Da li je touchscreen u automobilu opasniji od vožnje u alkoholisanom stanju?

Najnovije studije sprovedene na savremenim automobilima i ponašanjima vozača, utvrdile su da korišćenje ekrana osetljivog na dodir, u velikoj meri, produžava vreme reakcije vozača u nepredviđenim situacijama u vožnji. Da li to znači da su touchscreen ekrani opasniji za korišćenje nego vožnja pod dejstvom alkohola?

Unutrasnjost automobila i touchscreen uređaj

Prednosti i mane savremene tehnologije u vozilima

Tehnološke inovacije u savremenim automobila značajno doprinose komforu u vožnji i povećanju bezbednosti saobraćaja. Pre svega se tu misli na sve one sisteme koji ukazuju vozaču na prisustvo drugog automobila u mrtvom uglu, ili koji mogu da detektuju pešaka na putu u uslovima loše vidljivosti i noćne vožnje, pa samim tim i da spreče mnoge potencijalne nesreće i sačuvaju živote učesnika u saobraćaju.

Ipak, istraživanja su pokazala da postoje i one savremene tehnologije u vozilima koje povećavaju rizik od udesa, pa vožnju mogu učiniti opasnijom nego inače. U najnovijoj studiji koju je objavila britanska organizacija za bezbednost na putevima, navodi se da sistemi Apple CarPlay i Android Auto, koji služe za povezivanje smartfon uređaja sa multimedijalnim sistemima automobila, kada se koriste u vožnji mogu biti znatno opasniji nego vožnja pod dejstvom alkohola.

Produžava se vreme reakcije na nepredviđene okolnosti

Naime, u istoj studiji se tvrdi da vreme reakcije vozača na nepredviđene okolnosti u saobraćaju, a koji koriste touchscreen uređaje u vožnji, je znatno duže nego vreme reakcije vozača čija je koncentracija alkohola u krvi u zakonski dozvoljenim granicama (ispod zakonom propisanog ograničenja).

Tako je utvrđeno da je reakcija vozača koji u vožnji koristi touchscreen sporija za 53 do 57 odsto od normalne. Poređenja radi, kod vozača koji je na zakonskoj granici kada je reč o koncentraciji alkohola u krvi, vreme reakcije je za oko 12% sporije.

Nikako za volan pod dejstvom alkohola

Ovo poređenje je napravljeno kako bi se pokazalo koliko može biti opasno voziti auto i koristiti touchscreen uređaje. To nikako ne znači da je prihvatljivo sesti za volan sa bilo kojom količinom alkohola u krvi. Naprotiv!

Otkup polovnih automobila svih modela i vrsta

Ukoliko vi imate neko polovno vozilo koje želite da brzo, lako i povoljno prodate, onda je pravo rešenje da se obratite našoj agenciji za otkup. Dolazimo na lice mesta u rekordnom roku, vršimo besplatnu procenu automobila i na osnovu stanja nudimo fer i realnu cenu za vašeg polovnjaka. 

9