Da li će uskoro prestati proizvodnja manuelnih menjača?

Razvoj savremenih tehnologija i novi trendovi u auto-moto industriji  su u velikoj meri doprineli do smanjivanja cene starije opreme. 

Koliki je zapravo uticaj razvoja auto tehnologija na smanivanje cene starijih delova za automobile govori nam i mišljenje stručnjaka iz auto industrije da će proizvodnja vozila sa manuelnim sistemom prenosa brzina, ubrzo, biti u potpunosti obustavljena. 

Iako su ovo za sada samo glasine, mnogi ljudi tvrde da je prelazak na vozila sa automatskim menjačem neizvesna. Zato smo se u ovom tekstu bavili pitanjem da li će uskoro prestati proizvodnja manuelnih menjača, pa nastavite sa čitanjem ovog teksta kako biste to i saznali.

Manuelni menjač u fokusu i ručna

Prvi znakovi da je promena na vidiku – pad prodaje “manuelnih” vozila

Pad prodaje vozila sa manuelnim menjačem je iz godine u godinu sve veći, gotovo recipročno sa razvojem novih tehnologija i dostupnosti iste.

Međutm u poslednje tri godine, u periodu između 2017. i 2020. godine, opadanje prodaje vozila sa ručnim prenosom brzina se naglo ubrzalo da mnogi stručnjaci spekulišu da će ovaj sistem u potpunosti izaći iz upotrebe mnogo ranije nego što smo zapravo očekivali. 

Neki proizvođači su već najavili obustavku proizvodnje

Usled ovih događaja mnogi proizvođači automobila su već preduzeli mere koje će im omogućiti da prestanu da proizvode delove za manuelne menjače,a ono što je važno napomenuti je da nije reč o manjim kompanijama već ostvarenim gigantima auto industrije.

Početkom meseca, zvaničnici kompanije Mercedes-Benz su izjavli da će potpuno prestati sa proizvodnjom manuelnih sistema prenosa brzina kao deo novih mera koje, pored potpunog prelaska na automatska vozila, podrazumevaju i napuštanje motora sa unutrašnjim sagorevanjem i okretanje ka čistijim alternativama

Automatski menjač u automobilu

Luksuzni brendovi podložniji potpunom prelasku na automatske menjače 

Premium brendovi automobila su među prvima koji polako iskorenjuju manuelni sistem prenosa brzina. Ovaj podatak se najviše ogleda u malim zemljama gde se luksuzni automobili prodaju u većoj meri nego bilo gde drugde. Tako, u Luksemburgu u 2018. godini su čak 90% od ukupnog broja prodatih automobila bili automatici.

Međutim, pored kapitala, ono što je bilo presudno da se što više proizvođača  okrene ka automaticima su stroge ekološke mere koje sprovodi Evropska Unija. 

U zaključku, budućnost će sigurno biti automatizovana iz više razloga. Menjači brzina sa manuelnim prenosom su znatno jeftiniji od automatskih, a njihova popravka košta znatno manje, Kako e zbog pandemije COVID-19 svaki evro važan za auto industriju, možemo uskoro očekivati isključivo automatike kada je reč o ponudi novih automobila. 

Otkup polovnih automobila svih vrsta i modela

Ukoliko imate neko polovno vozilo koje želite da brzo, lako i povoljno prodate, onda je pravo rešenje da se obratite našoj agenciji za otkup. Dolazimo na lice mesta u rekordnom roku, bilo da je reč o otkupu na teritoriji Beograda ili nekom drugom gradu u Srbiji. Vršimo besplatnu procenu automobila i na osnovu stanja nudimo fer i realnu cenu za vašeg polovnjaka.

Radimo otkup:

Otkup automobila
Otkup polovnih automobila
Otkup havarisanih automobila i vozila
Otkup starih automobila
Otkup automobila na kilo
Otkup vozila
Otkup automobila od stranaca
Otkup automobila Beograd
Otkup automobila mlađih od 5 godina
Otkup automobila starijih od 10 godina
Otkup automobila starijih od 20 godina
Otkup automobila starijih od 30 godina
Otkup neregistrovanih automobila
Otkup registrovanih automobila
Otkup pokvarenih automobila
Otkup automobila sa većim kvarom
Otkup automobila sa manjim oštećenjem