Mercedes menja svog izvršnog direktora

Nemačka auto kompanija Daimler, Mercedes, će doživeti veliku promenu u narednoj godini poslovanja. Zapravo, dosadašnji izvršni direktor Diter Cetše će napustiti ovu visoku poziciju nakon 13 provedenih godina na upravo ovom važnom mestu.

Diter Cetše je jedan od onih harizmatičnih vođa koji je samom svojom pojavom predstavljao i oličavao Mercedes. Njegova pojavljivanja u javnosti su ga svrstala i pretvorila u zaštitini znak Mercedesa. Bilo koji sajam ili predstavljanje novog automobila je bilo gotovo nezamislivo bez njega i njegovog prisustva. Sedi brkovi i širok osmeh su mu i dodeli nadimak harizmatični “brka”.

Ovaj uskoro bivši izvršni direktor Daimlera, po zanimanju i zvanju je inženjer elektrotehnike sa doktoratom. Nakon najave njegovog napuštanja kormila Mercedesa, mnogi mediji su počeli da iznose razne detalje iz njegovog života vezanih za život i obrazovanje.

Među tim detaljima se nalazi i podatak da je Diter Cetše je rođen u istanbulu 1953. godine, dok je njegov otac radio kao građevinski inženjer na izgradnji brane. Nakon nekoliko godina života u Istanbulu, cela porodica se vratila u Nemačku. Cetše je posle završene srednje škole, 1971. godine upisao studije eletkrotehnike na Univerzitetu Karlsrueu na kome je diplomirao nakon pet godina.

Nakon samog diplomiranja, ovaj harizmatični Nemac se zapošljava u Daimler 1976. godine kao deo istraživačko-razvojnog odeljenja. Dugo je radio na raznim projektima vezanim za razvoj nekih od najlegendarnijih automobila ovog proizvođača, a njegov rad je bivao zapažen u godinama koje su sledile.

Jednu od prvih ozbiljnijih funkcija u rukovodstvu dobija 1998. godine kada je imenovan za člana upravnog odbora grupacije Daimler-Chrysler koja je postajala jedna od najvećih i najznačajnijih grupacija u svetu automobilizma.

Nakon ovoga, od 2000. do 2005. godine, Diter Cetše obavlja izvršnu funkciju predsednika i direktora Chrysler-a. Najbitniju ulogu dobija 2006. godine kada postaje predsednik kompanije Daimler-Chrysler.

Tokom njegovog mandata na mestu predsednika Daimler-Chryslera, nemačka kompanija je raskinula saradnju sa Chryslerom u toku 2007. godine i nastavila sa radom pod imenom Daimler AG. godine. Diter je bio jedan od glavnih zagovornika ovog raskida, jer je smatrao da je nemoguće nastaviti rast Mercedesa ukoliko se ona nastavi.

Jedna od najvećih prednosti ovog doktora elektrotehnike je i to što je apsolutno shvatao koliko su marketing i komunikacija sa kupcima bitni za rast jedne kompanije.

Tako je i nastala jedna od najvećih kampanja Mercedes-a, pod nazivom “Ask Dr. Z”(pitajte doktora Z) u kojoj je Diter kroz veliki broj TV serija, radio emisija i online reklama komunicirao sa kupcima i pružio im neverovatan osećaj zadovoljstva .

Sve ovo je razlog zašto je tokom 2006. godine proglašen za jednog od 100 najuticajnijih ljudi na svetu prema američkom magazinu Tajm. Mercedes je nastavio sa svojim rastom pod rukovodstvom Ditera Cetšea,  pa je u 2017. godini zabeležio rekordnu prodaju od 2.283.344 prodatih automobila.

Diter Cetše će poziciju izvršnog direktora mercedesa držati do 2019. godine, kada će zamenu dobiti u vidu Ole Kalenijus, šveđanina koja će biti prvi direktor ove kompanije koji nije poreklom iz Nemačke.

Sigurni smo da će nemačka kompanija nastaviti sa proizvodnjom velikog broja fenomenalnih i revolucionarnih modela i nakon harizmatičnog “brke”, a mi ćemo nastaviti sa otkupom mercedes automobila po najpovoljnijim cenama vrlo brzo i lako.

Radimo otkup:

Otkup automobila
Otkup polovnih automobila
Otkup havarisanih automobila i vozila
Otkup starih automobila
Otkup automobila na kilo
Otkup vozila
Otkup automobila od stranaca
Otkup automobila Beograd
Otkup automobila mlađih od 5 godina
Otkup automobila starijih od 10 godina
Otkup automobila starijih od 20 godina
Otkup automobila starijih od 30 godina
Otkup neregistrovanih automobila
Otkup registrovanih automobila
Otkup pokvarenih automobila
Otkup automobila sa većim kvarom
Otkup automobila sa manjim oštećenjem