Tesla premašila vrednost Forda

Proizvođač automobila Tesla primio je dobre vesti ove nedelje: njegova tržišna vrednost od 53 milijardi $ sada premašuje vrednost konkurenata – kompanija Ford i GM. Najmanji nacionalni proizvođač stigao je do ove zavidne pozicije nakon što su njegove akcije doživele skok od 7% u vrednosti ranije tokom nedelje. Što je omogućilo da Tesla premaši vrednost Forda.

vrednost kompanije Tesla - Tesla vrednija od forda

Veća prodaja Forda

Nova tržišna vrednost kompanije Tesla je pomalo zbunjujuća. Prihodi Forda u periodu od prethodnih pet godine su iznosili $26 milijardi, dok je Tesla u istom periodu zabeležio gubitak od $2.3. 

Štaviše, ukupna prodaja kompanije Tesla u 2016. godini iznosi 40.697 vozila, istu količinu prodaje Ford ostvari za tri nedelje, i to samo od prodaje svojih kamioneta serije F. Na rang listi najprodavanijih brendova, Tesla zauzima 30. mest u 2016. godini. Modele Forda redovno otkupljujemo, a nadamo se da će doći dan kada će nas neko nazvati da otkupimo polovni Teslin model.

Uzrok optimizma investitora i skoku akcija možemo potražiti u bolje nego očekivanim isporukama vozila u prvom kvartalu ove godine. Tesla je isporučio 25.418 vozila tokom prva tri meseca 2017. Što predstavlja povećanje od 69% u odnosu na isti period u 2016.

Šala na kladioničarski račun

Predsednik kompanije Tesla, Elon Mask iskoristio je priliku da se našali na račun kladioničara. On je na društvenoj mreži Twitter postavio objavu u kojoj ,,vraća“ svima koji su prodali akcije i kladili se na nesupeh ove kompanije i tako pokušali da zarade novac.

Ipak, analitičari su iskazali određene sumnje o ciljevima Tesle da napravi prelaz od relativno malog proizvođača skupih električnih automobila na proizvođača konvecionalnijih automobila. Moraće da razvije servisnu mrežu i infrastrukturu dok ga istovremeno očekuje borba sa konkurencijom do kraja decenije, a očekuje se da će konkurenti imati modele sa boljom cenom i većim dometom od Teslinog Modela 3.

Finansije za naredne izazove

Veliki izazov čeka Teslu u 2017. dok se kompanija priprema da započne proizvodnju limuzine Modela 3, prvog masovnog proizvoda Tesle. Ranije ove godine, objavili su da su uspešno prikupili neophodna sredstva u iznosu od $1.2 milijarde prodajom konvertibilnih zapisa i emitovanjem akcija. Očekuje se da će proizvodnja početi ovog leta.

Nakon poslednje runde prikupljanja sredstava, u kojoj je i sam Mask potrošio $25 miliona, kompanija je objavila da joj neće biti potrebni dodatni resursi za pokretanje proizvodnje.

Proizvodnja Modela 3 bi trebalo da dostigne 5.000 modela nedeljno do kraja godine, a da se do 2018. dostigne broj od 10.000 nedeljno. Budući da je Model 3 najbitniji proizvod Tesle do sada, prikupljeno je 373.000 porudžbina. Ova brojka iznenadila je i samu kompaniju kada je započetu sa preuzimanjem depozita prošle godine.

29