Jaguar I-Pace auto godine u Evropi

Neposredno pred 89. Međunarodni sajam automobila u Ženevi, koji je ove godine održan od 7. do 17. marta, britanski proizvođač automobila Jaguar proglašen je automobilom godine u Evropi. U trci za najboljeg četvorotčkaša, na drugom mestu završio je sportski Alpine A110, dok je na trećem mestu Kia Ceed.

U užem izboru za najbolji automobil Starog kontinenta bilo je 7 konkurenata: Alpine A110, Citroen C5 Aircross, Ford Focus, Jaguar I-Pace, Kia Ceed, Mercedes A-klase i Peugeot 508.

Jaguar I-Pace automobil godine u Evropi

Performanse automobila pobednika

Laureat Jaguar I-Pace koristi litijum-jonske baterije kapaciteta 90kWh, a prema fabričkim podacima maksimalna autonomija u vožnji kreće se od 386 do 480km. Sa druge strane, nezavisna američka agencija EPA procenjuje da je maksimalan radijus kretanja na 354 km.

Za dopunu baterija od 0 do 80% maksimalnog kapaciteta potrebno je 85 minuta, ako se koristi punjač jednosmerne struje od 50kW. Vlasnici koji I-Pace budu dopunjavali na zidnom, kućnom punjaču (7 kW) koji koristi naizmeničnu struju, moraće da sačekaju 10-ak sati da bi se pogonske baterije napunile do 80% kapaciteta.

Jaguar I-Pace pokreću dva elektromotora, čija je ukupna kombinovana snaga 400ks, a obrtni momenat 696 Nm. Snaga se prenosi na sva 4 točka. Koeficijent otpora vazduha je 0,29, a proizvođač navodi da I-Pace od 0 do 100km/h ubrzava za 4,8 s.

O festivalu i laureatima

Uslov za nagradu “Automobil godine 2019.” za sve koji su konkurisali je da su to svi modeli koji su se na evropskom tržištu pojavili do kraja prošle godine. Međunarodni žiri koji se sastojao od 60 novinara u oblasti automobila iz 23 zemlje sveta doneo je odluku da ove godine laskavo priznanje završi u rukama britanskog giganta.

Inače, ovo priznanje se dodeljuje od 1964. i ovo je drugi put da se nagrada ode u ruke jednom električnom automobilu. Led je probio Nissan Leaf 2011. godine.

Ukoliko možda imate nameru da pribavite automobil godine u svoje vlasništvo, a fali vam nekoliko hiljada evra, obratite se nama i mi ćemo vrlo rado otkupiti neko vaše staro vozilo, a keš ćete dobiti na ruke odmah na licu mesta.

Radimo otkup:

Otkup automobila
Otkup polovnih automobila
Otkup havarisanih automobila i vozila
Otkup starih automobila
Otkup automobila na kilo
Otkup vozila
Otkup automobila od stranaca
Otkup automobila Beograd
Otkup automobila mlađih od 5 godina
Otkup automobila starijih od 10 godina
Otkup automobila starijih od 20 godina
Otkup automobila starijih od 30 godina
Otkup neregistrovanih automobila
Otkup registrovanih automobila
Otkup pokvarenih automobila
Otkup automobila sa većim kvarom
Otkup automobila sa manjim oštećenjem