Registracije električnih vozila premašile broj registrovanih “dizela” u Evropi 

Logo Tesla automobila

Nova istraživanja pokazuju da vozila sa hibridnim i električnim pogonom čine jedno od četiri vozila registrovanih na prostoru EU u septembru, a takođe se smatra se da će ova cifra, vremenom, dodatno da raste. 

Tokom meseca septembra, po prvi put u istoriji desilo se da je broj registracija električnih vozila i vozila sa hibridnim pogonom premašio broj registrovanih vozila koja se kreću na dizel. 

Analitičari najavljuju zelenu budućnost

Rezultati vodećih analitičara kada je u pitanju auto industrija, po imenu JATO Dynamics, prikazuju da je potražnja za vozilima koja se kreću na benzin i dizel drastično opala u odnosu na prošlu godinu. 

Suprotno od toga, broj registrovanih električnih, kombinovanih i hibridnih vozila je porastao za čak 25% u mesecu septembru što je gotovo duplo više nego prošle godine u to vreme. Smatra se da cifra registrovanih “eko” vozila, u septembru 2020. godine, iznosi oko 328.000 vozila na području EU. 

Na području od 28 država koje čine Evropsku Uniju, registrovano je oko 1.3 miliona vozila tokom septembra, što iznosi samo 1% više u odnosu na prethodnu godinu. Ovo je ipak pozitivna vest, budući da je broj registrovanih vozila čak za 29% manji u periodu od prvih 8 meseci.

Glavni analitičar JATO Dynamics grupe, Felip Munjoz, je izjavio da se tranzicija na električna vozila, pogodnija po našu okolinu, najzad dešava. “Iako prelazak na vozila koja se kreću na ekološki održive izvore energije, u najvećoj meri zavisi od državnih polisa i zakona, smatram da su potrošači sve spremniji na ovaj korak” nastavio je Munjoz.

Kada je reč o standardnim proizvođačima vozila, Toyota ima prilično dobar rezultat kada je u pitanju broj registrovanih elektronskih vozila, dok Volkswagen Grupa zauzima treće mesto kada je u pitanju broj registrovanih hibrida u Evropi. 

Punjenje elektronskog automobila

SUV vozila i dalje dominiraju

Međutim, SUV vozila i dalje drže primat kada je u pitanju prodaja vozila, zauzimajući čak 41,3% tržišta. Najpopularniji modeli za sada su Reno Captur, Peugeot 2008 i Ford Puma. Uprkos tome, auto koji je u najvećoj meri registrovan u Evropi je čuveni VW Golf.

Kada je reč o električnim vozilima, Tesla Model 3 nastavlja da donimira sa 15,702 registrovana vozila u septembru. Odmah zatim, nalaze se Renault Zoe i Volkswagen ID 3. Čak tri puta više Modela 3 od Tesle je registrovano u poređenu sa popularnim kombinovanim hibridom “Mercedesom A-Klase”, a kalifornijski proizvođač električnih vozila je nadmašio i Toyota Korolu, jednog od svetskih lidera kada su u pitanju vozila sa hibridnim pogonom. 

Zelena budućnost auto-moto industrije je već stigla

Budući da, trenutno i statistika pokazuje da se sve više proizvođača automobila fokusira alternativne metode proizvodnje ali i potrošnje. Najuspešnije kompanije se sve više fokusiraju na vozila koja se kreću na hibridna goriva ili električnu energiju, a mnogi proizvođači nalaze i inovativne načine da i sam dizajn njihovih vozila bude što “čistiji”.

Iako su ovakva vozila još uvek skupa kod nas, u našoj agenciji za otkup automobila ćete naći veliki broj pouzdanih vozila po vašoj meri. Zato ne oklevajte i kontaktirajte nas još danas.

Radimo otkup:

Otkup automobila
Otkup polovnih automobila
Otkup havarisanih automobila i vozila
Otkup starih automobila
Otkup automobila na kilo
Otkup vozila
Otkup automobila od stranaca
Otkup automobila Beograd
Otkup automobila mlađih od 5 godina
Otkup automobila starijih od 10 godina
Otkup automobila starijih od 20 godina
Otkup automobila starijih od 30 godina
Otkup neregistrovanih automobila
Otkup registrovanih automobila
Otkup pokvarenih automobila
Otkup automobila sa većim kvarom
Otkup automobila sa manjim oštećenjem