Fiat Punto dobio 0 na NCAP testu

Fiat Punto je osvojio 0 zvezdica na nedavnom Euro NCAP testiranju, a ovo je prvi put da se to dešava. Pročitajte zašto je postigao ovakav rezultat.

punto euro NCAP

Punto treće generacije predstavljen je 2005. godine, a nedavno je podvrgnut ponovnom testiranju uokviru generalne procene organizacije Euro NCAP automobila kojima je istekao rok trajanja kada je bezbednost u pitanju.

Iz Euro NCAP-a objašnjavaju da je rezultat modela Punto ovako loš usled loših performansi na testovima sudara, kao i odsustva važnih tehnologija, kao što je automatsko kočenje u uslovima opasnosti.

Pored nula zvezdica, Punto je osvojio i 0 procenta u kategoriji bezbednosne asistencije. I ovo je prvi put da je neki automobil osvojio ovakav rezultat.

Punto vs Polo

Sa ocenom od 51% za zaštitu odraslih i 43% za zaštititu dece, kao i 52% za bezbednost pešaka, Punto znatno zaostaje za automobilima iz istog segmenta. Volksvagen Polo je osvojio 5 zvezdica, kao i 96, 85 i 76 procenata u pomenutim kategorijama, respektivno.

Međutim, iz organizacije navode da Punto nije opasan automobil, već da se zbog njegove cene, u smislu bezbednosti za novac, uopšte ne isplati.

Takođe navode da je metodologija testiranja unapređena od prvog testiranja Punto modela 2005. godine. Punto nije opremljen sistemima kao što su bočni vazdušni jastuci i autonomno kočenje u uslovima opasnosti, a koji se danas smatraju standardnim.

Nije stvar u Fiatu

Nemojmo da skačemo na Italijane, oni ipak umeju da naprave bezbedan automobil sa pet zvezdica (kao što je 500L), samo je potrebno da naprave novi plan sa Puntom.

Kada je prvi put testiran, osvojio je pet zvezdica za zaštitu odraslih i tri zvezdice za zaštitu dece. Iz organizacije navode da to pokazuje da je Euro NCAP napredovao, dok Punto stoji u mestu.

Šta kažu iz Fiata?

Kao odgovor na očajni rezultat, iz Fiata dolazi sledeće: ,,Bezbednost je od ogromne važnosti za FCA grupaciju. Kada je Punto predstavljen pre 12 godina, to je bio prvi automobil sa pet zvezdica u svojoj klasi. Važnost koju bezbednost ima u očima FCA grupe, pokazuju mnogobrojni novi modeli sa pet zvezdica na prestižnom teestiranju, kao štu su Alfa Romeo Giulia, Alfa Romeo Stelvio i Jeep Compass.”

Da li se osećate bezbedno u svom Puntu? Ako to nije slučaj, slobodno nas pozovite i mi ćemo ga otkupiti bez problema.

Radimo otkup:

Otkup automobila
Otkup polovnih automobila
Otkup havarisanih automobila i vozila
Otkup starih automobila
Otkup automobila na kilo
Otkup vozila
Otkup automobila od stranaca
Otkup automobila Beograd
Otkup automobila mlađih od 5 godina
Otkup automobila starijih od 10 godina
Otkup automobila starijih od 20 godina
Otkup automobila starijih od 30 godina
Otkup neregistrovanih automobila
Otkup registrovanih automobila
Otkup pokvarenih automobila
Otkup automobila sa većim kvarom
Otkup automobila sa manjim oštećenjem