U Japanu opada proizvodnja automobila usled pojave novog talasa virusa COVID-19

Japanska proizvodnja je pogođena pandemijom virusa COVID-19 i povećan razvoj zaraze primorao je vlade azijskih država da uvedu nova ograničenja.

prikaz proizvodnje auto delova

Industrijska proizvodnja Japana drastično je smanjena usled pada proizvodnje automobila, što je uzrokovao novi udar korona virusa u Aziji. Novonastala situacija je dovela u pitanje oporavak treće najveće svetske ekonomije.

Pandemija je otežala snabdevanje rezervnim delovima

Porast broja obolelih od izuzetno zaraznog Delta soja korona virusa primorao je vlade u Aziji da uvedu nova ograničenja, što uzrokuje prekide u tokovima snabdevanja auto delovima i elektro opremom u celom regionu. 

To sve dalje uzrokuje globalni nedostatak čipova, što je slučaj i u Evropi, gde se priprema električna revolucija, ali kako stoje stvari, revolucija će pričekati.

‘’Postoji rizik da će proizvodnja drastično opasti do kraja godine’’ – rekao je Takeši Minami, glavni ekonomista na istraživačkom institutu Norinčukin. ‘’Pad proizvodnje automobila će verovatno usporiti čitavu industriju u avgustu i septembru.’’ 

Fabrička proizvodnja je u julu opala za 1,5% u odnosu na prethodni mesec, pokazali su zvanični podaci. U opadanju je proizvodnja automobila, ali i mini buseva.

Pad u automobilskoj industriji je anulirao porast proizvodnje u industriji mašina za proizvodnju poluprovodnika i elektronskih delova uređaja.

U Ministarstvu ekonomije, trgovine i industrije Japana, očekivano je da će proizvodnja u avgustu napredovati za 3,4%, a u septembru za 1%. Takođe se računalo na nagli porast proizvodnje mašina, kojim je trebalo da se postigne ozbiljan porast ukupne proizvodnje, a ne da ona služi kao ‘’kontra teg’’ padu proizvodnje automobila.

prikaz autoputa iz pticije pespektiveNajveći svetski proizvođač automobila drastično smanjuje proizvodnju

Toyota, najveći proizvođač automobila na svetu, sa nekim od najprodavanijih modela, saopštila je ovog meseca da će smanjiti septembarsku proizvodnju za 40% u odnosu na dosadašnji plan, zbog nedostatka čipova.

‘’Problem se javlja sa precizno postavljenim lancima snabdevanja, gde proizvođači automobila često optimizuju zalihe delova, tako da imaju tačno koliko im treba za jedan ciklus procesa proizvodnje. To povećava rizik da proizvoodnja u nekom trenutku zakasni, jer ponestaje zaliha, a rezervni delovi ne pristignu na vreme.’’ – rekao je Minami.

Podaci ministarstva rada pokazuju da i stopa zaposlenosti nastavlja sa opadanjem i u julu mesecu iznosi 2.9%.

Čitava japanska ekonomija trpi posledice

Poverenje i zainteresovanost potrošača je značajno opalo u avgustu, dostignuvši tromesečni minimum, jer su prepreke i ograničenja usled povećane zaraze negativno uticale na spremnost ljudi da kupuju – pokazalo je jedno vladino istraživanje.

Japanska ekonomija je u drugom kvartalu imala godišnji rast od 1,3%, vođena solidnom potrošnjom i izvozom. Međutim, očekuje se da će rast ostati skroman u tekućem kvartalu, s tim što neki analitičari predviđaju smanjenje, jer se zemlja trenutno bori sa ponovnom pojavom korona virusa koja je opteretila medicinske ustanove i ne pokazuje znake opadanja.

U Srbiji su slični problemi kao i u Japanu, s tim što naša proizvodnja ne trpi tako mnogo kao njihova. Ono što je najsličnije je pad zainteresovanosti potrošača da kupuju automobile, što je slučaj i sa novim i sa polovnim automobilima. 

Da li ste zainteresovani za prodaju svog polovnog automobila?

Ukoliko biste želeli da prodate stari automobil, možete nas kontaktirati i mi ćemo vam izaći u susret u najkraćem mogućem roku.

Otkup automobila je oblast u kojoj imamo dugogodišnje iskustvo, sa mnoštvom zadovoljnih klijenata.

Otkupljujemo sve vrste polovnih vozila, bez obzira na njihovo stanje i radimo besplatnu procenu vrednosti vozila.

Radimo otkup:

Otkup automobila
Otkup polovnih automobila
Otkup havarisanih automobila i vozila
Otkup starih automobila
Otkup automobila na kilo
Otkup vozila
Otkup automobila od stranaca
Otkup automobila Beograd
Otkup automobila mlađih od 5 godina
Otkup automobila starijih od 10 godina
Otkup automobila starijih od 20 godina
Otkup automobila starijih od 30 godina
Otkup neregistrovanih automobila
Otkup registrovanih automobila
Otkup pokvarenih automobila
Otkup automobila sa većim kvarom
Otkup automobila sa manjim oštećenjem