Koenigsegg Agera RS je zvanično najbrži automobil na svetu!

Koenigsegg je postavio novi svetski rekord za najbrži putnički automobil sa ostvarenih 447.2 km/č. Pogledajte video.

koenigsegg agera rs

Rekord za najbrži putnički automobil ponovo je promenio vlasnika, a ovaj put je nosilac Koenigsegg Agera RS. Podvig je ostvaren na zatvorenom putu u američkoj državi Nevada.

Prosečna brzina ostvarena tokom vožnje u oba pravca iznosi 447.2 kilometara na čas, a ovu brzinu je ostvarila neverovatna mašina – Koenisgegg Agera RS. Brzina je ostvarena na deonici puta koja se prostire na oko 17 kilometara. Ovim su oboreni prethodni „rekordi” koji su držali Bugatti i modifikovani Lotus:

  1. Zvanični rekord držao je Buggati Veyron Super Sport – sa brzinom od 431 km/č, a Koenigsegg je pomerio lestvicu za 16 km/č.
  2. Nezvanični rekord držao je Hennesey Venom GT (modifikovana verzija Lotusa) – sa brzinom od 435.31 km/č, ali ovaj rekord nije priznat jer je postignut u samo jednom smeru.

Rekord ostvaren brže nego što su mislili

Pokušaj švedske kompanije da obori svetski rekord održao se na deonici puta od 17 kilometara, između Las Vegasa i Pahrumpa u pustinji Nevada, a lokalne vlasti su zatvorili ovu deonicu za saobraćaj.

Iako je bilo predviđeno da put bude zatvoren dva dana, Koenigsegg je oborio rekord već prvog dana!

Vozač je bio radnik Koenigsegga koji je inače zadužen za testiranje ovih automobila – Niklas Lija, a vozio je model Agera RS, sa 1.380 KS, 5 litarskim V8 turbo motorom. Nakon probne vožnje, napravio je prvi pokušaj, okrenuo automobil i odvozao u drugom pravcu. Rezultat je bio novi svetski rekord sa prosečnom brzinom od 447.2 km/č. Iako je u jednom pravcu ostvareno čak 457 km/č!

Pogledajte video

Sve što je preostalo jeste da rekord, verifikovan od strane kompanije Racelogic, bude i zvanično priznat. Međutim, pitanje je koliko dugo će Koenigsegg nositi ovu titulu. Henessey je nedavno predstavio novi Venom F5, a Bugatti tek treba da testira svoju perjanicu – Chiron.

Najveći problem pred buduće brzinske rekorde nisu jačina motora ili aerodinamika, već gume. Ulično legalne gume ne mogu da podnesu sile koje se ostvaruju pri ovim brzinama, a Mischelin upravo radi na kreiranju ovakvog pneumatika. Ako uspeju, sigurno ćemo videti još putničkih automobila koji će razbiti granicu od 450 km/č.

Automobili koje mi otkupljujemo ne mogu da ostvare svetski rekord , ali zato vi možete u rekordnoj brzini zaraditi novac na ruke tako što ćete prodati nama svoj polovni automobil. Zato nas pozovite već danas za besplatnu procenu vrednosti vašeg automobila.

Radimo otkup:

Otkup automobila
Otkup polovnih automobila
Otkup havarisanih automobila i vozila
Otkup starih automobila
Otkup automobila na kilo
Otkup vozila
Otkup automobila od stranaca
Otkup automobila Beograd
Otkup automobila mlađih od 5 godina
Otkup automobila starijih od 10 godina
Otkup automobila starijih od 20 godina
Otkup automobila starijih od 30 godina
Otkup neregistrovanih automobila
Otkup registrovanih automobila
Otkup pokvarenih automobila
Otkup automobila sa većim kvarom
Otkup automobila sa manjim oštećenjem