, koji u ponudi imaju automobile skuplje od 20.000 evra, prodali deset, odnosno pet auto­mobila. Najveće interesovanje izazvao je »fijat nacio­nale”, pa je na Sajmu pro­dato 500 ovih automobila. Za razliku od prakse u nekim bogatijim zemljama, gde se automobili mahom kupuju na kredit ill lizing, kupci u Srbiji često se odlučuju i za kupovinu gotovim novcem.

Primera radi, skupoceni „infiniti FX 30 D” vredan 66.500 evra, prodat je za keš, a njegov kupac je „biznismen blizak političkim krugovima”, kako kažu na štandu proizvodača ovog automobila. Na svaki auto kupljen na lizing, ide jedan koji je plaćen gotovim novcem. Tako je i u ovom slučaju, pa je kupac već dao kaparu – kaže Miloš Stefanović, brend menadžer „Infinitija”. Za keš je kupljen i džip „volvo XC 60″, vredan 51.000 evra. U „Volvu” samo kažu da je reč o advokatu iz Beograda. Budući vlasnik „subaru forestera” već je kaparisao ovaj automobil za otkup u Beogradu, vredan 26.900 evra, a namerava da ga kupi gotovinom, saznajemo na štandu „Subaraa”. S druge strane, za „subaru autbek”, koji košta 33.000 evra, klijent je predao zahtev za kredit u banci i čekamo da banka odradi svoje pa da zaključimo posao – kaže Slobodan Rakonjac, menadžer prodaje.

Pola-pola

Da svaki drugi kupac vozila u Srbiji kupuje gotovim novcem, potvrduju i u “Dačiji”, kao i Reno. Sportska verzija „reno megana”, našla je svog kupca već početkom Sajma, a njegov budući vlasnik za ovaj au­tomobil izdvojio je 32.000 evra u gotovini! Nema pravila! Ranijih godina srednja klasa mahom je kupovala na lizing pri čemu je vrlo popularan otkup polovnih automobila i sa lizinga, a oni bogati za gotov novac. Sada, medutim, i oni sa dubljim džepom često kupuju na lizing. Odnos je otprilike 50-50 kažu u „Dačiji i Re­nou”.

Radimo otkup:

Otkup automobila
Otkup polovnih automobila
Otkup havarisanih automobila i vozila
Otkup starih automobila
Otkup automobila na kilo
Otkup vozila
Otkup automobila od stranaca
Otkup automobila Beograd
Otkup automobila mlađih od 5 godina
Otkup automobila starijih od 10 godina
Otkup automobila starijih od 20 godina
Otkup automobila starijih od 30 godina
Otkup neregistrovanih automobila
Otkup registrovanih automobila
Otkup pokvarenih automobila
Otkup automobila sa većim kvarom
Otkup automobila sa manjim oštećenjem