Za životnu sredinu je bolje da vozite stari automobil nego da kupite električni

Pojava električnih automobila na tržištu privukla je pažnju mnogih i to iz jednog prostog razloga – proizvode manje štete po životnu sredinu, međutim, da li je to zaista tako?

BMW automobil

Pojavila se nova studija koja dolazi iz Japana a koja je pokazala zapanjujuće rezultate. Prema toj studiji došlo se do zaključka da je bolje voziti stari automobil nego kupiti električni.

Sledi nastavak o tome kako su naučnici došli do ovakvog zaključka.

Stari automobil emituje manje CO2

Na prvi pogled čini se da su stari automobili štetniji za životnu okolinu od električnih automobila zbog ispuštanja štetnih gasova. Međutim, studija iz Japana tvrdi drugačije – bolje je voziti stari automobil nego kupovati električni, jer će u tom slučaju u okolini biti ispušteno manje CO2. 

Većina diskusija vodila se na temu o potrošnji energije kao i emisije CO2. Nesumnjivo je da su struja i vodonik čistiji izvori energije, ali da bi se ovakvo vozilo proizvelo potrebon je uložiti mnogo energije. Osim toga, rezultati su pokazali da bi zadržavanje starih automobila ipak imalo mnogo veći uticaj na smanjenje CO2

Do kojih zaključaka se došlo?

Da bi se proizveo automobil na alternativno gorivo potrebni su razni materijali poput gvožđa. Suština studije je da što brže menjate automobil to se više CO2 emituje. 

U studiju su bili uključeni automobili starosti od 1990.godine pa sve do 2016. i njeni rezultati pokazuju da ukoliko bi vlasnik zadržao svoj stari automobil 10% duže, to bi dovelo da smanjenja emisije CO2 za preko 30 miliona tona.

Ukoliko uzmemo u obzir ovu činjenicu, shvatamo da električni automobili i nisu toliko na dobrom glasu. I povrh pristupačnijih cena, električni automobili imaju brojne nedostatke pa će se tako većina ljudi uvek pre odlučiti za polovne automobile koji su, kako smo sad videli, definitivno manje štetniji od električnih. 

Punjenje električnog automobila

Da li razmišljate o prodaji svog automobila?

Ukoliko iz bilo kog razloga želite da zamenite vaš stari automobil nekim boljim, otkup automobila je pravo rešenje za vas budući da predstavlja jedan od najbržih načina dolaska do novca.

Naše glavne prednosti su to što nudimo besplatnu procenu vrednosti automobila za sve zainteresovane, a pored toga ukoliko sklopimo saradnju, novac isplaćujemo istog dana na ruke.

Kontaktirajte nas i uverite se zašto smo prvi izbor mnogih!

Radimo otkup:

Otkup automobila
Otkup polovnih automobila
Otkup havarisanih automobila i vozila
Otkup starih automobila
Otkup automobila na kilo
Otkup vozila
Otkup automobila od stranaca
Otkup automobila Beograd
Otkup automobila mlađih od 5 godina
Otkup automobila starijih od 10 godina
Otkup automobila starijih od 20 godina
Otkup automobila starijih od 30 godina
Otkup neregistrovanih automobila
Otkup registrovanih automobila
Otkup pokvarenih automobila
Otkup automobila sa većim kvarom
Otkup automobila sa manjim oštećenjem