Prekid proizvodnje Nissan GT-R u Evropi i Ujedinjenom Kraljevstvu zbog propisa o buci

Kompanija Nissan zauvek prekida proizvodnju legendarnog automobila GT-R u Velikoj Britaniji. Nakon 13 godina od lansiranja prvog automobila, uprava kompanije je potvrdila je vest o prekidu proizvodnje ovog spotskog automobila na evropskom tržištu, uključujući i Ujedinjeno Kraljevstvo. Ova odluka će se sprovesti do kraja marta.

U zvaničnom saopšenju kompanije navodi se da je do ove odluke došlo usled novih zakona o dozvoljenoj buci saobraćajnih vozila, koji stupaju na snagu 1. jula 2022. godine.

Nisan gtr automobilPo čemu se Nissan GT-R izdvaja od drugih automobila?

Verzija R35 poznatog sportskog četvorotočkaša, poznata po nadimku Godzila je na evropsko tržište automobila stigla 2009. godine i postala direktan konkurent automobilima kao što je Porše 911 Turbo iz 1997. godine.

Ovaj automobil sa pogonom na sva četiri točka, 480 konjskih snaga i zapreminom 6-cilindarskog motora od 3,8 litara, postavio je nove standarde kada su u pitanju performanse. Cena ovog automobila kretala se od samo 54,495 funti.

Međutim, uprkos brojnim unapređenjima tokom postojanja na tržištu i povećanju jačine motora do 529 konjskih snaga na modelu GT-R Nismo, rivali poput modela Porše 911 Turbo su videli uspešno lansiranje dve generacije automobila.

Odlazeći GT-R sa tržišta je jedan od mnogih verzija automobila iz linije Skyline koji su nosili GT-R oznaku još od 1969. godine. Kao i svi prethodnici, i R35 model je omiljeni među tjunerima. 3,8-litarski motor sa turbo punjačem je dobro reagovao na nadogradnje, pri čemu su pojedine firme dostigle daleko više od 1000 konjskih snaga nakon prerade motora. 

Da li će Nissan zameniti GT-R novim automobilom?

Iako je potvrđen kraj proizvodnje ovog automobila, Nissan i dalje nije obajavio da li će se njegovo mesto zauzeti neki model električnog automobila koji će nositi dobro poznatu GT-R oznaku. 

Sa obzirom na naglasak brenda na vozila koja su porodična i pragmatična, u ovom momentu nije poznato da li se budući sportski auto za evropsko tržište uklapa u planove kompanije.

Brend je upravo lansirao na tržište Severne Amerike i Azije novi sportski automobil oznake 400Z sa pogonom na zadnje točkove, ali ovaj automobil se neće prodavati u Evropi i Ujedinjenom Kraljevstvu.

Sa obzirom da zamene za ovaj automobil nema na vidiku, i da je proizvodnja u Evropi ograničena na još nekoliko nedelja, kupci koji traže vrhunske performanse Nissan-ovog automobila će morati da nabavljaju automobil sa zaliha.

U  online asortimanu brenda se više ne navodi GT-R kao jedan od modela, kao ni na listi modela u konfiguratoru kompanije.

Ova vozila još uvek retko možemo videti na našim ulicama, pa ove promene nisu potresle tržište Srbije. Na našem tržištu se najveći broj vozača i dalje oslanja na kupoprodaju polovnjaka.

Da li prodajete svoj polovni automobil?

Ukoliko želite da zamenite stari automobil novim, prodaja starog vozila je pravi način za prikupljanje sredstava za njegovu kupovinu. Nakon izvršene besplatne procene, nudimo najbolje moguće cene za otkup polovnih automobila na tržištu, a novac isplaćujemo na ruke.

Radimo otkup:

Otkup automobila
Otkup polovnih automobila
Otkup havarisanih automobila i vozila
Otkup starih automobila
Otkup automobila na kilo
Otkup vozila
Otkup automobila od stranaca
Otkup automobila Beograd
Otkup automobila mlađih od 5 godina
Otkup automobila starijih od 10 godina
Otkup automobila starijih od 20 godina
Otkup automobila starijih od 30 godina
Otkup neregistrovanih automobila
Otkup registrovanih automobila
Otkup pokvarenih automobila
Otkup automobila sa većim kvarom
Otkup automobila sa manjim oštećenjem