Tojota je prodala sve akcije Tesle – evo i zašto

Možda je ova vest prošla neprimećeno na našem tržištu, ali je poprilično zanimljiva. Naime, Tojota je otkrila da je prodala ceo svoj udeo akcija kompanije Tesla. Time su ova dva proizvođača automobila odustali od planova zajedničkog razvoja električnih automobila.

tojota prodala akcije tesle

Drugi najveći proizvođač na svetu kupio je udeo u Tesli od 3% za 50 miliona dolara u maju 2010. Ako se setimo da je Tesla danas vrednija od GM, znamo da su se Japanci ozbiljno ovajdili ovim potezom. Procenjuje se da su zaradili oko 10 puta više – $478 miliona – prodajom akcija krajem prošle godine.

Viši predstavnik kompanije je otkrio da se Tojota povukla iz saradnje i da će sama nastaviti sa razvojem električnog pogona.

Zašto je Tojota prekinula saradnju?

Portparol Tojote, Rio Sakai izjavio je da je kompanija počela sa prodajom akcija još 2014. godine, a da su sve preostale akcije prodate do kraja prošle godine.

,,Naše razvojno partnerstvo sa kompanijom Tesla se završilo pre nekog vremena’’ rekao je on. ,,Budući da nije bilo novih pomaka na tom frontu, mi smo odlučili da je dobro vreme da prodamo ostatak udela.’’

Dogovor između ove dve kompanije je pao pre 7 godina. Kada su CEO Tesle, Elon Mask i Akio Toyoda, glavni čovek Tojote, sklopili dogovor o saradnji na polju razvoja električnih vozila. ,,Tojota bi želela da uči od kompanije u kojoj vlada izazivački duh, brzo donošenje odluka i fleksibilnost’’ rekao je Akio tada.

Električna Tojota RAV4: zajednički projekat

toyota rav4 ev tojota i tesla

Dve kompanije su radile na razvoje električnog SUV-a Tojota RAV4 koji je bio namenjen za tržište Kalifornije. Tojota je bila željna da prigrabi lokalno znanje i ekspertizu Tesle o kompleksnim zakonima i regulacijama.

Međutim, projekat nije doveo do neke veće saradnje i novih projekata. Navodno je došlo do sukoba između korporativnih kultura tradicionalnog japanskog proizvođača i rizičnijeg pristupa silikonske doline.

Tojota je prodala prvi deo akcija 2014. godine i odlučila da se fokusira na saradnju sa velikim igračima. Tako danas radi na razvoju hidrogenskih pogonskih ćelija sa BMW-om.

Tojota je najveći proivođač hibridnih automobila, a svoj 10-milioniti benzinsko-električni automobil je prodala u februaru ove godine. Da budemo iskreni, nismo imali priliku da otkupimo Prius do sada. To je impresivna brojka od lansiranja Priusa 1997, koja će sigurno nastaviti da raste ubrzanim tempom.

Radimo otkup:

Otkup automobila
Otkup polovnih automobila
Otkup havarisanih automobila i vozila
Otkup starih automobila
Otkup automobila na kilo
Otkup vozila
Otkup automobila od stranaca
Otkup automobila Beograd
Otkup automobila mlađih od 5 godina
Otkup automobila starijih od 10 godina
Otkup automobila starijih od 20 godina
Otkup automobila starijih od 30 godina
Otkup neregistrovanih automobila
Otkup registrovanih automobila
Otkup pokvarenih automobila
Otkup automobila sa većim kvarom
Otkup automobila sa manjim oštećenjem