Novi član opelove porodice – Adam Rocks S

Opel-Adam-Rocks-S

Opelov gradski mališan Adam je tokom 2014. godine dobio krosover i sportsku varijantu, a sada je njegova porodica proširena za još jednog novog člana. U martu prošle godine na ženevskom auto salonu predstavljen je mini-krosover Adam Rocks, dok je u oktobru na sajmu automobila u Parizu svoj debi imala sportska varijanta Adam S. Pre nekoliko dana nemački proizvođač najavio je novi Adam Rocks S – krosover sa sportskim performansama, koji će svoju premijeru imati na AutoRAI salonu u Amsterdamu (17. – 26. april).

Kombinovanjem terenskih i sportskih elemenata stvoren je jedinstveni automobil prvenstveno namenjen ljubiteljima vanurbanih auto pustolovina. Dizajniran u krosover stilu, Adam Rocks S ima karoseriju sa mnoštvom zaštitnih elemenata i precizno definisanom konturom bočnih pragova. Sving top krov je izrađen od platna, a pokreće ga elektormotor koji se aktivira jednostavnim pritiskom na dugme smešteno na prednjem delu krovne kostrukcije i potrebno je svega 5 sekundi za njegovo postavljanje. Rocks S se opciono može opremiti zadnjim krovnim spojlerom , kao i posebno dizajniranom zadnjem braniku u čijem se proširenom otvoru ističe završetak cevi izduvnog sistema. Kupci mogu birati između 11 različitih boja karoserije, koje se mogu upariti sa ukupno 5 boja krova, što omogućava veliku vizuelnu personalizaciju automobila. Pri tome, Red ’N’ Roll boja je iskuljučivo dostupna kod Adam Rocks S modela. Odabirom ove opcije dobija se jarko crveni krov i Red ’N’ Roll kabina u istoj boji opremljena kožnim sedištima i volanom koji ima funkciju grejanja.

Opel Adam Rocks S je opremljen inovativnim opelovim IntelliLink multimedijalnim sistemom koji je kompatibilan sa Android i iSO uređajima. Tu su i inteligentni sistemi za asistenciju vozaču, poput Advanced Park Assist sistema za pametno parkiranje ili Side Blind Spot Alert sistema za detekciju mrtvog ugla.

Dužina automobila je 3.750 mm, a u odnosu na Adam Rocks model, njegova S-varijanta je spuštena za 15 mm. Adam Rocks S poseduje kočioni sistem visokih performansi sa mogućnošću blokiranja EPS-a, kako bi najzahtevniji vozači potpuno bezbedno mogli maksimalno da forsiraju vozilo. A kada se vozilo istroši tu smo mi za otkup havarisanih utomobila

Sportske performanse Opel Adam Rocks S modela obezbeđuje 1.4 ECOTEC turbo-benzinski agregat, preuzet od Opel Adam S modela. Snagu ovog moćnog motora (150 konja i 230 Nm obrtnog momenta) na točkove prenosi šestostepeni manuelni menjač koga karakterišu skraćeni prenosni odnosi. Adam Rocks S, opremljen start-stop sistemom, u proseku troši 5,9 l/100 km i emituje 139 g ugljen dioksida po pređenom kilometru. Brzina od 100 km/h postiže se za 8,5 sekundi, za međuubrzanje od 80 do 120 km/h u petom stepenu prenosa potrebno je 7,9 sekudni, dok automobili maksimalno može da razvije brzinu od 210 km/h.

2