Potrošnja goriva: SUV “rupa bez dna” u poređenju sa ostalim verzijama

Poznati britanski potrošački portal “Which?” sproveo je nedavno opsežno istraživanje kada je prosečna potrošnja gporiva  automobila različitih klasa, u pitanju. Podaci do kojih su došli mogli bi da navedu na ozbiljno razmišljanje i preispitivanje veliki broj evropskih vozača automobila.

BMW automobil SUV

Prema njihovom testu vlasnici SUV vozila godišnje potroše i do nekoliko stotina evra više na gorivo od vlasnika ekvivalentnih hečbek, karavan i limuzina verzija karoserije. Ako uzmemo u obzir da su SUV vozila među najpopularnijim poslednjih godina, pitamo se da li vozači imaju u vidu pomenutu računicu.

Šta su sve pokazala istraživanja?

Istraživanje je krenulo od pretpostavke da vozači prosečno godišnje pređu oko 15.500 kilometara. Primera radi, vlasnici krosovera poput Renault Captura ili Audija Q2 potroše godišnje oko 1.275 evra na gorivo, 150 evra više od vlasnika manjih automobila poput Ford Fieste ili Volkswagena Polo.

Mali SUV-ovi poput BMW X1 ili Volvoa XC40 “popiju” 180 evra goriva više godišnje u poređenju sa kompaktnim hečbek automobilima kao što su VW Golf ili Honda Civic.

Vlasnici SUV-ova srednje veličine kao Kia Sportage i Peugeot 3008 plate godišnje 232 evra više na gorivo za prelazak pomenutih 15.500 km od vlasnika karavana srednje veličine, a 212 evra više od vlasnika limuzina kao što su Škoda Octavia ili Audi A4.

Najveća je razlika, logično, među velikim vozilima, Volvo XC90 ili BMW X5 za 15.500 km potroše 1.823 evra, što je oko 480 evra više nego što je potrebno vlasnicima BMW Serije 5, a 385 evra više nego onima koji voze minivenove poput Forda Galaxy ili VW Sharana.

Osim što više troše, SUV-ovi više i zagađuju okolinu, ali su uprkos tome ubedljivo najpopularniji automobili na tržišti i poslednjih godina diktiraju trendove auto-industrije.

Ukoliko vi imate neko polovno SUV vozilo ili vozilo bilo koje druge verzije karoserije, bilo da je u pitanju auotmobil u voznom ili havarisanom stanju, obratite se nama i mi ćemo vro rado izaći na teren i otkupiti vaš automobil.

Radimo otkup:

Otkup automobila
Otkup polovnih automobila
Otkup havarisanih automobila i vozila
Otkup starih automobila
Otkup automobila na kilo
Otkup vozila
Otkup automobila od stranaca
Otkup automobila Beograd
Otkup automobila mlađih od 5 godina
Otkup automobila starijih od 10 godina
Otkup automobila starijih od 20 godina
Otkup automobila starijih od 30 godina
Otkup neregistrovanih automobila
Otkup registrovanih automobila
Otkup pokvarenih automobila
Otkup automobila sa većim kvarom
Otkup automobila sa manjim oštećenjem