Rolls Royce

Predstavljamo vam automobilsku kompaniju – Rolls Royce (Rols Rojs). U pitanju je britanski proizvođač luksuznih automobila čija tradicija datira još od 1904. godine i čije se vlasništvo i zvanično ime menjalo nekoliko puta tokom istorije. Današnja kompanija, “Rolls-Royce Motor Cars” predstavlja britanski ogranak nemačke firme BMW u čijem je potpunom vlasništvu. Sedište kompanije se nalazi u Gudvudu u zapadnom Saseksu u Engleskoj.

Kod nas Rolls Royce modeli nisu previše zastupljeni i ne mogu se baš često videti na ovdašnjim ulicama. što i nije toliko čudno uzimajući u obzir njihovu cenu. Ipak, Rolls Royce automobili svakako predstavljaju simbol luksuza i sigurno su izuzetno poželjni među svim ljubiteljima četvorotočkaša. 

U nastavku ovog teksta vam predstavljamo sve značajne pojedinosti o Rolls Royce kompaniji, kada i kako je nastala, koji se modeli trenutno proizvode, kao i zanimljivosti o samoj kompaniji.

Kako i kada je nastala Rolls Royce kompanija

Henri Rojs je 1884. godine sa ušteđevinom od 20 funti i učešćem svog prijatelja Ernesta Klermonta od još 50 funti otvorio električarsku i mehaničarsku radionicu u Mančesteru. Tokom 1894. godine ovde su počeli da proizvode dinamo motore i električne dizalice, i firma je preregistrovana u društvo sa ograničenom odgovoršnošću – “Royce Ltd”.

Fasciniran svojim mehaničkim napravama, Rojs je sve više pažnje posvećivao automobilima, a prvi pravi je napravio 1904. godine – dvocilindrični model “Royce 10”. Početkom maja iste godine, Henri Rojs se upoznao sa Čarlsom Rolsom. Rols je bio pionir avijacije, automobilski entuzijasta i vlasnik jedne od prvih prodavnica automobila u Britaniji. 

Rols i Rojs su u cilju proširenja saradnje 1906. godine osnovali zajedničku firmu pod nazivom “Rolls-Royce Ltd”. Prvi model koji je poneo ime zajedničke firme, bio je “Silver Ghost”, koji je ostao u proizvodnji sve do 1925. godine U tom periodu je proizvedeno 6.127 komada ovog modela.

Rolls Royce modeli, iako natprosečno skupi, vrlo brzo su našli svoje mesto na tržištu, jer su se isticali pouzdanošću u vreme kada je automobil bio pre zabava imućnih, nego ozbiljno prevozno sredstvo. 

Kompanija Rolls Royce danas

Krajem prošlog veka, Rolls Royce je bio na prodaju, a sa ponudom od 430 miliona funti (90 miliona većom od one koju je ponudio BMW), Volkswagen je kupio kompaniju. Ipak, kompanija Rolls Royce je danas upotpunosti u vlasništvu nemačkog auto giganta BMW, s obzirom na to da je 2003. godine VW pristao na prodaju. 

Aktuelni Rolls Royce modeli koji se proizvode

Kompanija Rolls Royce je u svojoj dugoj istoriji proizvela veliki broj različitih modela, a trenutno su u fazi proizvodnje 5 modela:

  • Ghost – limuzina sa četvoro vrata
  • Wraith – luksuzni kupe
  • Dawn – ručno pravljeni kabriolet sa četiri sedišta
  • Phantom – luksuzna limuzina
  • Cullinan – luksuzni SUV

Zanimljivosti o Rolls Royce fabrici automobila

  • Poseban kuriozitet predstavlja činjenica da firma u prvih četrdeset godina postojanja nije proizvodila gotove automobile, već samo šasije sa motorima.
  • 2018. godina bila je jedna od najuspešnijih u istoriji Rolls Royce kompanije sa 4107 prodatih primeraka

Fer i pošten otkup automobila

Mi smo firma koja vrši otkup automobila svih vrsta i modela. Nije nam važno da li je u pitanju polovno ili havarisano vozilo, stižemo na vašu adresu bilo gde da se nalazite u Srbiji. U dogovoru sa vama i procenjenim realnim stanjem vozila, formiraćemo i cenu na obostrano zadovoljstvo, a isplata se vrši na licu mesta.