Vraćanje kilomtraže na EV i zašto to može da bude opasno

Iako sve više ljudi prelazi na električne automobile zbog smanjenja emisije gasova i troškova održavanja, istraživanje carVertical-a pokazuje da su i električna vozila podložna prevarama, uključujući one sa brojačem kilometara.

Punjenje električnog automobila

Vraćanje kilometraže na EV

Električni automobili su popularni zbog tihe vožnje i neutralnosti ugljen-dioksida. Iako vlade postepeno ukidaju podsticaje, ova vozila su lakša za održavanje i naprednija od dizel i benzinskih vozila. Međutim, i njihova kilometraža može biti lažna jer koriste iste digitalne brojače kao i ostala vozila.

Prema carVertical, 15,6% svih vozila u Evropi ima vraćenu kilometražu, dok je taj procenat kod električnih vozila 13,4%. To znači da su kupci polovnih električnih i fosilnih vozila izloženi sličnim rizicima od prevare s kilometražom.

U istraživanju se navodi da je 43,6% korišćenih električnih vozila bilo u saobraćajnim nesrećama, što znači da su oštećenja na ovim automobilima gotovo jednako česta kao i kod vozila sa motorima na fosilna goriva. Naročito je problematično kada su baterije oštećene, jer moraju biti zamenjene kako bi se izbegao rizik od kratkog spoja ili požara, što može biti veoma skupo.

Oštećene baterije su naročito opasne

Vraćanje brojača kilometara može sakriti stvarno stanje baterije, što otežava procenu njene preostale snage. Prevaranti mogu lako manipulisati digitalnim brojačima, što zahteva dodatne mere predostrožnosti prilikom kupovine polovnog električnog vozila.

Prema rečima Matasa Buzelisa, šefa komunikacija u carVertical, zamena baterije može koštati hiljade evra ili čak polovinu vrednosti automobila. Prodavci polovnih automobila mogu zaraditi više novca manipulisanjem kilometražom, što znači da prevare sa brojačem kilometara neće nestati u skorije vreme. Prevaranti prate nove tehnologije u modernim automobilima, a elektrifikacija voznih parkova neće rešiti ni ovaj problem.

Da li i vi želite da prodate svoj polovni automobil?

Na pravom ste mestu ako tražite agenciju koja vrši otkup polovnih automobila. Uvek se trudimo da obe strane budu zadovoljne, a novac isplaćujemo na licu mesta.

Kontaktirajte nas ukoliko imate bilo kakvih pitanja, rado ćemo odgovoriti na svaki upit!

Radimo otkup:

Otkup automobila
Otkup polovnih automobila
Otkup havarisanih automobila i vozila
Otkup starih automobila
Otkup automobila na kilo
Otkup vozila
Otkup automobila od stranaca
Otkup automobila Beograd
Otkup automobila mlađih od 5 godina
Otkup automobila starijih od 10 godina
Otkup automobila starijih od 20 godina
Otkup automobila starijih od 30 godina
Otkup neregistrovanih automobila
Otkup registrovanih automobila
Otkup pokvarenih automobila
Otkup automobila sa većim kvarom
Otkup automobila sa manjim oštećenjem