Nissan Sway – Novi koncept gradskog automobila

nissan-sway

Posle pojavljivanja nekoliko fotografija i najosnovnijih podataka, javnosti je na salonu automobila u Ženevi predstavljen novi konceptualni model Nissan Sway

Nadahnut uspesima i uticajima na celokupnu auto industriju koje su u proteklih nekoliko godina ostvarili njegovi modeli Juke i Qashqai, japanski proizvođač automobila nazvao je svoj novi koncept Sway (što znači uticaj). Kao i kod pomenutih modela, i kod novog konceptualnog automobila primetna je dizajnerska smelost i drskost, koja obara sve konzervativne barijere tradicionalno prisutne kod vozila iz B segmenta. Stilska rešenja primenjena kod nisanovog Sway koncepta naznaka su revolucionarnih dizajnerskih inovacija kada je reč o malim gradskim automobilima.

Koncept Sway najavljuje buduću generaciju nisanovog B segmenta, ali je u odnosu na aktuelni gradski model Nissan Micru većih dimenzija i dizajnerski više usmeren ka evropskom tržištu. Nissan Sway je dugačak 4.010 mm, širok 1.780 mm, ima visinu 1.385 mm, a rastojanje između njegove prednje i zadnje osnovine iznosi 2.570 mm.

Spoljni izgled karakterišu oštre linije po ugledu na modele Juke i Qashqai, sa četiri lako uočljiva elementa – prednjom maskom koja ima oblik slova „V“, panoramskim lebdećim krovom, LED svetlima oblikovanim poput bumeranga i C nosačem nagnutim unazad. Ovaj koncept jasno pokazuje da će novi nisanov gradski automobil, bez obzira koje će ime nositi, u odnosu na Nissan Micru koja je trenutno zastupljena na tržištu, ostavljati snažniji vizuelni utisak, upravo zahvaljujući mnoštvu stilskih inovacija.

Unutrašnjost će biti moderno dizajnirana i funkcionalna, pažljivo izrađena u kombinaciji najkvalitetnijih boja i materijala upotrebljavanih kod dizajniranja mnogih luksuznih proizvoda. Karakterisaće je brojni sitini estetski detalji, mali broj prekidača i svega dva osnovna instrumenta. Svim ostalim funkcijama upravljaće se preko velikog trapezoidnog tableta smeštenog na centralnoj konzoli. Zbog stilske čistoće, izostavljanja B nosača i jednostavnih struktura, putnici će u kabini imati dosta komfora, bez obzira što se radi o malom gradskom automobilu.

Nissan Sway – novo poglavlje za gradski automobil

Na osnovu onoga što je prikazano na ženevskom motor šou, zaključak je da koncept Nissan Sway otvara novo poglavlje i postavlja nove standarde kojih će se japanska kompanija pridržavati prilikom uvođenja dizajnerskih inovacija kod njenih budućih gradskih modela. Jedno je sigurno – čak i da sledeća generacija nisanovog B segmetna zadrži ime Micra, ona će se u velikoj meri razlikovati od svojih prethodnika.

Početak proizvodnje najavljen je za 2016. godinu. Automobil će se proizvoditi u renoovim pogonima u Francuskoj, gde se proizvodi i Reno Clio, sa kojim predprodukcijski Nissan Sway, čini se, ima dosta konceptualnih sličnosti, najviše primetnih u dimenzijama i izgledu. Možda će baš Nissan Sway biti jedno od onih vozila koja mogu da zamene brojne modele Fiat Punto-a, Reno-a i Citroena koji su glavni kad je gradska vožnja automobila u Beogradu u pitanju.

2