ŽENE ĆE VOZITI: Održan prvi sajam automobila za žene u Saudijskoj Arabiji

U svetlu nedavno objavljene vesti da će žene u Saudijskoj Arabiji konačno moći da voze automobil, medijski je propraćen i održan prvi zvanični auto sajam za žene. Pogledajte šta je inspirisalo organizatore da organizuju automobilski sajam posvećen ženama, i šta kažu buduće žene vozači, koje će konačno moći da sednu za volan.

Prvi sajam automobila za žene u Saudijskoj Arabiji

Represivan zakon koji zabranjuje da žene voze automobil odlazi u prošlost

Da novi zakon za žene vozače u Saudijskoj Arabiji nije samo trač, potvrđuje i činjenica da je u ovoj zemlji upravo održan prvi auto sajam za žene. S obzirom na to da je Saudijska Arabija okarakterisana kao jedna od najrepresivnijih država prema pravima žena, činjenica da će ženama biti zakonski dozvoljena vožnja automobila, zaista predstavlja otkrovenje. Zapravo, Saudijska Arabija je bila jedina zemlja koja je zabranjivala ženama vožnju automobila.

Oduvek sam bila zainteresovana za automobile, ali nisam imala mogućnost da vozim. Veoma sam zainteresovana za kupuvinu sopstvenog automobila, ali želim da dobijem dobru cenu.” – Gada al-Ali, gost prvog ženskog auto sajma.

Ono što se širom sveta smatra normalnim, prirodnim i uobičajenim, za arapske žene često je nepoznanica i san. Jedna od tih stavki je upravo vožnja automobila i pravo na posedovanje istog, koje će konačno biti omogućeno. Ukidanje zakona je izglasano u septembru 2017. godine, međutim, njegovo stupanje na snagu će uslediti u junu 2018. godine. Ukidanje zabrane za žene je podržao i sam kralj Saudijske Arabije, sa svojom celokupnom porodicom.

Šta su žene mogle videti od automobila na prvom sajmu

Prvi sajam automobila za žene u Saudijskoj Arabiji je održan u tržnom centru saudijskog grada Džedi. Najveći broj posetilaca bile su žene čija mišljenja možete čuti u priloženom video snimku.

Još u septembru prošle godine, veliki broj auto proizvođača je uvideo veliki potencijal otvaranja potpuno novog tržišta u ovoj zemlji, zahvaljujući ukidanju zakona.

Ko je brendovi automobila su izlagali na sajmu?

Na prvom sajmu automobila za žene u Saudijskoj Arabiji, svoje modele su predstavila četiri proizvođača automobila, koje mi takođe rado otkupljujemo:

Ravnopravnost ili mazanje očiju?

Mnogi kritičari ovog dešavanja su uputili oštre kritike u pogledu činjenice da je sajam automobila posvećen isključivo ženama, ističući mišljenje da automobilski sajam uopšte ne treba razdvajati na žene i muškarce. Ravnopravnost polova je nešto na čemu Saudijska Arabija itekako može da radi, i sve češće podleže moralnom i restriktivnom pritisku zemalja sveta, ali i ovo je početak.

Važno je da znate da mi ne pravimo nikakvu razliku između polova kada je otkup automobila u Beogradu i Srbiji u pitanju. Možete nam pisati, pozvati nas i li kontaktirati na neki drugi način, ma kog god pola bili, a rado ćemo otkupiti Vaš stari automobil.

Radimo otkup:

Otkup automobila
Otkup polovnih automobila
Otkup havarisanih automobila i vozila
Otkup starih automobila
Otkup automobila na kilo
Otkup vozila
Otkup automobila od stranaca
Otkup automobila Beograd
Otkup automobila mlađih od 5 godina
Otkup automobila starijih od 10 godina
Otkup automobila starijih od 20 godina
Otkup automobila starijih od 30 godina
Otkup neregistrovanih automobila
Otkup registrovanih automobila
Otkup pokvarenih automobila
Otkup automobila sa većim kvarom
Otkup automobila sa manjim oštećenjem