Honda i Red Bull će sarađivati u Formuli 1 još samo jednu sezonu

Od svog povratka 2015. godine u Formulu 1, Honda nije imala veći uspeh nego ove sezone, jer se kao tim u saradnji sa kompanijom Red Bull nalazi na drugom mestu na tabeli tekuće sezone, odmah iza Mercedes-a, koji beži samo 23 poena.

prikaz vozača formule u uniformama

Takođe, najbolji vozač Max Verstappen jeste trenutno jedan od najboljih vozača na svetu, što dodatno uliva nadu da će Red Bull iz ove saradnje izvući najbolje moguće. Međutim, uprkos svim ovim uspesima, iz kompanije Honda su odlučili da napuste takmičenje Formula 1.  

Koji je razloga za raskida saradnje kada sve ide skoro pa savršeno?

Iako na prvi pogled deluje da sve ide kako treba, kompanija Honda ipak ima neke druge planove za budućnost, a oni nisu direktno u vezi sa Formulom 1, niti sa Red Bull-om. Naime, japanski gigant u skladu sa modernim tokovima na tržištu automobila želi da se u potpunosti okrene proizvodnji automobila na električni pogon, kao i da kompletnu proizvodnju, resurse i ljudstvo usmeri u tom pravcu.

Honda spada u nekoliko poslednjih velikih proizvođača automobila koji su najavili promenu načina poslovanja, odnosno okretanje ka proizvodnji isključivo električnih vozila. Plan je da se do 2040. godine kompletna proizvodnja prebaci na 100% električna vozila na baterije (BEVs) ili hidrogen (FCEVs).

Promene će teći postepeno, ali su neminovne, o čemu najbolje govori plan da do 2030. godine 40%  proizvodnje u Severnoj Americi budu električna vozila, do 2035. godine 80% i do 2040. godine u potpunosti. 

Vest je donekle šokirala javnost, s obzirom na uspešnu saradnju Honde sa Red Bull-om, ali su tokovi na tržištu automobila učinili svoje, jer je danas više nego ikada potrebno prilagoditi se.

Saradnja neće biti gotova nakon ove takmičarske sezone, jer je potpisan ugovor o do kraja 2022. godine, što znači da će još tokom sledeće godine bolidi Red Bull F1 tima moći da se proizvode u skladu sa patentima kompanije Honda, nakon čega će biti prepušteni sami sebi.

logo automobila Honda na kožnom volanu

Da li je jedna godina dovoljna za efektivnu tranziciju? 

Nakon Velike nagrade Amerike u Teksasu ove godine, Masashi Yamamoto, direktor Honda F1 je upitan da li je jednogodišnji period dovoljno vremena za proces tranzicije i prenosa svih procesa, znanja i tehnologije stručnjacima iz Red Bull-a.

“Moramo da radimo zajedno sa našim inženjerima najbolje što možemo” izjavio je tokom konferencije nakon pomenute trke direktor Yamamoto i ulio nadu ljubiteljima Formule da će barem još jedne sezone Mercedes i Lewis Hamilton imati ozbiljnu konkurenciju za osvajanje titule.

Obećava i činjenica o dobroj saradnji dve kompanije i težnjama da proces tranzicije protekne glatko i neprimetno ljubiteljima Formule 1. Celokupan tim Honde koji radi u Velikoj Britaniji biće posvećen radu na prenosu znanja i izgradnji najboljeg mogućeg bolida.

Ostaje upitno da li će Honda ostati kao sponzorski partner ili će se nakon 2022. godine potpuno povući i započeti biznis u novom pravcu. Proizvodnja električnih vozila je ipak zelena budućnost kojoj se svi nadamo, pa tako i kupci na našem tržištu, iako smo još uvek daleko od razvijenih zemalja u ovom pogledu.

Kupoprodaja polovnih automobila cveta na našem tržištu

Činjenica je da smo još uvek daleko od razvijenih zemalja posmatrajući tržište automobila. Mnogi vozači se fokusiraju na kupovinu i prodaju polovnih vozila koja kod nas cveta, a glavni razlog kupoprodaje polovnjaka je finansijska situacija.

Otkup automobila je sfera našeg poslovanja, a uspešno se bavimo kupovinom polovnjaka dugi niz godina, o čemu svedoči veliki broj uspešnih klijenata. Ukoliko imate bilo šta za prodaju, kontaktirajte nas, jer ćete dobiti najbolju moguću cenu za vaš stari automobil.

Radimo otkup:

Otkup automobila
Otkup polovnih automobila
Otkup havarisanih automobila i vozila
Otkup starih automobila
Otkup automobila na kilo
Otkup vozila
Otkup automobila od stranaca
Otkup automobila Beograd
Otkup automobila mlađih od 5 godina
Otkup automobila starijih od 10 godina
Otkup automobila starijih od 20 godina
Otkup automobila starijih od 30 godina
Otkup neregistrovanih automobila
Otkup registrovanih automobila
Otkup pokvarenih automobila
Otkup automobila sa većim kvarom
Otkup automobila sa manjim oštećenjem