Električni automobil oborio rekord: od 0 do 100 km/h za 1,5 s

Električni automobil, koji doduše više podseća na bolide Formule 1, je oborio svetski rekord kada je u pitanju ubrzanje od 0 do 100 km/h. Na testiranju za obaranje svetskog rekorda u Cirihu, električni automobil Grimsel je dostigao brzinu od 100 kilometara na čas za svega 1,5 sekundi (da budemo tačniji 1,513 s).

Ovaj neverovatni podvig mu je obezbedio titulu “Najbrži električni automobil na svetu”, a za ostvarenje samog rekorda je bilo potrebno svega 30 metara. Naime, brzina od 0 do 100 km/h je dostignuta posle svega 30 pređenih metara i to na specijalnom aivonskoj pisti aerodroma Dubendorf koji se nalazi u blizini Ciriha. Ovaj neverovatni automobil je ocenjen i verifikovan od strane Ciriškog univerziteta za nauku, tehnologiju, inženjerstvo i matematiku u Švajcarskoj.

Prethodni svetski rekord za dostizanje brzine od 100 kilometara na čas je držao nemački tim inženjera sa Štutgartskog univerziteta u Nemačkoj, koji je dostigao traženu brzinu za 1,779 sekundi tokom 2015. godine.

Koliko je ovo velika brzina pokazuje i činjenica da su oba ova električna automobila nadmašila brzinu čuvenog Ariel Atom automobila koji je traženu brzinu do 100 km/h dostigao za 2,5 sekundi. Ovaj unikatno sklopljeni automobil, se nalazi i kao prvi na listi najbolje ocenjenih automobila kada je u pitanju ubrzanje vozila, a koju je sastavila legendarna ekipa emisije Top Gear.

Studenti nagrađeni za ovaj fenomenalni električni automobil

Ovaj fantastični rekord su ostvarili studenti sa Lucern Univerziteta za primenjenu nauku i umetnost u Cirihu, a automobil su osmislili, dizajnirali, proizveli, testirali i oborili rekord za manje od godinu dana! Reklo bi se da je nagrada za ovako dobro vozilo i više nego zaslužena.

Ovo vozilo osim što ubrzava neverovatnom brzinom predstavlja i pravu revoluciju u proizvodnji brzih automobila i to posebno električnih, pošto je Grimsel automobil, inače peti automobil proizveden u okviru Akademskog Auto-Moto kluba iz Ciriha, proizveden od najkvalitetnijih materijala. Upravo ovo mu omogućava konstrukciju i izradu vozila od laganih materijala, ili kako se to na engleskom kaže, “Automobil poseduje leightweight konstrukciju”.

Grimsel električni auto napravljen od karbonskih vlakana

Ovaj fantastični švajcarski automobil je napravljen od karbonskih vlakana i teži svega 168 kilograma. Poseduje četiri točka, a ovaj elektro motor poseduje 200 konjskih snaga. Istraživači sa univerziteta kažu da je ovaj fenomenalni automobil toliko ispred “konkurencije” da nijedan automobil svetskeproizvodnje, čak ni oni sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem ne mogu da dostignu ubrzanje slično Grimselu.

Ne samo da je ovaj automobil fantastično prošao pre desetak dana kada je oborio svvetski rekord već je učestvovao i 2014. godine u Formula studentskom takmičenju svetskih, mladih inženjera. Tada se takmičilo preko pet stotina timova a Grimsel je i tada sa razlogom ostvario više nego zapažen rezultat. Skoro savršen reklo bi se.

Možemo samo zaključiti da i Srbiji treba malo više podstreka da potpomogne svoje studente i uloži u našu omladine, kako bismo se i mi mogli meriti sa talentovanim Švajcarcima. Do tada, našim studentima ostaje da osmisle kako da sebi priušte kvalitetan polovni automobil, a prvi korak jeste da nas kontaktiraju te da mi od njih otkupimo starudiju i vozila koja više nisu ispravna. Početni budžet je važan reklo bi se.

U krajnjem slučaju, eto ideje i za naše univerzitete. Neka počnu od toga, i neka se ugledaju na čuveni Orso električni automobil proveden u Srbiji.

 

 

Radimo otkup:

Otkup automobila
Otkup polovnih automobila
Otkup havarisanih automobila i vozila
Otkup starih automobila
Otkup automobila na kilo
Otkup vozila
Otkup automobila od stranaca
Otkup automobila Beograd
Otkup automobila mlađih od 5 godina
Otkup automobila starijih od 10 godina
Otkup automobila starijih od 20 godina
Otkup automobila starijih od 30 godina
Otkup neregistrovanih automobila
Otkup registrovanih automobila
Otkup pokvarenih automobila
Otkup automobila sa većim kvarom
Otkup automobila sa manjim oštećenjem