Da li je touchscreen u automobilu opasniji od vožnje u alkoholisanom stanju?

Najnovije studije sprovedene na savremenim automobilima i ponašanjima vozača, utvrdile su da korišćenje ekrana osetljivog na dodir, u velikoj meri, produžava vreme reakcije vozača u nepredviđenim situacijama u vožnji. Da li to znači da su touchscreen ekrani opasniji za korišćenje nego vožnja pod dejstvom alkohola?

Unutrasnjost automobila i touchscreen uređaj

Prednosti i mane savremene tehnologije u vozilima

Tehnološke inovacije u savremenim automobila značajno doprinose komforu u vožnji i povećanju bezbednosti saobraćaja. Pre svega se tu misli na sve one sisteme koji ukazuju vozaču na prisustvo drugog automobila u mrtvom uglu, ili koji mogu da detektuju pešaka na putu u uslovima loše vidljivosti i noćne vožnje, pa samim tim i da spreče mnoge potencijalne nesreće i sačuvaju živote učesnika u saobraćaju.

Ipak, istraživanja su pokazala da postoje i one savremene tehnologije u vozilima koje povećavaju rizik od udesa, pa vožnju mogu učiniti opasnijom nego inače. U najnovijoj studiji koju je objavila britanska organizacija za bezbednost na putevima, navodi se da sistemi Apple CarPlay i Android Auto, koji služe za povezivanje smartfon uređaja sa multimedijalnim sistemima automobila, kada se koriste u vožnji mogu biti znatno opasniji nego vožnja pod dejstvom alkohola.

Produžava se vreme reakcije na nepredviđene okolnosti

Naime, u istoj studiji se tvrdi da vreme reakcije vozača na nepredviđene okolnosti u saobraćaju, a koji koriste touchscreen uređaje u vožnji, je znatno duže nego vreme reakcije vozača čija je koncentracija alkohola u krvi u zakonski dozvoljenim granicama (ispod zakonom propisanog ograničenja).

Tako je utvrđeno da je reakcija vozača koji u vožnji koristi touchscreen sporija za 53 do 57 odsto od normalne. Poređenja radi, kod vozača koji je na zakonskoj granici kada je reč o koncentraciji alkohola u krvi, vreme reakcije je za oko 12% sporije.

Nikako za volan pod dejstvom alkohola

Ovo poređenje je napravljeno kako bi se pokazalo koliko može biti opasno voziti auto i koristiti touchscreen uređaje. To nikako ne znači da je prihvatljivo sesti za volan sa bilo kojom količinom alkohola u krvi. Naprotiv!

Otkup polovnih automobila svih modela i vrsta

Ukoliko vi imate neko polovno vozilo koje želite da brzo, lako i povoljno prodate, onda je pravo rešenje da se obratite našoj agenciji za otkup. Dolazimo na lice mesta u rekordnom roku, vršimo besplatnu procenu automobila i na osnovu stanja nudimo fer i realnu cenu za vašeg polovnjaka. 

Radimo otkup:

Otkup automobila
Otkup polovnih automobila
Otkup havarisanih automobila i vozila
Otkup starih automobila
Otkup automobila na kilo
Otkup vozila
Otkup automobila od stranaca
Otkup automobila Beograd
Otkup automobila mlađih od 5 godina
Otkup automobila starijih od 10 godina
Otkup automobila starijih od 20 godina
Otkup automobila starijih od 30 godina
Otkup neregistrovanih automobila
Otkup registrovanih automobila
Otkup pokvarenih automobila
Otkup automobila sa većim kvarom
Otkup automobila sa manjim oštećenjem