Nova fabrika u Londonu po prvi put proizvodi električna taxi vozila

Taxi kompanija iz Londona otvorila je novu fabriku po najsavremenijim standardima tehnologije u Britaniji koja će proizvoditi nova plug – in hibridna taxi vozila u 2018. godini.

fabrika taxi automobila london

Lokacija fabrike je Kaventriju, i to je zapravo prva fabrika posvećena proizvodnji isključivo električnih vozila. Pored toga, ovo je prva potpuno nova fabrika koja je izgrađena od početka za više od decenije.

Dok u Velikoj Britaniji postoji standardizacija taxi vozila, kod nas gotovo da nema nikakvih pravila. Na ulici u ulozi taxi vozila možemo da vidimo nove modele automobila, kao i stare polovne automobile, koje smo i otkupljivali ranije.

Kineski auto proizvođač – Geely je na projekat utrošio više od €320 miliona, a u toku trajanja projekat biće uposleno 1000 ljudi, uključujući i 200 inžinjera. Lokacija obuhvata kompletnu infrastrukturu, od odeljenja za istraživanje i razvoj pa sve do mesta za finalno slapanje.

Novi London taxi u susret električnoj revoluciji

Buduće londonsko vozilo je imenovano kao prvo ciljano električno taxi vozilo za široko tržište. Prodaja će početi na jesen 2017. u Velikoj Britaniji, a ostatak sveta će morati da sačeka do 2018. Ispod prepoznatljive siluete crnog automobila, krije se novi plug – in hibridni električni sistem (PHEV) pogona.

Ključni faktori koji su doprineli ostvarenju ovog projekat uključuju specifična znanja Volvo kompanije o baterijama, električnim kontrolnim sistemima i nova EV platforma sa olakšanom težinom. Pri svemu tome, legendarni dizajn koji se prepoznaje svuda u svetu se neće menjati i ostaće u nasleđu.

Volvo EV tehnologija pokreće nove London taxi automobile

Očekujemo da vidimo dalje iteracije ove električne arhitekture u svim budućim vozilima Geely grupacije, uključujući i brend Volvo. Ovo je sjajan potez kompanije i gotovo da ne postoji bolji način za testiranje nove tehnologije. Taxi vozila tipično prelaze velike kilometraže i svakodnevna kreni – stani vožnja u gradskim uslovima dodatno stresira pogonski sistem, a to su savršeni uslovi sa optimalno funkcionisanje hibridnog vozila.

Novo taxi vozilo sa aluminijumskom šasijom će biti u mogućnosti da preveze 6 putnika, sa mogućnošću prevoza ljudi u kolicima. Kapacitet nove fabrike će iznositi više od 20.000 automobila godišnje, a očekuje se da će se izvoz vršiti svuda u svetu.

 

45