Kompanija MINI proizvela 10 miliona automobila

Britanski proizvođač automobila MINI proizveo je, povodom 60 godina postojanja, jubilarni deset milioniti automobil u svojoj fabrici u Oksfordu. Jubilarnim automobilom koji je dobio naziv MINI 60 Years Edition, kompanija je obeležila i godišnjicu svog postojanja i uspešnog poslovanja na tržištima širom sveta. 

Originalni MINI automobil bio je ikona britanskih malih automobila proizvođača British Motor Corporation i njegovih naslednika. Originalni MINI se proizvodio od 1959. godine do 2000. godine. Prvi put na tržištu se pojavio 1959. godine, a samostalna marka automobila postaje od 1969. godine.

Logo MINI kompanije automobila

Izgled i specifikacije jubilarnog modela

Automobil koji je imao tu čast da bude 10 milioniti model kompanije ofarban je u zelenu British Green boju, sa crnim štraftama preko haube. Automobil ima LED farove kao i 17-inčne dvobojne aluminijumske felne.

Ispod haube novog automobila je 2.0-litarski četvorocilindarski turbo-benzinac sa 190 KS preuzet iz popularnog modela Cooper S. Jubilarni MINI je predstavljen na posebnom događaju u Oksfodru na kojem je kompanija okupila 60 vlasnika 60 automobila – po jednog iz svake godine proizvodnje.

Duga istorija MINI automobila

Na okupljanju povodom godišnjice, našao se i prvi proizvedeni MINI automobil u istoriji, poznat kao 621 AOK. Ovaj model je napravljen 1959. godine, a dizajnirao ga je čuveni Alek Isigonis.

Trenutno MINI proizvodi modele hač (kao naslednik originalnog Minija), klabmen (karavan verzija), kantrimen (krosover) i pejsmen (mini krosover sa troja vrata). Najpoznatiji modeli koje je proizvodio su MINI (1959 – 2000), MINI Moke (1964 – 1993), MINI E (2009 – 2010), MINI Coupe and Roadster (2010 – 2015).

MINI je od 1994. godine u vlasništvu nemačkog automobilskog giganta BMW koji je u britanske proizvodne pogone investirao skoro 2,5 milijardi evra. BMW je spasao MINI gašenja, a fabrika u Oksfordu je sa proizvodnje od 300 jedinica dnevno koliko je imala 2001. godine, stigla do današnjih 1.000 vozila na dan.

Kompanija MINI tvrdi da sa proizvodnih traka u ovoj fabrici automobila novi model izađe na svakih 67 sekundi. 

Ukoliko vi imate neko MINI vozilo pozovite nas i mi ćemo vrlo rado otkupiti vašeg polovnjaka po fer i povoljnoj ceni. 

Radimo otkup:

Otkup automobila
Otkup polovnih automobila
Otkup havarisanih automobila i vozila
Otkup starih automobila
Otkup automobila na kilo
Otkup vozila
Otkup automobila od stranaca
Otkup automobila Beograd
Otkup automobila mlađih od 5 godina
Otkup automobila starijih od 10 godina
Otkup automobila starijih od 20 godina
Otkup automobila starijih od 30 godina
Otkup neregistrovanih automobila
Otkup registrovanih automobila
Otkup pokvarenih automobila
Otkup automobila sa većim kvarom
Otkup automobila sa manjim oštećenjem