Tesla

Predstavljamo vam američku kompaniju koja se bavi proizvodnjom luksuznih, električnih automobila – Tesla. Sedište kompanije se nalazi u Palo Altu u Kaliforniji, a osnovana je 1. jula 2003. godine. Kod nas Tesla modeli, a i generalno električni automobili, nisu previše zastupljeni i ne mogu se baš često videti na ovdašnjim ulicama.

Ipak, Tesla modeli svakako predstavljaju simbol luksuza i sigurno su izuzetno poželjni među svim ljubiteljima četvorotočkaša. U nastavku ovog teksta vam predstavljamo sve značajne pojedinosti o kompaniji Tesla, kada i kako je nastala, koji se modeli trenutno proizvode, kao i zanimljivosti o samoj kompaniji.

Kada i kako je nastala kompanija Tesla?

Preduzeće se bavi proizvodnjom električnih vozila i, kroz svoju podružnicu SolarCity, proizvodnjom solarnih panela. Firma je osnovana 2003. godine od strane inženjera Martina Eberharda i Marka Tarpeninga, pod imenom Tesla Motors. Ime kompanije je uzeto u čast naučnika i inženjera Nikole Tesle. 

U ranoj prvoj rundi finansiranja, kompaniji su se pridružili Ilon Mask, J. B. Straubel i Ian Rajt, kojima je retroaktivno dozvoljeno da se nazivaju suosnivačima kompanije. Mask, koji je trenutno generalni izvršni direktor, je rekao da je predvideo Tesla Motors kao tehnološku kompaniju i kao nezavisnog proizvođača automobila, sa konačnim ciljem da nudi električne automobile sa pristupačnim cenama za prosečnog potrošača. Tesla Motors je skratila svoje ime na Tesla u februaru 2017. godine. 

Kompanija Tesla danas

Nakon 10 godina na tržištu, Tesla se u 2018. godini plasirala kao najprodavaniji svetski proizvođač električnih putničkih automobila, i kao brend, i po automobilskoj grupi, sa 245.240 isporučenih jedinica i tržišnim učešćem od 12% od prodaja u električnom segmentu. 

Prodaja Tesla vozila u SAD-u porasla je za 280% sa 48.000 u 2017. godini na 182.400 u 2018. godini, a na globalnom nivou je porasla za 138% u odnosu na 2017. godinu. Tesla je u 2019. godini dobila odobrenje za početak proizvodnje u Kini. 

Aktuelni Tesla modeli koji se proizvode

  • Tesla Model S – trozapreminska limuzina visoke klase, proizvodi se od 2009. godine
  • Tesla Model X – model SUV vozila, proizvodi se od 2012. godine
  • Tesla Model 3 – luksuzna električna limuzina, proizvodi se od 2017. godine
  • Tesla Model Y – kompaktni SUV model, proizvodi se od 2019. godine

Fer i pošten otkup automobila

Mi smo firma koja vrši otkup automobila svih vrsta i modela. Nije nam važno da li je u pitanju polovno ili havarisano vozilo, stižemo na vašu adresu bilo gde da se nalazite u Srbiji. U dogovoru sa vama i procenjenim realnim stanjem vozila, formiraćemo i cenu na obostrano zadovoljstvo, a isplata se vrši na licu mesta.