Sferne gume GY Eagle-360 uvrštene u top 25 izuma u 2016.

Svake godine poznati magazin Time pravi listu najboljih izuma u toj godini. Kako se 2016. godina bliži kraju, tako je Time ponovo izlistao najzanimljivije izume i inovacije u 2016. godini. E pa svoje mesto je na ovoj listi našao i zanimljiv Goodyear-ov proizvod. U pitanju su sad već čuvene sferne gume Goodyear Eagle-360. Ako niste čuli za njih, evo šta su one zapravo.

Goodyear Eagle-360 koncept sferne gume

U pitanju su 3D štampane sferne gume

Goodyear itekako prednjači u oblasti inovacija kada su pneumatici u pitanju. Najnoviji koncept koji su predstavili i koji se postepeno planira jeste Eeagle-360 sferne gume, koje će se proizvoditi tehnikom 3D štampe.

Njihov metod funkcionisanja je za sada strogo teoretski, pa se postavlja pitanje da li bi ga trebalo uvrstiti u listu najboljih izuma, ali kako su interesantne, mi se ne bunimo. Doduše, bilo bi zanimljivo videti kako bi se one prodavale uz polovne automobile.

Ovi 3D sferni pneumatici bi trebalo da funkcionišu na osnovu teoretskog procesa magnetnog levitiranja. Ovo elektromagnetno polje koje bi postojalo između sfernih točkova bi trebalo da učini da se karoserija automobila zapravo i ne dodiruje sa samim točkovima kao takvim, već da vozilo levitira. Nešto slično tehnologiji kojom su osmišljeni i proizvedeni levitirajući vozovi koji praktično ne dodiruju šine po kojima se kreću.

Eagle-360 gume će biti ključne za bezbednost

Kako Time i Goodyear navode, Sam koncept guma sfernog oblika je ključan za povećanje bezbednosti putnika u automobilu. Kako Goodyear navodi, sferne gume će omogućiti bolje manevrisanje automobilom, pokretljivost a samim tim i reagovanje u slučaju potrebe, čime će se zaštiti putnici u automobilu.

Eagle-360 će kao što možete pretpostaviti, omogućiti da se vozilo okreće za 360 stepeni oko svoje ose, jer ne postoji nikakav sistem koji bi im ograničavao ugao okretanja. Vrlo koristan dodatak za optimizaciju prostora koji nam je na raspolaganju. Gotovo da ne postoji bolji sistem za parkiranje.

Izgled linija na gumama asocira na mozak pa su one raspoređene u svim smerovima, kako bi u datom trenutku stvarale pravo trenje u odnosu na položaj u kom se nalaze.

Izgled sfernih guma Goodyear eagle-360

Sferni pneumatici neće zaživeti uskoro

Koliko će vremena biti potrebno da bi se ovi inovativni pneumatici uključili u standardnu proizvodnju teško da se može proceniti. Ipak, skoro sigurno je da će i ovi točkovi zaživeti u trenutku kada samoupravljajući automobili budu postali standard.

Sam koncept sfernih točkova je i usmeren na samoupravljajuće automobile koji se razvijaju sve brže, ali ipak prvi pravi modeli koji bi se mogli koristiti se očekuju u narednih 5 godina. Naravno, takvi modeli će i dalje koristiti tradicionalne vrste guma.

Na top 25 listi se našao i Chevrolet Bolt

Iako nije u pitanju inovacija kao takva, jer električni automobili postoje već dugo, električni Chevrolet Bolt je uvršten u najbolje izume 2016. godine zato što svojom efikasnošću i cenom predstavljaju pravi izum. Cena od 40.000 $ za Chevrolet Bolt se nalazi u srednjem rangu cena električnih automobila, sa znatno nižom cenom preskupih Tesla vozila, ali učinkovitošću znatno jačom od konkuretnih vozila iste cene.

Ipa, složićemo se da su Goodyear Eagle-360 sferne gume znatno zanimljiviji izum ove godine. Šta nam sliže sledeće, ostaje da vidimo.

Radimo otkup:

Otkup automobila
Otkup polovnih automobila
Otkup havarisanih automobila i vozila
Otkup starih automobila
Otkup automobila na kilo
Otkup vozila
Otkup automobila od stranaca
Otkup automobila Beograd
Otkup automobila mlađih od 5 godina
Otkup automobila starijih od 10 godina
Otkup automobila starijih od 20 godina
Otkup automobila starijih od 30 godina
Otkup neregistrovanih automobila
Otkup registrovanih automobila
Otkup pokvarenih automobila
Otkup automobila sa većim kvarom
Otkup automobila sa manjim oštećenjem