Audi pokušava da od starih automobila napravi potpuno nove

Audijeva najnovija inicijativa, naizgled staromodna, fokusira se na konstruisanje novih vozila koristeći materijale reciklirane od starijih. Iako ovo izgleda jednostavno, retko se sprovodi ili efikasno radi.Sivi automobil Audi marke

Reciklaža automobila nije nimalo laka

Obično se reciklirani čelik iz karoserije automobila koristi u pravljneju konstrukcija, aluminijum se meša sa legurama nižeg kvaliteta za delove motora, a plastika često odlazi u otpad.

Audi, u saradnji sa 15 partnera iz sektora istraživanja, reciklaže i dobavljača, radi na transformaciji starih Audija u nove kroz pilot program pod nazivom MaterialLoop. Od lansiranja u oktobru 2022. godine, projekat je uspeo da ponovo upotrebi čelik u 15.000 unutrašnjih delova vrata za Audi A4 i plastiku sa starih rešetki za poklopce sigurnosnih pojaseva u Q8 e-tron. 

Program ima za cilj da zadrži visokokvalitetni aluminijum i staklo pre njegovog završetka u aprilu.

Suprotno popularnom verovanju, beskonačno recikliranje aluminijuma je izazovnije nego što se čini. Aluminijum se često legira za specifične svrhe kao što su čvrstoća, cena i otpornost na koroziju. Reciklaža svih aluminijumskih proizvoda rezultira materijalom nižeg kvaliteta koji je komercijalno neizvodljiv za preradu u čist materijal za karoserije. Dakle, u ovoj oblasti ima mnogo toga da se reši.

Audi stvara zatvoreni krug reciklaže

Krajnji cilj je stvaranje sistema zatvorenog kruga gde se ne dodaje nov materijal i ništa se ne odbacuje. Iako zvuči privlačno, dostizanje ove faze je složen proces koji uključuje svaki korak od sirovina do odlaganja otpada. Nije iznenađujuće što je Audi tražio opsežnu pomoć za ovaj projekat.

Svaki segment programa za prenamenu starih Audija u nove označen je sufiksom ‘petlja’ (loop), kao što su MaterialLoop i PlasticLoop. Možemo očekivati više rezultata u narednim godinama, iako se to možda čini kao nešto što je odavno trebalo da se sprovede.

Brz, lak i siguran otkup automobila

Ako ne znate kako i kome da prodate svoj automobil, mi smo tu za najsigurniji i najpovoljniji otkup polovnih automobila! Ako imate bilo kakve nedoumice, kontaktirajte nas, tu smo da odgovorimo na sva vaša pitanja.

Radimo otkup:

Otkup automobila
Otkup polovnih automobila
Otkup havarisanih automobila i vozila
Otkup starih automobila
Otkup automobila na kilo
Otkup vozila
Otkup automobila od stranaca
Otkup automobila Beograd
Otkup automobila mlađih od 5 godina
Otkup automobila starijih od 10 godina
Otkup automobila starijih od 20 godina
Otkup automobila starijih od 30 godina
Otkup neregistrovanih automobila
Otkup registrovanih automobila
Otkup pokvarenih automobila
Otkup automobila sa većim kvarom
Otkup automobila sa manjim oštećenjem