Ultimativni dizel BMW serije 5 – M550d xDrive

Pozdravite najbrži BMW serije 5 sa dizel pogonom: BMW M550d xDrive. Ovaj automobil  opremljen sa quad-turbo šesto-cilindričnim dizel motorom vremenom ubrzanja od i 0-100 km/č koje je dovoljno da postidi mnoge sportske automobile.

BMW M550 xDrive napred

Motor oznake M – 3.0-litarski šesto-cilindrični ima 395 KS i 760 Nm obrtnog momenta na raspolaganju, koje su omogućili i četiri turbo punjača koji ubijaju svaku pomisao na vremensko kašnjenje turbo pogona. Možda preveliki napor da se sačuvaju dizel motori? Ne brinite za svoja dizel vozila, uvek ima ko da ih otkupi.

Čak četiri turbo punača? Kako to radi uopšte?

Ovo nije neka vrsta polu-električnog turbo sistema kakav se može videti u automobilima poput Audija SQ7 – ovo je evolucija potpuno mehaničkog TRI-turbodizel motora viđenom u prethodnoj generaciji M550d xDrive. Umesto jednog turbo punjača na niskim obrtajima koji bi suzbijao kašnjenje na malom broju obrtaja, dva mini turbo punjača rade zajedno kako bi obezbedili još veći pritisak na malim brzinama.

Ova dva mala turbo punjača i jedan od većih punjača koji se aktivira u kasnijoj fazi, su uvek aktivni bez obzira na pritisak papučice gasa ili obrtaje motora, dok se drugi od većih punjača aktivira iznad 2500 obrtaja u minuti.

Koliko ova tehnologija utiče na brzinu M550d?

Zahvaljujući višestepenom turbo-punjenju, oko 450Nm obrtnog momenta je dostupno na samo 1000 obrtaja. Sva ta snaga se prenosi preko automatske osmo-stepene transmisije i xDrive pogona na četiri točka. Pa je tako ono što ovde imate serija 5 koja se može pokrenuti do 100 km/č za 4,4 sekunde – isti sprint kao BMW F10 M5 prethodne generacije – a brzina je ograničena na maksimalnih 250 kilometara na čas.

BMW želi da naglasi da su ovo samo privremeni brojevi za sada, ali su ti brojevi dovoljni da zabrinu Lexus RC F, Porsche 718 Cayman i jedan Audi TT S.

Motor nije jedino tehnološko unapređenje: M550d xDrive ima naprednu tehnologiju kao što je upravljanje zadnjim točkovima, unapređen auspuha i kočnice za maksimalne performanse.

BMW M550 xDrive pozadi

Da li će ovo biti jedan od poslednjih dizel BMW modela? Dok se standardi vezani za dizel motore svake godine poštravaju i najava sve više evropskih gradova da će potpuno zabraniti ili znatno oporezivati dizel vozila. Biće zanimljivo videti da li će 4 turbo punjača uticati na efikasnost dizel motora. Vi ne morate da brinete za svoje dizel automobile, uvek ima ko će da ih otkupi.

 

Radimo otkup:

Otkup automobila
Otkup polovnih automobila
Otkup havarisanih automobila i vozila
Otkup starih automobila
Otkup automobila na kilo
Otkup vozila
Otkup automobila od stranaca
Otkup automobila Beograd
Otkup automobila mlađih od 5 godina
Otkup automobila starijih od 10 godina
Otkup automobila starijih od 20 godina
Otkup automobila starijih od 30 godina
Otkup neregistrovanih automobila
Otkup registrovanih automobila
Otkup pokvarenih automobila
Otkup automobila sa većim kvarom
Otkup automobila sa manjim oštećenjem