Citroen Aircross – najavljuje novi SUV model francuskog proizvođača

Nakon velikog uspeha koji je 2014. godine ostvario Citroen C4 Cactus, francuska kompanija je 8. aprila putem fotografija i tehničkih specifikacija upoznala javnost sa svojim novim krosover konceptom Aircross. Stilska rešenja ovog koncepta zasnivaju se upravo na dizajnu Citroen Cactus-a, dobitnika nagrade za dizajn u 2014. godini. Međutim, Citroen Aircross je znatno većih dimenzija, približno dimenzijama, na primer, Land Rover Discovery Sport ili Hyundai Santa Fe modela, tako da će se naći za klasu iznad Cactus-a. Njegova dužina iznosi 4.580 mm, širina 2.100 mm, visina 1.800 mm, dok je međuosovinski razmak 2.800 mm. Konceptni automobil nose 22-inčni aluminijumski točkovi, ali iz Citroena najavljuju da će kod budući serijskog modela imati manje točkove.

Poput Cactus-a i Aircross je stilski snažan automobil specifičnog dizajna. Ofarban je u Orange–Red boju, a sličnosti sa Cactus-om su najizraženije na njegovom prednjem kraju sa dvostrukim slim dnevnim svetlima u LED tehnologiji ispod kojih su smešteni takođe uski prednji farovi, dok haubu krase bočni vazdušni otvori koji istovremeno doprinose boljoj aerodinamici vozila. Krovni nosači su takođe potpuni isti kao kod Cactus-a, dok su tzv. spoljni vazdušni jastuci (Airbump zaštitni paneli) pretrpeli inovacije. Aircross koncept opremljen je unapređenim panelima trapezoidnog oblika izrađenim u kombinaciji aluminijuma i tvrde gume koji sada nose naziv Alloy Bumps i štite alu-felne, branike i pragove vrata. Specifičnost eksterijera novog citroenovog krosover koncepta predstavljaju i Air Sings hromirani ramovi zadnjih prozora, usečeni pragovi na vratima, kao i suprotan smer otvaranja prednjih i zadnjih vrata (zadnja se otvaraju unazad).

Enterijer odlikuju četiri posebno dizajnirana kožna sedišta koja su posebno popularna za otkup starih polovnih automobila u Srbiji. U svakom slučaju sedišta su opremljena zvučnicima i mikrofonima koji služe kao ozvučenje glasova putnika kako bi se omogućila njihova lakša komunikacija u vozilu. Centralnom konzolom dominiraju dva 12-inčna HD ekrana koji emituju sve važne informacije vezane za vožnju i obezbeđuju pristup raznim multimedijalnim sadržajima (navigacija, internet aplikacije, gledanje filmova itd.).

Citroen Aircross pokreće plug-in hibridni sistem koga čine benzinski 1.6 THP motor od 218 ks, elektromotor sa 95 ks i litijum-jonske baterije koje se pune i na običnim utičnicama za 3 i po sata i omogućavaju 50 km vožnje na električni pogon.Sa kupnom snagom od 313 konja ovaj automobil dostže brzinu od 100 km/h za 4,5 sekunde. Najavljena potrošnja je neverovatnih 1,7 l/100 km, a emisija CO2 svega 39 g/km.

Još uvek nije poznato kada će Citroen Aircross koncept postati produkcijski model, dok je njegova premijera najavljena je za salon automobila u Šangaju koji se održava od 20. do 29. aprila.

Radimo otkup:

Otkup automobila
Otkup polovnih automobila
Otkup havarisanih automobila i vozila
Otkup starih automobila
Otkup automobila na kilo
Otkup vozila
Otkup automobila od stranaca
Otkup automobila Beograd
Otkup automobila mlađih od 5 godina
Otkup automobila starijih od 10 godina
Otkup automobila starijih od 20 godina
Otkup automobila starijih od 30 godina
Otkup neregistrovanih automobila
Otkup registrovanih automobila
Otkup pokvarenih automobila
Otkup automobila sa većim kvarom
Otkup automobila sa manjim oštećenjem