Zeleni automobil 2016. godine izabran u Njujorku – ovo je Toyota Mirai

Međunarodni automobilski show u Njujorku koji se svake godine održava početkom prolea, i ove godine je imao zapaženu posetu i program, a na izboru za najbolji zeleni automobil godine izabran je hibridni automobil Toyota Mirai.

Tojota već duži niz godina ulaže svoje napore u budućnost automobilske industrije, pa prateći svoj stogodišnji plan, suvereno prelazi korak po korak ka toj zelenijoj budućnosti. Ekologija je i do sada bila u fokusu njihovog rada, pa je hibridni automobil Toyota Mirai bila manje više jednostavna odluka za sudije ovog takmičenja, koje je činilo preko 70 novinara sudija iz čak 23 zemlje širom sveta. Glavni kriterijumi po kojima su zeleni automobili ocenjivali, bili su:

  • emisija krajnjih proizvoda rada automobila (u Tojotinom slučaju vodena para),
  • zatim potrošnja goriva i
  • inovativnost u napajanju električnom energijom.

Toyota Mirai je hibridni automobil koji se kreće uz pomoć hidrogenskog goriva tj. hidrogenskih ćelija goriva, je jedan od prvih ovakvih automobila koji je pušten u komercijalnu prodaju, i njegove performanse su zaista impresivne, kada je u pitanju ova vrsta automobila. Njegov ćelijski hidrogenski pogon omogućava ukupan domet od čak 502 kilometra kombinovane vožnje sa punim rezervoarom, čineći ga najefikasnijim hidrogenskim hibridnim automobilom na svetu. Toyota Mirai poseduje motor sa unutrašnjim sagorevanjem, međutim jedini nus proizvod jeste emisija vodene pare, a ne ugljen dioksid!

Samom uštedom i tehnologijom hidrogenskih gorivih ćelija koje se staraju o tome da ne dolazi do emisije štetnih gasova poput ugljenikovih oksida, na koji se ceo svet pa i Srbija previše navikla, dolazi se do logičnog rezultata da je Toyota Mirai opravdano proglašena za najbolji „green car“ tj. zeleni automobil 2016. godine.

Koliki su fokus Tojote u narednih 100 godina, automobili koji će biti pogodni za životnu sredinu koju smo već odavno previše zagadili, za šta je najbolji dokaz Nju Delhi kao grad sa najzagađenijim vazduhom na svetu, najbolje pokazuje činjenica da se u takmičenju za titulu „najbolji zeleni automobil u svetu“ nakon prvobitnih 8 takmičara koji su otpočeli takmičenje, u finalnih tri našlo čak 2 Toyota modela. Naime, Toyota Prius je takođe izborila svoje mesto u 3 najbolja zelena automobila u 2016. godini, čiji je najnoviji hibridni model predstavljen upravo na Njujorškom internacionalnom Car Show-u.

Toyota Mirai se prodaje u nekoliko svetskih i evropskih država

Toyota Mirai je predstavljena u novembru 2014. godine u Los Anđelesu a otpočela je svoju prodaju u Americi i Japanu tokom 2015. godine, da bi i Evropa u septembru prošle godine dobila priliku da kupi ovaj hibridni automobil na hidrogen. Počasno prvo mesto u evropskoj prodaji su dobili naravno Velika Britanija, zatim Nemačka a potom i Danska, dok se očekuje početak prodaje u još četiri države. Srbija naravno nije među njima, u pitanju su ekonomski jače države od nas, a ne bi ni bilo dobro da se mi uključimo u trku za kupovinu svega 700 dostupnih automobila u svetu. Nije fer prema ostalima, razgrabili bismo sve, pa ćemo mi još malo zadržati naš dragi otkup automobila koji idu na tradicinalni benzin, dizel ili gas. Malo šale nije na odmet, a svakako čestitamo kompaniji Toyota na njenoj inovativnosti i uspehu!

Radimo otkup:

Otkup automobila
Otkup polovnih automobila
Otkup havarisanih automobila i vozila
Otkup starih automobila
Otkup automobila na kilo
Otkup vozila
Otkup automobila od stranaca
Otkup automobila Beograd
Otkup automobila mlađih od 5 godina
Otkup automobila starijih od 10 godina
Otkup automobila starijih od 20 godina
Otkup automobila starijih od 30 godina
Otkup neregistrovanih automobila
Otkup registrovanih automobila
Otkup pokvarenih automobila
Otkup automobila sa većim kvarom
Otkup automobila sa manjim oštećenjem