Amsterdam zabranjuje upotrebu benzina i dizela do 2030. godine

Automobili i ostala motorna vozila koja koriste dizel i benzin biće zabranjena na ulicama Amsterdama do 2030. godine. Odluka gradskih vlasti o korišćenju ovih goriva kao cilj ima smanjenje zagađenja vazduha i čistiji grad. U saopštenju se navodi da korišćenje benzina i dizela smanjuje životni vek stanovnika holadnske prestonice pa otuda ne treba da čudi odluka da se u potpunosti zabrani njihova upotreba.

Plan zabrane u nekoliko etapa

Počev od sledeće godine, sva vozila starija od 15 godina koja koriste dizel biće zabranjena na kružnom putu A10, koji predstavlja obilaznicu oko Amsterdama. Gradski autobusi koji emituju izduvne gasove izlaze iz upotrebe u samom centru grada do 2022. godine, dok se očekuje da se do 2025. godine zabrana proširi na sva vodena vozila, kao i na motocikle.

Kao način da se stanovništvo okrene električnim eko-automobilima, vlasti su odlučile da do predviđene 2030. godine kapaciteti stanica za punjenje ovih automobila premaše cifru od 20 hiljada. Zbog ove odluke, predviđa se da tržište električnih vozila u narednom periodu procveta.

elektricni-automobil-punjac

Zagađivanje vazduha kao tihi ubica

Ogroman saobraćaj koji se odvija u Amsterdamu, Mastrihtu i Roterdamu učinio je da zagađenje vazduha premaši dozvoljene okvire Evropske unije. Savetnica za saobraćaj Amsterdama, Šeron Dijksma, istaklja je zagađivanje vazduha kao tihog ubicu. “Zagađenje je često tihi ubica i jedan od najvećih zdravstvenih problema u Amsterdamu”.

Postoji ozbiljna zabrinutost da trenutni nivo azot dioksida i čestica u vazduhu uzrokuje povećanje bolesti respiratornih organa na godišnjem nivou. Od januara prošle godine, Ministarstvo zdravlja Holandije savetovalo je vlasti da naprave ambicioznu strategiju kako bi se rešio ogroman problem zagađenja i povećao kvalitet života u ovoj zemlji.

Otkup polovnih vozila fer i korektno

Ako i vi imate neki polovni automobil, kontaktirajte nas. Mi vršimo oktup svih vozila, bez obzira na pređenu kilometražu, vozno stanje ili enterijer. Na teren izlazimo u roku od 48 sati i nudimo fer i korektnu cenu otkupa, a novac dobijate odmah.

Radimo otkup:

Otkup automobila
Otkup polovnih automobila
Otkup havarisanih automobila i vozila
Otkup starih automobila
Otkup automobila na kilo
Otkup vozila
Otkup automobila od stranaca
Otkup automobila Beograd
Otkup automobila mlađih od 5 godina
Otkup automobila starijih od 10 godina
Otkup automobila starijih od 20 godina
Otkup automobila starijih od 30 godina
Otkup neregistrovanih automobila
Otkup registrovanih automobila
Otkup pokvarenih automobila
Otkup automobila sa većim kvarom
Otkup automobila sa manjim oštećenjem