BMW predstavio novi inteligentni sistem personalne komunikacije

Moderni automobili se sve više i više pretvaraju u pokretne kompjutere na točkovima, koji su puni raznih tehnologija koje olakšavaju i opuštaju u vožnji sve one koji vole upravo te tehnologije. Vozači sada imaju mogućnost da budu opušteniji u vožnji, jer razni bezbedonosni sistemi pomažu u mnogim situacijama koje mogu biti opasne po život.

Kontrolne table modernih automobila koje su bile prepune raznih dugmića, se zamenjuju velikim ekranima koji imaju u sebi super-računare i veštačku inteligenciju.

Tako je početkom septembra, BMW predstavio svoj inteligentni personalni asisitent sistem, koji je potpomognut veštačkom inteligencijom koja pomaže vozačima da komuniciraju sa sopstvenim automobilom na način na koji to moguće uraditi sa mobilnim telefonima. Ovaj sistem se očekuje u BMW automobilima početkom sledeće godine, a predstavljaće inteligentni sistem putem koga će moći da se menjaju određena podešavanja automobila, navigacija i sistem za zabavu u kolima.

Ovakav sistem je već razvio Mercedes koji će sličnu tehnologiju zasnovanu na veštačkoj inteligenciji koristiti u novoj generaciji multimedijalnog sistema. Ono što se očekuje od Mercedesa je da se njihov sistem MBUX naše u novom modelu Mercedes A sedana.

Vrednost u autoindustriji se stvara prebacivanjem fokusa sa pogona na digitalni doživljaj unutar automobila. Sa automatskim menjačem u automobilu, i mnogim digitalnim sistemima, imaćete previše slobodnog vreman u automobilu i vožnja će biti neuporedivo lakša. Unutrašnjost automobila će se potpuno promeniti i ceo digitalni doživljaj automobila će biti ono što stvara prednost nad konkurentima”- kaže Dieter May, direktor digitalnog razvoja BMW-a.

“Hej BMW”

Napredan sistem kontrole glasom, veštačka inteligencija i brža obrada podataka je ono što će ovaj novi sistem odlikovati. BMW-ov pametni asistent će se aktivirati na izgovor fraze “Hej BMW” na maternjem jeziku i na taj način omogućiti vozaču intuitivnu interakciju sa vozilom.

Ovde ne govorimo o običnoj kontroli glasom koja se mogla naći u velikom broju automobila čak i u prethodnom veku, već o potpuno novoj tehnologiji gde automobil stvara digitalni karakter koji se gradi vožnjom automobila i interakcijom sa njim. Pametni asistent pomaže vozaču u podešavanjima i omogućava veliki broj automatskih podešavanja u skladu sa uslovima koji vladaju u okolini.

Tako na primer, ukoliko kažete svom BMW automobilu “Hej BMW, umoran sam”, on će automatski prilagoditi jačinu svetla, muzike i temperaturu kako bi vozača držao u budnom stanju. Tako je moguće i pomenom da vam je hladno, narediti sistemu da pojača grejanje.

Ova tehnologija će služiti kao alatka za veću efikasnost u vožnji, tako što će predviđati rute u zavisnosti od doba dana, zatim će omogućavati čitanje i pisanje mejlova kao i podsetnik na obaveze koje imate u kalendaru.

Još jedna pogodnost je i edukacija vozača o sistemima koji se nalaze u vozilu, pa priručnik o korišćenju vozila više neće biti potreban. Takođe, vozači BMW automobila sa ovim sistemom neće morati da brinu o kvarovima na automobilu ili terminu sledećeg servisa jer će vam “asistent” pomoći u tome.

Ovaj sjajan inteligentni sistem personalne komunikacije sa automobilom će biti ponuđen u novom BMW iDrive-u 7.0. Nakon toga se očekuje da postane deo i ostalih modernih modela u ponudi nemačkog proizvođača.

Nova tehnologija je velika neminovnost koja je morala da se dogodi usled velike ekspanzije veštačke inteligencije u svakodnevici. Svakako da ima veliki broj prednosti i olakšica za razliku od današnjeg koncepta automobila, jer donosi opušteniju vožnju bez napetosti. Ono što je sigurno je da će ova tehnologija u početku biti jako skupa, ali kao što uvek biva vremenom će sigurno doći do smanjenja cena i postaće standard u svim automobilima.

Mi vršimo otkup automobila svih vrsta, bez obzira na tehnologiju koja se nalazi u njima kao i na starost ili motor koji ih pokreće. Ono što mi radimo je otkup po najpovoljnijim cenama u najkraćem mogućem roku.

Radimo otkup:

Otkup automobila
Otkup polovnih automobila
Otkup havarisanih automobila i vozila
Otkup starih automobila
Otkup automobila na kilo
Otkup vozila
Otkup automobila od stranaca
Otkup automobila Beograd
Otkup automobila mlađih od 5 godina
Otkup automobila starijih od 10 godina
Otkup automobila starijih od 20 godina
Otkup automobila starijih od 30 godina
Otkup neregistrovanih automobila
Otkup registrovanih automobila
Otkup pokvarenih automobila
Otkup automobila sa većim kvarom
Otkup automobila sa manjim oštećenjem