Nove Jaguar Land Rover generacije će koristiti recikilarne materijale za dizajn svog enterijera

Land rover logo na automobilu

Britanski proizvođač automobila ubacuje reciklirane materijale u enterijer svojih vozila u nameri da podigne ekološku svest.

Iz kompanije Jaguar Land Rover su potvrdili da će nove generacije ovih vozila koristiti održive materijale za dizajn enterijera svojih vozila.

Budući modeli čuvenog proizvođača automobila Jaguar Land Rover će sadržati patosnice i sedišta od ekonila, materijala od recikiliranog najlona kojeg proizvodi italijanska kompanija Aquafil. Ovaj materijal zbog svoje ekoloških svojstava je sve više zastupljen u proizvodnji odeće, sportske opreme i narukvica za satove.

Šta je zapravo ekonil i kakav je njegov uticaj na okolinu?

Ekonil se proizvodi kombinacijom reciklirane industrijske plastike, najlona i drugih tekstilnih otpadaka iz fabrika. Ovi materijali se obrađuju posebnim hemijskim procesom kako bi se spojili a zatim se od njih proizvodi klupko.

Prema zvaničnom izveštaju zastupnika kompanije Jaguar Land Rover, proces reciklaže u fabrici Aquafil utiče na smanjenje efekta globalnog zagrevanja, jer se proces zasniva na obradi najlona umesto na proizvodnji materijala koja se zasniva na ulju.

To znači da proizvodnja od 10000 tona ekonila pomaže pri štednji od čak 70000 barela nafte i 65100 tona emisije ugljen-dioksida u poređenju sa tradicionalnom proizvodnjom materijala.

Cilj uvođenja eko materijala

Uvođenjem ekonil materijala, kompanija Jaguar Land Rover čini sve što je u njihovoj moći da smanji zagađenje naše planete a, pri tome, vlasnici ovih vozila i dalje imaju luksuzan i udoban enterijer. Cilj im je da, tokom narednih godina, svoje emisije ugljen-dioksida smanje što više moguće i da na taj način probude ekološku svest i kod drugih proizvođača vozila.

Čovek koji drži staklenu kuglu planete zemlje

Važno je napomenuti da ekonil nije jedini reciklirani materijal koji ova kompanija automobila proizvodi. Vozilo Range Rover Evoque koristi tekstil napravljen od eukaliptusa kao i materijal po imenu Kvadrat koji je vrsta vunenog pliša delimično dobijenog od recikliranih plastičnih flaša.

Pored vozila Range Rover Evoque, ovi “zeleni” materijali se za sada mogu naći i u vozilu Jaguar I-PACE.

Zelena budućnost auto-moto industrije

Sve više proizvođača automobila se fokusira alternativne metode proizvodnje ali potrošnje. Najuspešnije kompanije se sve više fokusiraju na vozila koja se kreću na hibridna goriva ili električnu energiju, a mnogi proizvođači poput Jaguar Land Rover-a nalaze i inovativne načine da i sam dizajn njihovih vozila bude što “čistiji”.

Iako su ovakva vozila još uvek skupa kod nas, u našoj agenciji za otkup automobila ćete naći veliki broj pouzdanih vozila po vašoj meri. Zato ne oklevajte i kontaktirajte nas još danas.

Radimo otkup:

Otkup automobila
Otkup polovnih automobila
Otkup havarisanih automobila i vozila
Otkup starih automobila
Otkup automobila na kilo
Otkup vozila
Otkup automobila od stranaca
Otkup automobila Beograd
Otkup automobila mlađih od 5 godina
Otkup automobila starijih od 10 godina
Otkup automobila starijih od 20 godina
Otkup automobila starijih od 30 godina
Otkup neregistrovanih automobila
Otkup registrovanih automobila
Otkup pokvarenih automobila
Otkup automobila sa većim kvarom
Otkup automobila sa manjim oštećenjem